MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Csendszoba kontra Próbaterem

Mi a hasonlóság a címben is említett két helyiségben? Mindkettőt úgy célszerű kialakítani vagy épp utólag hangszigetelni, hogy ne juthassanak ki egyikből sem nemkívánatos hangok. Ezért dolgozott a koronavírusos időszakban is a PhoneStar csapata, ennek eredménye többek között két legutóbbi ilyen jellegű munkánk.

A CSENDSZOBA

Megvalósítunk minden kérést. Így történt ez nemrégiben is, amikor a megrendelőnk azzal fordult hozzánk, hogy meglévő garázsát többfunkciós mozi- és csendszobává szeretné átalakítani. Ezt pedig a legoptimálisabb hangszigeteléssel szeretné megoldani. Így talált rá a PhoneStar rendszerére és csapatunkra. Annak érdekében, hogy minél jobban csökkentsük a kialakítandó moziszobából kijutó hangokat, 63-65 dB minőségű önálló falakat építettünk mindössze 14 cm-ben, amelyek a folyosóra, illetve a belső lakótér felé nyílnak.

Az utca irányába dupla, zsilipszerű ajtót gyártottunk, amely hanggátlása alapzajra csökkentette a házimozi zaját. Nem spóroltunk semmin. Az önálló falak 2x2 réteg PhoneStar hanggátló lapból épültek, amelyek szerkezete mentén 13 cm széles PhoneStrip rezgéscsillapító csíkot helyeztünk el. Ez az innovációs díjat nyert termékünk a rezgéscsillapítást és a megkerülő hangok átjutását hivatott ellátni. Az egyik falon néhány méteren gázvezeték húzódott, melyet nem volt szabad eltakarni, így felette teljes hosszban négy rétegben, míg mögötte, a kevesebb hely miatt, két rétegben került fel csendlap direkt rögzítéssel. A gázcső alatt, annak vonalában viszont már egy 3 rétegű előtétfalas rétegrendet építettünk meg. A hangszórókat általában a padlóra helyezik, ezért annak hanggátlását különös figyelemmel kezeltük. Így került beépítésre 2 réteg a legnagyobb méretű PhoneStrip rezgéscsillapítóból és egy réteg a PhoneStar csendlapból. A garázs padlóját ki kellett egyenlítenünk, mert egy 6 cm lejtés a szobán belül oldalirányban kellemetlen lett volna. A család nyugalmát felfelé stúdió minőségű álmennyezettel védtük, amelybe 3 réteg PhoneStar került beépítésre.

A munkálatok végeztével a hivatalos átadás is megtörtént. A volt garázs előtti területen a hanghatások minimálisra csökkentek, míg a most már moziszobaként is működő helyiség feletti területre is alig-alig jut fel nemkívánatos hang. Ahogy később megrendelőnk is fogalmazott: „sok pénzt fektettem bele, de megérte.”

Megrendelőnk garázsából így egy igazi csendszoba lett, ahonnan alig távozhat bárminemű zaj. Ennek eredményeképp a család minden tagja élvezheti a többfunkciós helyiséget. A gyerekek bulizhatnak benne, édesanyjuk pihenőszobának használhatja, de moziszobaként az egész családnak is számos szórakoztató percet adhat.

A PRÓBATEREM

Nagy megtiszteltetés és óriási öröm, ha cégünket egy olyan zenész keresi meg, aki munkásságával kivívta a szakma becsületét. Megrendelőnk is egy ilyen ember, aki neves dalszerző, zenész, zenei producer, 27 arany, gyémánt és platinalemez büszke tulajdonosa és a magyar könnyűzene számos szereplőjével dolgozott már együtt az évek alatt.

Most ő kérte a segítségünket, mivel a házukban történő zenélés hangjai a szomszédokig is eljutottak, akik ezt jelezték is feléjük. Mi örömmel mondtunk igent a segítségnyújtásra. Ügyfelünk fia, aki szintén zenész, jazzdobos lett, zenekari próbatermének hangszigetelésével bízott meg bennünket. Először a falakon lévő, „hangfogásra” alkalmatlan lambériaelemek leszerelése történt meg, majd közvetlenül a hangszigetelni kívánt, L-alakú fal elé egy vékony előtétfalat állítottunk fel, réseibe szálas anyag került. A nagyobb falra kettő, míg a kisebbikre három réteg PhoneStar csendlapot erősítettünk, mely 80-90%-al javítja a próbaterem hangszigetelését. A rendszert glettelésre, festésre kész gipszkarton zárta le. Mivel a próbaterembe később egy dobfelszerelés is került, ez alá egy dobogó épült, három réteg PhoneStar csendlapból, a rétegek közé pedig akusztikus filcet tettünk, mely segíti a dobszólók hangzását és annak csillapítását.

http://www.phonestar-hangszigeteles.hu


2020. október 2. 08:22

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA