MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

HOGYAN HASZNÁLJUK A QSC AKTÍV HANGSUGÁRZÓK SZÍNPADI MONITOR BEÁLLÍTÁSAIT?

A QSC K.2 (K8.2, K10.2, K12.2) és CP (CP8, CP12) széria aktív hangsugárzói a funkcionalitás jegyében gyári, előre programozott beállítási lehetőségeket tartalmaznak a különböző felhasználási területek segítése érdekében.

Ilyen beállítási lehetőség a színpadi (Stage Monitor), vagy a lábmonitor (Floor wedge) programok. Ezeket kiválasztva, az alacsonyabb frekvenciák tartományában egy módosított hangsugárzó vezérlési beállítást hívunk elő. Nagy előnyük, hogy ugyan a mélyebb tartományban módosul a hangsugárzó hangképe, de ezt pontosan a nem kívánatos összegzések és kioltások csökkentése érdekében teszi. Így tehát a hangsugárzó ugyanúgy reszponzív marad, a jó frekvenciaátviteli tulajdonságai megmaradnak és praktikusan  használhatjuk a földre helyezve, döntött állapotban.

1. ábra: Az elhelyezés nagyban befolyásolja a hangsugárzó karakterisztikáját. Falhoz közel, vagy földön elhelyezve bizonyos mély frekvenciák zavaró módon összeadódnak.

A CP8 és CP12 -es modellek esetében a „Floor Monitor” beállítás mindkét bemeneti csatornán (A és B) végez módosításokat bizonyos mélyfrekvenciák vágásával, ám a hangsugárzó kiegyensúlyozott hangzása megmarad. Így hatékonyan használhatjuk akkor is, ha egy bekapcsolt mikrofon van a közelben.

2. ábra: A CP aktív hangsugárzók összesen hat gyári beállítással rendelkeznek, beleértve a "FLOOR MONITOR" presetet.

A K.2 széria hangsugárzói még több beállítási lehetőséget tartalmaznak, a 11 konfiguráció közül két Stage Monitor program is van. A Stage Monitor 1-es különösen akkor érvényesül, ha énekesek, vagy akusztikus hangszeren játszó zenészek monitorjaként funkcionál a hangsugárzó. Itt ugyanis nagyobb vágás történik a mélyebb frekvenciákon.

3. ábra: A QSC K.2 aktív hangsugárzók tizenegy gyári beállítással rendelkeznek, amelyek két különféle "STAGE MONITOR" presetet tartalmaznak.

A Stage Monitor 2 beállítás pedig elsősorban dobosok, billentyűsök, vagy basszusgitárosok színpadi játékát segíti, ugyanis itt a mélyfrekvenciás tartományban a csillapítás kisebb mértékű.

Ezek és még jó néhány előre programozott vezérlési beállítás érhető el a QSC K.2 és CP aktív hangsugárzókban. Így bármilyen felhasználási területről legyen is szó, a QSC modellek remek választásnak bizonyulnak.



 

2020. augusztus 7. 08:57

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA