MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

DAN PATLANSKY

Dan Patlansky, a fiatal dél-afrikai blues rock titán éppen egy évvel ezelőtt adott interjút lapunknak első önálló budapesti koncertje kapcsán. A buli minden várakozást felülmúló, zajos sikere miatt most itt a repeta ideje, a veretes blues rock és az óriási gitárszólók szerelmeseinek nagy örömére Dan szeptember 8-án újra nálunk játszik. Mi sem hagytuk ki az ebből adódó lehetőséget, és az alábbi villáminterjú keretében faggattuk ki a fiatal mester az őt érintő aktualitásokról.

Éppen a tavalyi Introvertigo album folytatásán dolgozol. Milyenek az új dalok?

Dan Patlansky: Így igaz, és már a keverésnél tartunk. Nagyon elégedett vagyok az anyaggal, úgy érzem, ez az a lemez, amit évek óta el szeretnék készíteni. Erősek a dalok, van bennük egyfajta nyersesség.

Stílusát tekintve milyen az anyag az Introvertigóhoz képest?

Dan: A dalszerzési oldal ugyanúgy működött, mint legutóbb, és a dalok is hasonló szellemben fogantak, ezúttal sem távolodtam el attól a blues rock stílustól, ami leginkább jellemez. A fő különbség a produkcióban rejlik, ugyanis a friss lemez sokkal valóságosabban és karcosabban szól. 2018 elejére tervezem a megjelenését.

Előtte azonban még belevágsz egy akusztikus turnéba ősszel. Mit gondolsz, nagyobb kihívást fog ez jelenteni, mint egy szokványos turné?

Dan: Mivel elsősorban elektromos gitáros vagyok, az ilyen megmozdulások mindig ijesztőek számomra, ugyanakkor roppant szórakoztatóak is egyben! (nevet)

Mely akusztikus játékosok gyakorolták rád a legnagyobb hatást?

Dan: Főleg Son House, Lightning Hopkins és Robert Johnson, de én alapvetően úgy kezelem a hangszert, mint az elektromos gitárt, és ezért inkább az elektromos hatásaim érvényesülnek itt is.

Milyen akusztikus cuccot állítasz össze erre a túrára?

Dan: Elsősorban egy Martin OM modellt, aztán slide-játékhoz egy Seagullt, viszek magammal loop stationt, valamint egy oktáv- és egy overdrive pedált. Ennyi az egész, nem bonyolítom túl.

Akusztikus játéknál az acél- vagy a nejlonhúrt kedveled jobban?

Dan: Nem is kérdés, hogy az acélt.

Mi a legfontosabb szabály, amivel minden akusztikus gitárosnak tisztában kell lennie?

Dan: Egyszerűen a helyén kell kezelni a hangszert. Tudni kell, mire való, és ennek tudatában kell hozzáállni. Hagyni kell, hogy a hangszer irányítson játék közben.

Tavaly szeptemberben már játszottál Budapesten az Introvertigo turné keretében. Emlékszel a bulira?

Dan: Abszolút! Óriási koncert volt, alig várom, hogy újra nálatok játsszak!

Ezúttal milyen műsorra számíthatunk?

Dan: Mivel ez lesz az Introvertigo turné utolsó koncertje, leginkább erről a lemezről játszom majd, és persze számos régebbi dalt is előveszek. Attól tartok, az új dalokra várnotok kell 2018-ig! (nevet)

danpatlansky.com

Danev György


2017. szeptember 2. 06:15

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA