MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

ÉLETKÉPEK: Tóth Szabi - Sugarloaf

Folytatjuk életképek címmel indított önálló sorozatunkat, melyben ugyanazon kérdéseket tesszük fel számos hazai művésznek azt remélve, hogy a válaszaikból (önállóan és összességükben is) egyedülálló kép rajzolódik majd a hazai zenei életről és a zenész hivatásról.

Mivel foglalkozol éppen?

Most éppen a számítógépemen rakok rendet, erre most pont van időm…

Új anyag? Koncertek? Szólótervek? Zenekari tervek?

Tavaly jelent meg a Sugarloaftól a Sputnik lemez, így most még nem készül új anyag, majd csak jövőre. Idén vagyunk 25 évesek, rengeteg tervünk van az évben, amit sajnos a vírus helyzet eléggé átírt, de a turnét átrakjuk jövőre, nagyon találóan 25+1 névvel. Hehe! Az év végén viszont készülünk egy igazi nagy jubileumi koncertre.

Szerinted merre tendál a hazai zeneipar?

Jó a kérdés, lehet ezt nem egy idealistának kéne feltenned. Haha! Látok jó kezdeményezéseket, de mellette azt is látom, hogy az egyre „minimálabb” zenék mekkora teret nyernek, főleg a fiatalok körében. Amivel nekem nincs is bajom, mert 30 éve, amikor mi kezdtük, akkor mi voltunk az úttörők. Viszont azt zenészként nehezen tudom elfogadni, hogy már nem fontos a harmónia, a dallam vagy a helyes prozódia. Hirtelen operett országból, rap ország lettünk… Bár én ezekben a zenékben is találok jókat, de sajnos rengeteg, számomra idegesítően rossz is szembejön.

Milyen pozitív/negatív trendeket tapasztalsz?

Mindenképpen pozitív és üdvözítő, hogy egyre több támogatás érkezik az iparágba, amit többnyire a zenekarok jól fel is tudnak használni és így egy kicsit könnyebben tudnak értékes és életképes produkciókat létrehozni. A koncerteken is azt látom, hogy a technikai szolgáltatók már sokkal igényesebbek a hangosításra és a fényekre, valahogy mintha kezdenének a kóklerek kikopni. Negatívnak még mindig a borzalmas „könyöklést” tartom, sokkal többet tudna ez az iparág elérni, ha mondjuk összefognánk széles körben és nem a másikra fújnánk vagy éppen a zsebében turkálnánk.

Szerinted meg lehet élni ma a zenélésből - te ebből élsz?

Nehéz, de meg lehet. Én 20 éve élek ebből, persze vannak évek, amikor jobban megy valamikor kicsit rosszabbul. Mellette én is csinálok egy-két dolgot, például klipeket és reklámfilmeket rendezek vagy az NKA-ban kurátorkodom, de a zenélés a fő bevételem.

Milyen területről származik több bevétele ma egy hazai zenésznek: koncertből, vagy lemezeladásból, esetleg jogdíjakból?

Elsősorban koncertekből és jogdíjakból jön bevétel, a lemezeladás ma már nem akkora buli.

Mit gondolsz a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerinted miért?

A baj az, szerintem, hogy az átlag emberek még mindig könnyű munkának tartják a zenész foglalkozást. Még a pandémia idején is lehetett hallani olyanoktól véleményeket, akik szerint inkább a Tescoba kéne elmennie dolgozni a bajba jutott zenészeknek.
Amíg sokan így gondolkoznak, addig nem várhatunk fanfárokat a nevünk kimondása közben. Sokan még bele sem gondolnak, milyen sok szorgalom, nélkülözés, gyakorlás, éjszakázás, invesztálás stb. van egy-egy előadó mögött. De az emberek ilyenek, amihez nem értenek, amibe nem látnak bele, arról gyorsan mondanak ítéletet.
Régen talán kicsit könnyebb volt, bár azoknak az időknek is megvoltak a maguk nehézségei. Az internet miatt nem volt ennyire felhígult a szakma, viszont kevesebb volt a felület, ahol megmutatkozhattak a zenészek. De akik frontba kerültek, azokat egy egész ország nézte, hallgatta.
Nehezen tudtál összehozni egy lemezt, de mivel nem volt fájletöltő, amivel pár perc alatt bármit le tudsz tölteni és már hallgathatod is, így a zenére vágyó ember elsétált a boltba és megvette bakeliten a zenéket. Azt nem lehetett másolni, így ha a haverod is hallgatni akarta azt a számot, kénytelen volt megvenni ő is, és ha már megvette, meghallgatta a többi dalt is a lemezen és azokat is kívülről fújta a koncerteken, nem csak azt amiből “videoklip” készült.
Ma meg sokan már koncertekre sem mennek el, mert a szobában ülve, a kényelmes fotelből, a hatalmas LED tévén 5.1ben streamelve megnézik a bulit, és ha éppen pisilni kell, közben nem gondolkoznak el azon, hogy ha kimegy, éppen lemarad-e a kedvenc daláról, hanem megállítja a felvételt és elintézi a dolgát.

Van-e jelölted, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Jaj, a szokásos kérdés! Mikor értitek már meg, hogy a világsztársághoz nem csak tehetségesnek, szépnek, karizmatikusnak, egyedinek kell lenni, hanem rengeteg pénz és pénz és még pénz is kell! Benne van a nevében: showbusiness.

Mi a véleményed a tehetségkutatókról általában?

Én nem tartom annyira rossz ötletnek, mint sokan a szakmából. Volt szerencsém kettőben is részt venni, mint háttér szakember. Bár rengeteg kevésbé tehetséges előadót is rászabadított a szakmára ez a vonal, rengeteg igen tehetségest is adott! Talán, ha a kereskedelmi tévék, egy esetleg két évet szüneteltetnék a tehetségkutatókat, frissebb emberek jöhetnének elő.

Mi a véleményed a zenei utánpótlásról?

Jaj, arról viszont már megosztóbb a véleményem! Itt is látok rengeteg tehetséget, akik úgy szívják magukba a tudást, mint a szivacs és minden eszközük meg is van ahhoz, hogy remek dalokat csináljanak, de én úgy látom, a többség sajnos nem ilyen. A kedvencem az, amikor egy dúr akkordra mollt fognak, vagy még azt sem… Vagy amikor olyan ordító prozódiai hibákat vétenek, hogy szinte már fáj.

Mi a véleményed a fesztiválokról?

Én szeretem őket, mondjuk hatalmasat is fejlődtek az utóbbi években. Emlékszem, mikor a Volt nagyszínpadon a backstageben, a színpadra menet, kerülgettük a sártócsákat, most olyan backstage-ek vannak, hogy sokaknak a lakása is sokkal puritánabb. Hehe!

Mi a véleményed a zenei klubéletről?

Mi nem nagyon klubozunk, fix gázsiért játszunk, amit a klubok nem igazán tudnak kitermelni, viszont itt is látok hatalmas fejlődéseket, elsősorban technikai fronton, ami nagyon üdvözítő.

Szerinted mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

A közönség!!!! Ha a magyar zenekarokat is annyira tisztelnék, mint a külföldi kollégáinkat, akkor több lemez fogyna, többen járnának koncertekre, akkor talán itthon is a kellő rangra és helyre emelné a zenészeket.

Köszönjük a beszélgetést!


2020. június 17. 14:15

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA