MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

ÉLETKÉPEK: Fekete Szilárd

Folytatjuk életképek címmel indított önálló sorozatunkat, melyben ugyanazon kérdéseket tesszük fel számos hazai művésznek azt remélve, hogy a válaszaikból (önállóan és összességükben is) egyedülálló kép rajzolódik majd a hazai zenei életről és a zenész hivatásról.

Mivel foglalkozol éppen?

Huh, van bőven mit csinálnom mostanában. Nem rég fejeztük be a ROTOR válogatás albumnak a keverését és a Pokoli éj videoklipnek a vágását. Most a DVD melléklethez készítjük a dokumentumfilmet, a forgatás meg az anyagválogatás zajlik. Van bőven miből válogatni. Emellett készülnek az új Rotor albumnak a dalai és ott van még a DeeZEL projekt is. Egy komplett lemezanyag vár arra, hogy végre befejezzük a felvételeket és ki lehessen adni. Ja, és van még egy Motörheadbangers Miskolc projekt is, amiben most dolgozom. December 28.-án lesz ugye Lemmy halálának első évfordulója. Erre fogunk emlékezni, 8 vagy 9 dalban fogok játszani. Nem unatkozom, az biztos.

Új anyag? Koncertek? Szólótervek? Zenekari tervek?

Ha minden jól megy, akkor a ROTOR válogatás anyaga 2017 elején kerül majd a boltokba, „Még Élünk!” címmel. Ha ez kint lesz akkor minél több helyen szeretnénk megmutatni, hogy még valóban élünk, létezünk. Aztán úgy tervezem, hogy írok egy könyvet a ROTOR eddigi történetéről. Elég régóta pörög már a zenekar, úgy gondolom, már csak magunk miatt is jó, ha lesz egy ilyen anyag. Konkrét szóló terveim nincsennek, de olyan elképzelésem van, hogy kipróbálnám magam más közegben is. Jártam mostanában egy pár helyen, ahol szerencsém volt néhány hangszerbemutatót is megnézni. Szerintem én sem vallanék szégyent ezen a vonalon. smiley Ez terv a részemről, aztán majd meglátjuk, hogy sikerül-e betenni a lábam ebbe a körbe.
Új anyaggal szerintem jövő év vége felé fogunk kijönni a ROTOR-ral. A DeeZEL lemezről már nem merek nyilatkozni, mert úgy készül, mint a Luca széke. smiley De jó lenne, ha végre már az is korongra kerülne jövőre.

Szerinted merre tendál a hazai zeneipar?

Amennyire én meg tudom ítélni, az annyira nem biztos, hogy jó meglátás. Mindenesetre én úgy látom, hogy vannak nagyon előre mutató törekvések, amelyek javíthatják azoknak a lehetőségeit, akik zenével szeretnének foglalkozni. Ez mindenképp jó. Rengeteg tehetséges zenész, rengeteg tehetséges fiatal van, akiket szívesen hallgatok én is. Ezeknek a gyerekeknek kellene nagyobb teret és több lehetőséget biztosítani. Megvannak az aktuális sztárcsapatok, akik nagyobb teret kapnak, ami valahol természetes, de a második vonalban is van nagyon sok remek előadó. 

Milyen pozitív/negatív trendeket tapasztalsz?

Kényes téma. Szerintem negatív trend, a rengeteg tehetségkutató műsor. Ezek a sztárcsinálók több kárt okoznak, mint hasznot. Nem anyagi értelemben, hanem erkölcsi értelemben értem. Másrészt van egy nagyon érdekes helyzet, amivel nyáron szembesültem, amikor Hermann Jani barátommal beszélgettünk a Gitármánia Táborban. Egy Európai Uniós felmérésről beszélgettünk. Gondoltad volna, hogy ma Magyarországon 100 zenesulis fiatalból, csak 1,8 ember marad a zenei pályán? Ez borzasztó adat!! Ez azt jelenti, hogy a 98%-a azoknak, akik zenei suliba mennek tanulni, az iskolai évek alatt megutálják a zenélést! Na, ezen mindenképp változtatni kell. Ez ugye mindenkinek érdeke kell, hogy legyen, aki a zeneiparban dolgozik. Nem mindegy, hány ember zenél egy országban. Hány ember vásárol hangszereket, hány ember ad koncerteket. Zenélni jó, a zene öröm és minél több embernek okoz örömet a zenélés, annál jobb lesz mindannyiunknak. Ezért örülök nagyon annak, hogy létre jött az Öröm a zene suli, ami olyan koncepcióval oktatja a zenélni vágyó embereket - kortól függetlenül – ami garancia lehet arra, hogy egyre több ember lesz, aki majd zenélni fog.

Másrészt azt is látom, hogy szinte nem múlik el nap, hogy ne legyen valami külföldi előadónak koncertje Magyarországon. Minden műfajban a legjobbakat lehet látni, már ha bírod anyagiakkal.smiley Remélem, egyszer eljön majd az az idő is, amikor koncertekre is jut majd pénze annak, aki meg szeretné nézni a kedvenceit.  

Szerinted meg lehet élni ma a zenélésből - te ebből élsz?

Én nem a zenélésből élek, Magyarország jelen pillanatban nem az az ország, ahol zenélésből meg lehet élni. Vannak persze olyan előadók, olyan zenekarok, akik itthon is csak a zenélésből élnek, de azért bátran mondhatom, hogy ez annyira nem jellemző. Sok oka van ennek, most annyira nem mennék ezekbe bele, sok dolgunk van még, hogy ez megváltozzon.

Milyen területről származik több bevétele ma egy hazai zenésznek: koncertből, vagy lemezeladásból, esetleg jogdíjakból?

Magyarországon én úgy gondolom, hogy egyértelműen a koncertekből van a legnagyobb bevétele a zenészeknek. A CD kiadás legtöbb esetben inkább negatívan befolyásolja a zenészek jövedelmét. A stúdiómunkák, a CD kiadás terhei - ha nincs kiadód, aki ezeket átvállalja helyetted - mind csak viszik a pénzt. Jogdíj bevétel szempontjából inkább most nem mondanék semmit. Ez egy elég ingoványos talaj. Számomra teljesen átláthatatlan, mi, hogyan zajlik. Honnan veszik az adatokat, mi alapján számolnak bármit is. Tényleg, valaki tudja ezt? 

Mit gondolsz a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerinted miért?

Lehet, hogy a kérdésed nem pont erre vonatkozik, de én szándékosan így értelemezem. smiley A magyar zenészek szerintem kiválóak! Semmivel sem különböznek képességekben és tudásban a külföldi kollégáiktól. Lehetőségekkel kevésbé rendelkeznek, de színvonal szempontjából ott vannak! Hogy a közönség ezt mennyire veszi észre, az más kérdés, de én hiszek abban, hogy látják ezt az emberek. Régebben szerintem nem volt jobb a helyzet.  Akkor még nem volt arra lehetőség, hogy ennyi információ eljusson az emberekhez. Ma már bárkit láthatsz az internet segítségével. Akkoriban néhány lemez, ha átjutott a vasfüggönyön és kapható volt itthon... Nyilván ezeknek nagyobb volt az értéke, hiszen az nyugati volt. Akkoriban szerintem nehezebb volt versenyezni a külföldiekkel, pont emiatt a mítosz miatt. Pedig hát voltak akkoriban is kiváló zenészeink.      

Van-e jelölted, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

A világsztárság szerintem nem a képességekről szól. Nagyon sok jó magyar zenekar vagy énekes, énekesnő van, aki simán megüti a világsztár szintet. De ahhoz, hogy valaki tényleg világsztárrá váljon, ahhoz egy elképesztően nagy marketing gépezet kell. Na, az itt sohasem lesz. Iszonyatos pénzt kellene először belepumpálni valakibe, hogy az aztán 4-5 év elteltével meghozza az eredményét. Ez esélytelen! Magyarországon nem jellemző a hosszútávú gondolkodás, itt még mindig mindenki a gyors haszonban gondolkodik. Ez sehol sem vezet eredményre, de itt meg pláne nem. Szóval nem lesz világsztárunk, de nem a zenészeink miatt.

Mi a véleményed a tehetségkutatókról általában?

Gáz az egész televíziós tehetségkutatás. Műsor szempontjából jól meg vannak csinálva, abban profik, azt el kell ismerni. De a zenélés az nem erről szól. Az élő zenének, amúgy sincs helye egy ilyen műsorokban.

Mi a véleményed a zenei utánpótlásról?

Te is tudod, hogy több mint 20 éve foglalkozom dobosokkal a Gitármánia Táborban. Így elég jó rálátásom van arra, hogy mi folyik az utánpótlásban. Azt látom, hogy tehetségből nincs hiány. De azt is látom, hogy ha egy tehetség rossz kézbe kerül, az mekkora károkat tud okozni a fejlődésben és az előrehaladásban. Van dolgunk elég. Az a lényeg, hogy zenélni akaró fiatal mindig lesz. Nekünk arra kell figyelni, hogy megfelelő módon segítsük a fejlődésüket és az előrehaladásukat.

Mi a véleményed a fesztiválokról?

Gondolom a hazai fesztiválokra gondolsz. Vegyes érzéseim vannak mindig. Jó, hogy vannak ezek a fesztiválok, de az is jó lenne, ha nem mindig ugyanazok a fellépők lennének. Kéz kezet mos című történet van. De ezt most inkább hagyjuk!

Mi a véleményed a zenei klubéletről?

Kevés olyan klub van, ahol meg tudod magad igazán mutatni. Egy jó klubnak olyannak kell lennie, ahol van megfelelő színpad, meg egy viszonylag jó hangosítás, egy olyan hangmérnökkel, aki tudja is, hogy melyik hangszer micsoda. Meg fontos az is, hogy nem kezelik előítéletekkel a zenekarokat és teret ad bárkinek - legalább egyszer. Ilyen klub nagyon kevés van. Miskolcon konkrétan egy van ilyen, ez a Corner Stage. Miskolc egyébként is mostohán bánik a rockzenekaraival, de ez most nem az az interjú...

Szerinted mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Sok összetevője van ennek szerintem. Amikről eddig beszéltem, az mind együttesen tudná segíteni a fejlődést. Megfelelő képzés, oktatás. Több olyan klub, ami lehetőséget biztosít a fellépésekre. Én úgy gondolom, hogy a kultúrházakba is vissza kellene engedni a rockzenét. Az sem ártana, ha valamilyen egészséges támogatási rendszer működne, ami támogatná a zenekarokat vagy a klubokat az élő zene népszerűsítésében. Ha több ember fog zenélni, akkor több hangszert is fognak vásárolni. Ez több hangszerforgalmazó céget is jelenthet. Jobb hangszerekkel, a zene is szebben szólal meg. Azt én nagyon fontos dolognak tartom, hogy minőségi hangszerekkel zenéljünk. Minél többen zenélnek, annál több boldog ember lesz az országban. Minél több a boldog ember, annál jobb lesz itt élni. Minél jobb lesz itt élni, annál jobb lesz a könnyűzenei élet is. Mert élni jó és zenélni jó! Öröm a zene!!!!! smiley

Köszönjük a beszélgetést!



 

2016. november 15. 14:54

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA