MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Életképek – Kaszás Melinda (LNDA zenekar)

Folytatjuk életképek címmel indított önálló sorozatunkat, melyben ugyanazon kérdéseket tesszük fel számos hazai művésznek azt remélve, hogy a válaszaikból (önállóan és összességükben is) egyedülálló kép rajzolódik majd a hazai zenei életről és a zenész hivatásról.

Mivel foglalkozol éppen?

Jelenleg az első EP-n ken dolgozunk a fiúkkal és mostantól sűrűsödnek a próbák is.

Mik a szakmai terveid a közeljövőre?

Terveink között szerepel két EP-t kiadni még az idei évben, illetve egy nagylemezt a jövő év első felében, valamint természetesen a koncerteket is nagyon várjuk már. E hónapban még lesz egy újabb klipforgatásunk is. Amit nagyon szeretnénk, az több fesztiválkoncert. 

Új anyag? Koncertek? Szólótervek? Zenekari tervek?

Itt ugyanazt tudom csak elmondani, amit az előző válaszban.

Szerinted merre tendál a hazai zeneipar?

Az online világ felé, ami egyfelől jó, másfelől én személy szerint jobban örülnék, ha emellett több lenne az élő zene, a koncert.

Milyen pozitív/negatív trendeket tapasztalsz?

Mint ahogy azt feljebb említettem, egyaránt pozitívnak és negatívnak is tartom az egyre szélesedő online felületek adta lehetőségeket. Pozitív, mert ha pl. valaki nem tud elmenni egy általa szeretett előadó koncertjére (távolság, pénzt, stb. miatt), akkor az interneten keresztül akár már élőben is láthatja játszani a kedvencét. Negatív azért, mert épp az online lehetőségek tárházának köszönhetően egyre kevesebben járnak élő koncertekre, ami szerintem az egész zenélés lételeme. 

Szerinted meg lehet élni ma a zenélésből - te ebből élsz?

Szerintem a tehetség mellett rengeteg munka, kitartás és alázat kell a sikerhez, illetve egy jó menedzser is, utóbbival karöltve már azt mondom, hogy igen, esélyes. Az, hogy ez itthon Magyarországon ennyire hullámzó, nem tudom, hogy mi miatt lehet és nem szeretnék találgatni. Én magam több lábon állok, vagyok színész, piercer és ápoló is, de őszintén remélem, hogy hamarosan én is csak a zenélésből élhetek majd. Nagyon régi álmom válna valóra, de a LNDA adta lehetőség által úgy érzem, végre a saját utamat járom, amiért nagyon hálás vagyok a zenésztársaimnak.

Mennyit keresel egy évben? (csak ha nem sért a kérdés)

Nem sértő a kérdés, de mivel több helyről származik a bevételem, így pontosan nem tudom.

Milyen területről származik több bevétele ma egy hazai zenésznek: koncertből, vagy lemezeladásból, esetleg jogdíjakból?

Úgy gondolom a többségnek a koncertekből.

Mit gondolsz a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerinted miért?

Igen, régen jobb volt, de bízom benne, hogy még semmi nincs veszve.

Van-e jelölted, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Van egy jelöltem, ő pedig Rúzsa Magdi. Emberileg és szakmailag is le a kalappal előtte, hatalmas példakép számomra.

Mi a véleményed a tehetségkutatókról általában?

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy sosem fordultam meg egyik itthoni tehetségkutatóban sem. Sőt… Nem igazán hiszek a véletlenekben, de ezekkel valahogy "sosem volt szerencsém", ellenben tapasztalatnak és élménynek mindegyik jó volt.

Mi a véleményed a zenei utánpótlásról?

Az, hogy kell. Nagyon sok a tehetség itthon (is), csak abban bízom, hogy minőségi zenével fent is tudnak maradni a víz felszínén.

Mi a véleményed a fesztiválokról?

Imádom őket! Lehet, hogy még több kellene, szerintem nagyon fontos, sok a lehetőség bennük és szuper dolog nagy közönség előtt fellépni.

Mi a véleményed a zenei klubéletről?

Sajnos azt tapasztalom, hogy a görbe itt is lefelé mutat. Én nagyon szeretném, ha visszatérne a klub-élet hazánkba és nem csak a nagyvárosokba. Nekem még jó emlékeim vannak egy-egy klubkoncertről, mint előadó és mint néző is mondom ezt.

Szerinted mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Az, hogyha az online világgal egyensúlyba lehetne hozni a koncerteket például. Előbbit semmiképp sem nyomnám el, mert nagyon fontos szerepet játszik, de a rádió és a tévé mentén felhúznám mellé az élő zenét is, hogy minél több helyen minőségi zenére szórakozhassanak az emberek.

Köszönjük a beszélgetést.


2020. augusztus 11. 10:41

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA