MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

ÉLETKÉPEK - Varga János

Folytatjuk életképek címmel indított önálló sorozatunkat, melyben ugyanazon kérdéseket tesszük fel számos hazai művésznek, azt remélve, hogy a válaszaikból (önállóan és összességükben is) egyedülálló kép rajzolódik majd a hazai zenei életről és a zenész hivatásról.

Mivel foglalkozol éppen?

Őrjöngök a migráns cirkuszon…

Új anyag? Koncertek? Szólótervek? Zenekari tervek?

Momentán négy komplett CD anyag pihen a fiókom alján:
1. (17 tétel) egy külföldi zenebank számára készült, de közben megváltozott a trend - szerintük.

2. A negyedik Varga János Project lemez nótái, a Sturcz Quartettel közös munkához.

3. Egy új latin – teljes- CD anyag, és végül felkérésre írtam egy énekes rock lemezanyagot is, ami sokáig tetszett a megrendelőnek, aztán meggondolta magát fél év után! No para, majd lesz velük valami.
Szeretnék megjelentetni egy dupla CD-t a tavalyi MOM-béli születésnapi bulimon készült felvételből. Erre látok némi esélyt. Ja, igen, 2 DVD anyag is pihen a fiókban, mindkettőn ott vannak Sturczy-ék is.

Koncert. Szó volt egy 40. évfordulós East koncertről is, de külső dolgok miatt nem jött össze - sem tavaly és az idén sem. Viszont november 13-án csinálunk egy nagy bulit Kőbányán a Kőrösi Kulturális Központban a Projectecskével. A program: VJP + Sturcz kvartett, egy akusztikus blokk és egy jó kis dobshow - két dobbal.
Tervek… Semmit sem tervezek, miután eddig körülbelül 15 managerrel sikerült beszélni bulikkal kapcsolatban. A fele eleve elzárkózott, a másik fele meg csak homályos - semmit sem ígérhetek biztosra - típusú ígéretekkel kecsegtetett. Pedig a progrock vonal nem életképtelen. De mégsem vonzó a managereknek, úgy látszik...

Szerinted merre tendál a hazai zeneipar?

Fogalmam sincs…

Milyen pozitív/negatív trendeket tapasztalsz?

Elég belterjesnek látom a piacot, olyan, mintha csak néhány zenekar létezne és az összes fesztivált a számukra csinálták volna.

Szerinted meg lehet élni ma a zenélésből - te ebből élsz?

Akinek fut a szekere az meg tud élni, különösen ha szerző is az illető, mások előadóként kerülhetnek jó, jobb helyekre. Minden esetre hektikusan működnek az anyagi dolgok, és néha invesztícióra is szükség van, ha nincs egy fenomenális szponzorod, mint ahogyan legtöbbünknek nincs.

Milyen területről származik több bevétele ma egy hazai zenésznek: koncertből, vagy lemezeladásból, esetleg jogdíjakból?

Koncert és jogdíj azoknak, akik sokat játszanak normális helyeken. A zene eladása most éppen változáson megy át, mint azt mindannyian tudjuk. Hogy mi fog kikristályosodni, azt ma még nehéz megítélni.

Mit gondolsz a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerinted miért?

Nem tudok hozzászólni. A kérdést sem teljesen értem.

Van-e jelölted, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Szerintem a pop és rock műfajban nem lesz magyar világsztár. Az igazi sztársághoz totális elhivatottság és kiemelkedő tudás kell, valamint rengeteg, véget nem érő munka és ez nem jellemző itthon…

Mi a véleményed a tehetségkutatókról általában?

A végére mindig marad néhány kiváló előadó. Nagyon szeretem a Virtuózokat és a Fölszállott a pávát. Jó látni sok tehetséges emberkét csillogó szemmel, őszinte tekintettel.

Mi a véleményed a zenei utánpótlásról?

Bőven van.

Mi a véleményed a fesztiválokról?

Belterjes.

Mi a véleményed a zenei klubéletről?

Régen minden egyetemnek és kollégiumnak volt klubja, ahol hétről-hétre voltak koncertek és nagyon sok városban volt jazz vagy rock klub is.  Nem tudok róla, hogy ez ma is így lenne, persze nem vagyok teljesen tájékozott e kérdésben.

Szerinted mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Mindenhol be kellene vezetni, amit Póka Egon elindított Kőbányán. ZÉRÓ TOLERANCIA a play back-nek és minél szélesebb palettán csak ÉLŐ zene szóljon! Ehhez  persze komoly támogatás kell országszerte, de így lehetőséghez juthatna sok tehetséges fiatal, végzős zenész.

Köszönjük a beszélgetést!


2016. november 1. 11:40

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA