MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Darryl Jones basszusgitáros QSC K.2 aktív hangsugárzókat és KS212C aktív kardioid mélysugárzót használ

Darryl Jones basszusgitáros komoly karriert tudhat magáénak, hiszen 1993 óta a The Rolling Stones-al turnézik és játszik a lemezfelvételeken is. Az elmúlt öt évben QSC KW122 és KW181 aktív hangsugárzókat használt. Nemrég azonban beruházott QSC K10.2 aktív hangsugárzókra és KS212C aktív kardioid mélysugárzóra is, melyekkel Európában turnézik Mike Stern-el.

Jones 10 európai országban turnézott egy elektromos jazz formációval, melynek Mike Stern-en kívül tagja még Keith Carlock dobos és Bob Malach szaxofonos is. Jones a turnéra magával vitte a QSC K10.2 és a KS212C aktív hangsugárzókat is. „A K.2 aktív hangsugárzók pontos hangvisszaadással rendelkeznek, ami nagyon szép basszust eredményez” – mondja Jones.  „Elmondok még valamit a KS212C kardioid mélysugárzóról. Olyan mélyre tud menni ezzel a teljesítménnyel, hogy nem kell nagyon hangosnak lennie. Illetve olyan basszusa van, amilyet basszus erősítőktől sem hallok. ”

Jones rengeteg művésszel, illetve egyénileg is készített már lemezeket. Az első nagy áttörést 1983-ban érte el, amikor öt éven át Miles Davis-el játszott. Aztán csatlakozott Sting első szólóbandájához, majd Peter Gabriel, Madonna, a Herbie Hancock & the Headhunters, Eric Clapton és sok más világsztár mellett játszott. A Darryl Jones projektet vezeti, illetve a Stone Raiders, a 3 Brave Souls és a Chi Town Social Club társvezetője.

A K.2 széria hangsugárzói erős, de tiszta alapot adnak, amiket Jones könnyen ahhoz a stílusú zenéhez szabhat, amit éppen játszik. „Ha több fusin bass hangot szeretnél, egy tisztább előerősítést használhatsz,” – mondja Jones, aki egy Avalon előerősítőn keresztül játszott egy QSC K.2 aktív hangsugárzón és egy kardioid mélysugárzón a Mike Stern turnén. „- és egy jó hangú hangszeren, (egy olyan hangszeren játszom, amit az én cégem, a Jones Musical Instruments tervezett és gyártott) nem is használok EQ-t.”
A dögösebb hangzásért, folytatja, „Ha szeretnél, tehetsz elé egy csöves előerősítőt és meg is jön a melegség. Én egy olyan előerősítőt használok, amit a Warwick Amplification készített közreműködésben Jonas Hellborg-al, a svéd basszusgitárossal. Megvan az a fajta melegsége és a kereksége, ami egy Neve-nek van. Ezzel a típusú előerősítővel a K.2 széria hangsugárzói előtt elképesztő hangot kapsz.”

Jones elmondta, hogy sok basszusgitároshoz hasonlóan ő is kísértést érzett, hogy olyan hangzása legyen, mint Jaco Pastorious-nak. “De emlékszem, hogy hallottam Danny Wilsont játszani Jeff Lorber-el a hetvenes évek végén. Amikor meghallottam a basszusának a hangját, egy Music Man egy PA bottom és egy nagy Gallien-Krueger fejjel, rájöttem, hogy nem olyan hangzású basszust szeretnék, mint Jaco-nak van. Csodálatos volt és Jaco valami nagyon különlegeset alkotott, ám amikor meghallottam Danny-t játszani azt mondtam, hogy ez az, ahogy a basszusnak szólnia kell és amilyen érzést ki kell váltania. Ütötte a mellkasomat és rájöttem, hogy ilyen basszust szeretnék magamnak. A K.2 aktív hangsugárzóktól ezt a hangzást kapom, aminek nagyon örülök.”

Míg a QSC K.2 és a kardioid mélysugárzó kombó potenciálisan nagy teljesítményt biztosít, Jones gyorsan hozzáteszi, „Nem az a lényeg, hogy nagyon hangos légy, de ha rendelkezel ezzel a fajta tiszta erővel és van is belőle elég, mint nekem a KS212C mélysugárzó által, azzal hogy ennyi tartalék van benne, olyan módon adja vissza a basszust, hogy nem csak a hangot hallod, hanem igazán érzed is a hangszert”.

Jones a riport után indult  a Rolling Stones-al a No Filter Tour következő állomására Miami-ba, majd több hónapon keresztül turnéztak együtt. Amikor a világ legnagyobb rock ‘n’ roll zenekarával utazik, Jones tipikusan azokat a vintage Ampeg basszus ládákat és azokat a gitárfejeket használja, amelyek már 1970 óta kiszolgálják a zenekart. “Ám szintén használom a QSC KW181 aktív mélysugárzót és a K12-eseket is a „lóerő” és hangnyomás érdekében.” tette hozzá.

Bővebb információ: https://intertongroup.com/ 


 

2021. június 22. 05:16

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA