MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Életképek – Turcsányi Tibor

Folytatjuk életképek címmel indított önálló sorozatunkat, melyben ugyanazon kérdéseket tesszük fel számos hazai művésznek azt remélve, hogy a válaszaikból (önállóan és összességükben is) egyedülálló kép rajzolódik majd a hazai zenei életről és a zenész hivatásról.

Mivel foglalkozol éppen?

Jelenleg kizárólag csak az énekléssel foglalkozom, egyébként szakápolói és cukrász végzettséggel is rendelkezem, valamint főiskolai hallgató vagyok.

Mik a szakmai terveid a közeljövőre?

Egy héten belül készül el új dalom, amelyet Szepesi Zsolt készített, valamint videoklipem, amelyet pedig a GráfPictures. Szeptemberben és Októberben is megjelenik majd egy-egy válogatás album, amelyeken az én dalaim közül is szerepelni fog. Valamint készülőben van két új dalom is, amelynek egyikéhez szintén szeretnék videoklipet.

Új anyag? Koncertek? Szólótervek? Zenekari tervek?

A távlatokba tekintve szeretnék minél több fellépést, amelyek száma sajnos eléggé lecsökkent a kialakult járványhelyzet miatt, valamint jövőre egy új dallal és klippel be szeretnénk nevezni Sebestyén Katja Sztárban Sztár leszek döntőssel a DAL-ra. Van már egy közös dalunk, nagyon szeretünk együtt dolgozni.

Szerinted merre tendál a hazai zeneipar?

Az én véleményem szerint elég negatív irányba.

Milyen pozitív/negatív trendeket tapasztalsz?

Gyakran a tehetségtelen embereket felkaroljuk, a tehetségeseknek nem adunk teret. Van pár előadó akiket ezerrel futtatunk és van rajtuk kívül sok jó művész, akiket hanyagolunk.

Szerinted meg lehet élni ma a zenélésből - te ebből élsz?

A legnépszerűbb előadók megélnek belőle, aki pedig nem annyira népszerű az nem. Utóbbi kategória szerintem elég nehezen él meg belőle. Vannak egyéb forrásaim is, csak a zenéből nem tudnék jelenleg megélni.

Mennyit keresel egy évben? (csak ha nem sért a kérdés)

Elmúlt évben volt eddig a legsikeresebb évem, akkor nettó 5-millió forint körül kerestem.

Milyen területről származik több bevétele ma egy hazai zenésznek: koncertből, vagy lemezeladásból, esetleg jogdíjakból?

Szerintem mindenképpen a koncertekből.

Mit gondolsz a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerinted miért?

Más volt szerintem régebben, most már eléggé felhígult a szakma.

Van-e jelölted, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Többek előadásmódja világszínvonalú az én véleményem szerint. Neveket nem szeretnék sorolni.

Mi a véleményed a tehetségkutatókról általában?

Egy tehetségkutatónak véleményem szerint arra kell épülnie, hogy lehetőséget adjon. Régebben én úgy láttam ez így is volt. Ma már nagyon negatív irányba tendál. Egyik dolog az, hogy egymás hegyén-hátán jönnek az újabb szériák, a másik, hogy van mikor olyan személyek ülnek az ítészek között, akiknek például én egy szavukra nem adnék. Nyilvánvalóan ezek a személyek nem is a zenei tehetségük miatt kerültek oda… Aztán van mikor elküldenek a sunyiba olyan előadókat, akikben lenne tehetség, csak támogatásra van szükségük, hiszen erről is kellene szerintem szólni ezeknek a műsoroknak, hogy ne kész előadókat keressen. Természetesen van mikor pedig egyáltalán nem oda illő személyeket továbbjuttatnak, de gondolom itt is szerepet játszik az ismeretség is sok esetben, mint minden területen Magyarországon.

Mi a véleményed a zenei utánpótlásról?

Vannak szerintem olyannyira tehetséges előadók, akik ennek a pozíciónak megfelelnek. Nyilván a régebbi időkben más volt az érték és bizony szerintem profibb is volt ezáltal a zenei szakma.

Mi a véleményed a fesztiválokról?

Pozitív véleménnyel vagyok róluk, viszont a biztonsági felügyeletet mindegyiken szigorítanám. Most előbújik belőlem az ápoló és azok az emlékek, amikor tizenéves bedrogozott, bepiált fiatalokat hoztak be hozzánk. Én maximálisan azon a véleményen vagyok, hogy 18-év alatt semmi keresnivalója este 22-óra után senkinek az utcákon, diszkókban, fesztiválokon… Talán ha így lenne nem lenne ilyen szinten elcseszve a fiatal társadalom, tisztelet a kivételnek!

Mi a véleményed a zenei klubéletről?

Szerintem kevésbé működik úgy mint az előző kérdésben válaszomként felsoroltak. Szolidabb, értéket képviselőbb.

Szerinted mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

A szelektálás, a tehetségek támogatása, a semmihez nem értő felkapaszkodók téradásának megszüntetése. 


2020. augusztus 1. 08:41

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA