MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Csütörtöki csoda cseppenként

Beszámoló a XXVII. Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor negyedik napjáról, 2020. július 23. csütörtök

Átfordult a képzeletbeli inga, immár közelebb a hétvége, valószerűtlennek tűnik a magunk mögött hagyott néhány nap, és egyre inkább valóságos, ami előttünk áll, mondhatni, kialakult egyfajta rutin, a tábori zenekarok egyre magabiztosabban oldják meg feladataikat, minden megy magától.

A reggelit követően Szabó Károly segített kibogozni a fekete és fehér billentyűk között, bizony, néha eltévedő ujjakat, miközben Hudák Attila a kezdő-, Szappanos György pedig, a haladó basszusgitárosoknak segített mederbe terelni gondolataikat. Fekete Szilárd a kezdő dobosokat látta el nélkülözhetetlen tanácsokkal, a haladók pedig Sümeghi Tamásnál csiszolhatták technikájukat. Andrásik Remo a kezdő gitárosok alapképzését folytatta, míg Lukács Peta a haladóknak segített kialakítani egyéni világukat. Bakonyi Bálint és Obermajer Dániel a házi stúdiózás, az elektronikus zenei hangszerelés egyszerűnek tűnő, ám annál összetettebb szakmai fogásaival kapcsolatban igyekezett képbe helyezni az érdeklődőket.

Turcsán András a TLS Zeneház képviseletében egész nap várta azokat a zenekarokat, előadókat, akik teljes egészében digitális, házi stúdiós körülmények között kívánták rögzíteni dalaikat, elektronikus dob és gitárerősítő-modellek segítségével, míg Baranya Tamás a főtéri rendezvénysátorban felügyelte az ottani tanórák és koncertek hangzását, valamint az ott szakmai gyakorlaton levő hangmester hallgatók munkáját. Cserny „Bogi” Kálmán (ORIGO Stúdió) hagyományosabb módon, akusztikus dobokkal, gitárerősítőkkel és analóg stúdió-berendezésekkel felszerelt stúdiójában várta az érdeklődő együtteseket, szólistákat, a Tábor próbatermeiben és összes koncerthelyszínén pedig, a Szent György Médiaiskola hangmester szakos hallgatói teljesítették szakmai gyakorlatukat, és segítettek a táborozóknak a hang- és fénytechnikával, zenekari megszólalással kapcsolatos problémáik megoldásában.   

Ebéd előtt a tábori zenekarok próbái zajlottak az összes próbateremben, ebéd után pedig négy különböző helyszínen, a zenekari órák, melyek a hangmester szakos hallgatók élőzenei gyakorlataként is szolgáltak, Hermann János felügyeletével, a Tábor összes tanárának részvételével (részletes listát a gyakorlatban részt vevő tanárokról tegnapi cikkünkben olvashatnak). Zenekari óra után Pacziga Linda énekkurzusán várta az énekes szólistákat és vokalistákat, egyben készültek a minden évben immár hagyományos énekkari darabbal a szombati gálára, Géczy Viktor gitárkurzusán Takács Roland Adrián, azaz „Kanóc” és Sümeghi Tamás dobos segítségével a funky zenei alapok, triós megoldások elméleti és gyakorlati kérdései között segített eligazodni, a Magán Gudics Trió hasonlóképpen, ám egész más stílusban szintén a trió formáció hangszerelési megoldásairól tartott bemutatót. Markó Ádám dobkurzusán előkerültek a szokásos bombabiztos groove-ok és virtuóz megoldások, míg Koszi Janka az énekeseknek segített meghaladni saját korlátaikat.

Lee Olivér gitáros-énekes, dalszerző csatlakozott „a dalom én vagyok” tematikájához, míg Bajnai Zsolt a Hangfoglaló Program részéről igyekezett segítséget nyújtani az induláshoz, sőt tovább: az általa vezetett beszélgetésen a Nemzeti Kulturális Alap Könnyűzenei Kollégiumának különböző pályázatairól informálódhattunk. Lombos Marci az 5letszobrászoknak segített sziporkázni, Tóth Tamás dobos és Virányi János hangmester pedig, ismét a lehetetlent kísértette számos érdeklődő zenész részvételével, avagy „hogyan legyen a produkciónk színpadra készen nulláról húsz perc alatt?”

Kolosai Fecó, az Antares basszusgitáros-énekese a hangszeres énekeseknek segített a függetlenítés kialakításában, Osváth Gábor gitáros-zenetanár pedig folytatta felzárkóztató kurzusát, hogy az elmélet és a gyakorlat jobban szinkronba kerülhessen egymással. Reisz Gábor rendezővel és a VAN filmzenekarral, a „VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan” és a „Rossz versek” című filmek zenéjének szerzőivel eljuthattunk a Brummogástól a filmzenéig, Szivák Zsolt pedig színpadi jelenlétünk fejlesztésében nyújtott segítő kezet.

Mindeközben folytatódtak a zenekari próbák, majd vacsora után a Z!ENEMI, őket követően pedig a Cloud 9+ tartott rendhagyó zenekari foglalkozást, magyarul fergeteges hangulatú interaktív koncertet a főtéri rendezvénysátorban. Az estet közös jam session, magyarul „most mutasd meg” + barátkozás zárta a büfében, az erre fogékonyak pedig tovább finomíthatták zenehallgatási szokásaikat, hogy ne csak fogyasszák, hanem értsék is a muzsikát.

Béke és nyugalom, ez az idei Tábor legnagyobb hozadéka – menedék a világ elől, és energia, hogy átvészeljük majd a külön töltött ötvenegy hetet. Ehhez kívánok mindegyiküknek értő figyelmet,

Tisztelettel:
Illés Norbert Géza 

Képgaléria a negyedik napról: https://www.facebook.com/pg/Gitarmania/photos/?tab=album&album_id=10158803195788319



 

2020. július 24. 16:57

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA