MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Csinálni kell, hiszen tele az ország tehetségekkel

Majdnem táncba vitte már délelőtt a Lóci játszik a Hangfoglaló Program Magyar Kultúra Napjára összehívott, évindító rendezvényének közönségét. Több támogatott zenekar fellépésével, és az elmúlt időszak eredményeinek összegzésével ünnepelte a hazai könnyűzenét a Budapest Music Centerben (BMC) a Hangfoglaló Program és a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda.

Immár hagyomány, hogy a Magyar Kultúra Napját a magyar könnyűzenei élet is megünnepli, az NKA Hangfoglaló Program és a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda szervezésében. Az esemény egyben állásfoglalás is, hiszen a könnyűzenei színtér ezzel a rendezvénnyel is jelzi, hogy a hazai kultúra fontos és meghatározó szereplőjének számít továbbra is.

A délelőtt egyik megfontolandó üzenetét Ferenczi György felszólalása hozta: a zenész szerint saját generációjának fő feladata, hogy tudásával és tapasztalatával segítse a fiatal zenészek érvényesülését. „Török Ádám és Póka Egon a rendszerváltás után rengeteg fiatal bandát körbevitt az országban, az én akkori zenekaromnak legalább 200 koncertet kötöttek le. Megértették, hogy akkor van csak szakma, ha sok a jó zenekar. Ebből én azt szűrtem, hogy a mi generációnknak is kutya-kötelessége folytatni ezt a sort. Nincs dráma, nem kell sírni, hiszen tele az ország tehetségekkel” – mondta Ferenczi.  A zenész beszédében külön kiemelte, hogy az NKA által támogatott Hangszert a kézbe!-programsorozatnak rengeteg gyakorlati eredménye van, hiszen több ezer hátrányos helyzetű gyereknek adnak ezeken a rendezvényeken lehetőséget a zenélésre.

Tardy-Molnár Anna, a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. (MANK) ügyvezetője pedig arra emlékeztetett, hogy a Magyar Kultúra Napja egyben a könnyűzenét támogató program elindításának évfordulója is. A Hangfoglaló még korábbi nevén, Cseh Tamás Programként, a névadó művész január 22-ére eső születésnapján indult el 2014-ben. A MANK ügyvezetője szerint azóta, az elmúlt hat évben a program tovább fejlődött és bővült, főleg a zenészek és a szakma javaslatainak köszönhetően. Ezért is alakult át, és vált mentori partneri kapcsolattá például az előzenekari alprogram, vagy ezért juthatnak be az Induló Előadói program kiválasztottjai közé immár kétlépcsős zsűrizés után a hazai zenészek. Folyatódtak tavaly is a koncerthelyszíneket, a szaksajtót, a zeneoktatást és a zenei örökségvédelmet támogató alprogramok is, mint ahogy 2019-ben a magyar előadók és szakmabeliek külföldi jelenlétének szervezett támogatására is 200 millió forint jutott Tardy-Molnár évösszegzője szerint.

A program gyakorlati hasznáról beszélt Bagossy Norbert, a Bagossy Brother Company énekes-dalszerzője. „Nekünk főleg abban segített a program, hogy a már készen lévő lemezünket megjelentethessük, eljuttathassuk az emberekhez, hiszen nem lapult a farzsebünkben az összeg, ami ehhez kellett volna” – fogalmazott beszédében Bagossy Norbert, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az előadói munka ettől függetlenül nem úszható meg a támogatás elnyerése után sem.

Az eseményen természetesen az élőzene volt a fókuszban, korábbi támogatott zenekarok és az idei Induló Előadói Alprogram friss kiválasztottjai is felléptek a BMC-ben. Az új évad támogatottjai közül Saya Noé ezúttal egy gitárral, szólóban adta elő dalait, A Bence kalandjai viszont már háromtagú zenekarként mutatkozott be az eseményen. Az IDEGEN és Lóci Játszik a korábbi Induló előadókat képviselték, Lóciék ráadásul a nagyrészt ülő közönségét is megmozgatták, egy sajátos, helyben mozgást ösztönző koreográfiával.


2020. február 2. 12:28

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA