MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Életképek - Szőllősi Lajos (Folk on 45)

Folytatjuk életképek címmel indított önálló sorozatunkat, melyben ugyanazon kérdéseket tesszük fel számos hazai művésznek azt remélve, hogy a válaszaikból (önállóan és összességükben is) egyedülálló kép rajzolódik majd a hazai zenei életről és a zenész hivatásról.

Mivel foglalkozol éppen?

Egy vadonatúj projekttel foglalkozom, Folk on 45 a neve, ez egy akusztikus duó, egy gyönyörű hangú énekesnővel, Träger Lilivel csinálom, aki diplomás népdalénekes és a Niburta és a Balkán Fanatik zenekarokból ismerhetjük a nevét. Jelenleg a dalainkat rögzítjük stúdióban, karácsonyra kijövünk egy 5 dalos maxi cd-vel, aztán 2017 elején pedig egy 12-14 dalos lemezzel. Ez a duó még nagyon friss, 2016 áprilisa óta létezik, de csak ősztől aktív igazán, mivel más zenekari elfoglaltságunk miatt nem volt igazán időnk a projektre. Most már minden energiánkat a Folk on 45-re fordítjuk, mivel egy hónapja kiszálltunk a Balkán Fanatik zenekarból. Békében váltunk el, sajnos több dolgot nem tudtunk összeegyeztetni, így jobbnak láttuk, hogy ha eljövünk. Úgy érzem, jól döntöttünk, mert így teljes zenei szabadságunk van.

A koncepcióról annyit, hogy a népdal és egy adott világsláger hasonló hangulatú és harmónia menetű összemixelése, amit csinálunk, kiegészítve a saját zenei ötleteinkkel. Természetesen vannak teljesen saját dalok is! Szerencsére akad jó pár koncertfelkérésünk is, annak ellenére, hogy még alig pár hónapja létezik a duó, de egyre többen ismernek meg minket és szeretik meg a dalainkat.

Új anyag? Koncertek? Szólótervek? Zenekari tervek?

Karácsonyra készül el az első lemeze a Folk on 45 akusztik duónak, tudjuk, a cd, mint hanghordozó sajnos halott, de mégis szeretnénk cd formájában, sőt talán egy kisebb példányszámot bakelit formában is elkészíttetni. Folyamatosan koncertezünk, bárhová elmegyünk, ahová hívnak. Legfontosabb terveink között szerepel, hogy a duó dalait zenekarra meghangszerelve, rockzenekari felállással megszólaltassuk, és minél több helyen bemutassuk. A zenekar már decembertől gőzerővel elkezd dolgozni, hogy a nyári kisebb-nagyobb fesztiválokon részt tudjon venni. A csapat tagjai adottak - népzenészek, rockzenészek együtt- és hamarosan kezdjük a próbákat. Természetesen a duó és a zenekar párhuzamosan fog működni.

Szerinted merre tendál a hazai zeneipar?

Nem igazán foglalkozom a hazai zeneiparral, bár valamilyen szinten talán része vagyok (voltam), de amit ma a zeneipar mainstream címén ránk önt, az nem az én világom. Távol is tartom magam ettől egy ideje, nem tévézem, nem rádiózom, inkább élőben nézem meg a zenekarokat.

Milyen pozitív/negatív trendeket tapasztalsz?

Nagyon sok tehetséges fiatal zenész van, jó zenekarok alakulnak. Amit negatívnak látok, hogy nem juthatnak be a médiába, fesztiválokra, hogy megmutassák magukat.

Szerinted meg lehet élni ma a zenélésből - te ebből élsz?

Szerintem, nagyon nehéz ma a zenélésből megélni, kicsi és belterjes a piac, és a fesztiválokon, és egyéb rendezvényeken való részvételért véres kenyérharc folyik. Itt nem az élvonalbeli zenekarokról beszélek, akik a csapból is folynak, hanem a második, harmadik vonalbeliekről.

Milyen területről származik több bevétele ma egy hazai zenésznek: koncertből, vagy lemezeladásból, esetleg jogdíjakból?

Mindenképpen koncertből, jogdíjakból… A lemezeladás szerintem hanyagolható tétel.

Mit gondolsz a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerinted miért?

Nem gondolom, hogy ezzel különösebb gond lenne.

Van-e jelölted, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Most hirtelen senkit nem tudnék mondani, de biztos van ilyen, csak én nem tudok róla.

Mi a véleményed a tehetségkutatókról általában?

Egyáltalán nem követem, nem kísérem figyelemmel ezeket a műsorokat, már évek óta. Biztos vagyok benne, hogy sok tehetség van közöttük, de sokan elvéreznek, mert nem járják végig azt az utat a népszerűségért, ami igazán megedzi őket. Ők egy pillanat alatt a reflektorfényben találják magukat, és mikor már a televíziós csatornának nincs szüksége rájuk, akkor kidobják őket, és elvesznek.

Mi a véleményed a zenei utánpótlásról?

Emiatt nem aggódom.

Mi a véleményed a fesztiválokról?

Hosszú évek óta, szinte mindegyik fesztiválon ugyanazok a zenekarok játszanak, ez egy zárt kör, de a szervezőket is megértem valahol, nem akarnak kockáztatni, mivel ezek a csapatok hozzák a közönséget. Ez a 22-es csapdája.

Mi a véleményed a zenei klubéletről?

Sajnos a klubélet nagyon „lent van”. A kluboknak nincs már régóta törzsközönsége. Régen tökmindegy, mi volt, lementünk a klubba, és kíváncsian vártuk ki fog játszani.

Szerinted mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Talán egy olyan nyitott média, ami teret, lehetőséget adna sok feltörekvő zenekarnak. A tehetség úgyis megtalálja az utat magának, csak legalább egy minimális esélyt adjanak neki!

Köszönjük a beszélgetést!


2016. december 8. 06:33

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA