MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Genelec – Amit a fülünk érdemel

Már több mint negyven éve zajlik a folyamatos fejlesztés a Genelec háza táján és mindig mikor előrukkolnak valami újjal, az meghatározó lesz az egész szakma számára. Most összeszedtem pár olyan okos megoldást, amivel a gyártó hangsugárzóit egyénre és egyedi környezetére szabhatjuk a lehető legjobb hangzás érdekében.

Alapvetően akár otthoni, akár professzionális célokra keresünk monitor hangsugárzókat, el nem titkolt vágyunk, hogy az adott akusztikai környezetben megpróbáljuk a lehető legtökéletesebb hangzást elérni. A fehér hollónál is ritkább az a szoba, amelyben anélkül is reálisan tisztán és egyenletesen szólnának monitorjaink, hogy hozzá kellene nyúlnunk akusztikailag. Erre találta ki anno a Genelec a Smart Active Monitor, azaz SAM rendszert amit bizonyára keveseknek kell most bemutatnom, de azért röviden összefoglalom mit is takar ez a megnevezés. A márka minden hangsugárzójának hangképzése valamilyen szinten hangolható az adott szoba akusztikai tulajdonságaihoz, viszont a SAM monitorok ebben kiemelkedő képességgel bírnak. Ide tartoznak a SAM kétutas és a The Ones sorozat háromutas hangsugárzói, a SAM subwooferek, illetve az S360 és a 123X professzionális studio monitorok is. Köszönhetően a beépített DSP-nek és a hozzájuk kapható GLM szettnek, mindegyik fentebb említett típus arra hivatott, hogy képesek legyenek a hőn vágyott tökéletességet hajszolni.

A folyamat a felhasználó szemszögéből elég egyszerű, a szettben található mérőmikrofont a lehallgató pontban – vagyis ahol mi ülünk majd – elhelyezve és összekötve az USB-s hálózati adapterével, a GLM szoftver minden egyes monitort úgy állít be, hogy a lehető legegyenletesebb hangképet kapjuk végeredményként amikor majd a mikrofon helyén már mi fogunk ülni. Multipontos mérések esetén, picit több időt rászánva még tovább csiszolhatjuk Genelec szettünk hangképét. Persze a valóságban a monitorok körüli akusztikai frekvencia-többleteket és visszaverődéseket korrigálja a rendszer, tehát a hangsugárzók igyekeznek ellensúlyozni azokat az akusztikai anomáliákat, amiket a környezetük okoz körülöttük. A szoftver vizuális felületén meg tudjuk adni, milyen monitorokkal és szubokkal rendelkezünk és azokat hogyan rendeztük el szobánkban, ez után pedig már a mérések és hangolások automatikusan zajlanak. A GLM szoftvert a gyártó folyamatosan frissíti, AutoCal2 kalibrációs algoritmusaival, Genelec Cloud kapcsolata révén képes szerte a világon minden egyes méréséből tanulni. Elképzelhető, hogy a mi studiónk hangolása során is alkalmazott a szoftver néhány olyan beállítást, amit például egy, a miénkhez nagyon hasonló adottságokkal rendelkező New York-i home studio-nál használt korábban. Természetesen beállításainkat is elmenthetjük a Cloud-ban és rajta keresztül segítséget is kérhetünk a Genelec-től ha bármiféle problémával találnánk szembe magunkat, hiszen a gyártónak célja, hogy folyamatosan tudja biztosítani felhasználóinak a legjobb hangzás mellett a támogatást is.

A Genelec alig pár hetes újdonsága a studio monitor felhasználókat egy másik perspektívából segíti munkájuk során. Ez pedig az Aural ID, mely a felhasználó fejének és fülének adottságaira alakítva egyedi térhangzást rekreál fejhallgatójában, hogy az végül a lehető legjobban hasonlítson arra a hangzásra, amit egyébként fejhallgató nélkül, studiójában, monitorhangfalaiból hall. Elsőre talán nem tűnik annyira bonyolultnak ez a művelet, de ha számításba vesszük, hogy minden egyes ember fej- és fülmérete különbözik, ráadásul a fejhallgatóban kell leképezni az egyébként stúdióban hallott térhatású, irányított hangokat, akkor már könnyebb elképzelni milyen bonyolult folyamatok dolgozhatnak a háttérben. Ez a szolgáltatás főleg azoknak a zenei, filmes, gaming és broadcast audio producereknek nagy segítség, akik sokat dolgoznak és kevernek fejhallgatóban. Számukra hatalmas lépés, hogy az Aural ID segítségével saját testi adottságaikhoz alakított hangképet hallhatnak a fejhallgatójukból, ami így a lehető legjobban visszahozza azt az akusztikai teret, amivel studiójuk rendelkezik. Továbbá egy rendkívül egyedi funkciót is ad a rendszer számunkra, mégpedig az egyes hangsugárzók monitorozási lehetőségét a fejhallgatónkban, csak úgy mintha azt fizikai studiónkban tennénk meg ha egy-egy monitort csak önmagában szeretnénk meghallgatni, munkánk ellenőrzése során. Ilyen precíz, irányított hangzás leképzésére egyetlen másik fejhallgató-rendszer sem képes.

Az Aural ID szolgáltatás a következő képpen működik: Az Aural ID Creator mobil applikáció 360 fokos videó alapján készíti el fejünk és fülünk egyedi, szoftveres lenyomatát. Az eredményt a Genelec zárt felhőrendszerébe feltöltve a gyártónál analizálják, majd elkészítik egyedi hangkép-modellünket. Ehhez számításba veszik még azt is, hogy fülünk mennyire és milyen irányban áll el fejünktől vagy például vállainkról hogyan verődik a hang fülünk irányába. Ezután ezt a HRTF-nek nevezett egyedi hangképet betölthetjük DAW szoftverünkhöz illesztett Aural ID plugin-be, mely már a megkapott modell alapján fogja vezérelni fejhallgatónk hangzását. Végezetül a rendszer még elvégez néhány finomhangolást, de a végeredmény meghallgatásakor sokkal természetesebb térhangzást és pontosabb irányítottságot ígér a gyártó, amivel fejhallgatónkban az eddig a ’fejünkben’ hallott hangok hirtelen elkezdenek a térben körülöttünk megszólalni.

Genelec Smart Active Monitor felhasználóként GLM szoftverünkben létrehozott profiljaink és beállításaink közvetlenül alkalmazhatóak Aural ID plugin-ünkben, így egy egyszerű, pár lépéses folyamat után már studio fejhallgatónk is készen áll a munkára!

Zagyva Tamás
Audmax Kft.


 

2022. május 4. 16:16

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA