MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Söndörgő US Tour 2014, avagy egy Konténer mindennapjai a tengerentúlon…

Történelmi előzménnyel kell kezdeni, miszerint több mint négy éve, a zenekar felismerte, hogy színpadi létük egyik meghatározó eleme technikailag a fülmonitor használata, mert autentikus és akusztikus hangszerek, és zenészek révén, másképpen a rossz kompromisszumok győzedelmeskednek a színpadon, a zenéjük felett. Abban az időben megjelenő, és máig értéket képviselő Shure PSM-900-s rendszer mellett döntöttek, ami szolgáltatásait tekintve mind a mai napig kizárólagos monitor rendszere a zenekarnak.

Ami számomra szembetűnő az egy párhuzamos jelenség, ami két összetevőből áll össze: adva vannak olyan muzsikusok, akik gyermekkoruktól kezdve, részletgazdag zenei finomságokban nevelkedtek, illetve egy fülmonitor rendszer, ami az Ő reakciójukat figyelve, méltó képen közvetíti azt.

Kábel-erdő avagy Shure UHF-R?

Ennek a kérdésnek a kibontása, nem szól másról, mint hogy Eredics Áron a zenekar primtamburása, színpadi létének szabadsága maximális lehessen…itt érkezik meg a „de”! Adva van egy pengetős hangszer, amin a megszólaltatója a húrszakadás határától, a legfinomabb szellős, szinte érintetlen-érintésig játszik, amelyre az emberi érzékelés határán innen reagál is a hangszer. Itt ezen a ponton lehet hirdetni befutót, hisz A-B összehasonlító tesztek után az UHF-R, mint az analóg vezeték nélküli rendszerek csúcsképviselője, győzedelmeskedett.

Út az ismeretlenbe…

Tulajdonképpen, ha abba bele gondoltam volna, hogy oda megyünk, ahol az általunk használt termékek megszülettek, és pont abban a városban fog leszállni a repülőgépünk, talán nem is kellett volna előzetesen tartanom semmitől. Azért csak motoszkált bennem a technika kicsi ördöge, mert a hálózati feszültség, a színpadi eszközök által használható szabad frekvenciák más kiosztása, és telítettsége, azért nem hagyott teljesen nyugodni.

Óvintézkedések (nem feleslegesek, de): tartalék trafók, és kevesebb ruha, bízván abban, hogy majd a mosógép megoldja, ami úgy is lett, mert akkorákat találtam, hogy akár a bőröndömmel együtt is kimoshattam volna….

Félelmek megszűnése: csatlakoztat – bekapcsol –világít – hangol – koncert... mint az öreg kontinensen. Magyarul, aki automatán fel kell hogy ismerje, a bejáratára érkező feszültséget, illetve aki -tól-ig tartományban dolgozik, mind-mind hibátlanul végezte a dolgát.

A köszönet része:

Első körben szeretnék köszönetet mondani annak a fejlesztő stábnak, akik az általunk használt berendezések megalkotásában közreműködtek, mert biztos vagyok benne, hogy már láttak színpadot. Ugyanis gyorsan és egyszerűen lehet elvégezni minden fontos műveletet az eszközökön, ami nem csak időt, hanem megannyi mást is befolyásol.

Itt egy végletes példa, hogy miközben Cleveland-ban éppen a szűkös hangbeállásra szánt időnket töltöttük, a zenekar jelezte, hogy valami zavar jelentkezett, ami azt jelenti, hogy a fesztivál környékén valaki elkezdett használni – nem lehet tudni, hogy micsodát – s ebből én a keverőállásban annyit vettem észre, hogy a hangszerek sorozata kicsit megváltozik. Ekkor két zenész odalép a rack-hez... egy perc, és három gomb megnyomása után zavartalanul folytattuk a munkát. Ennyi!

Végül szeretném megköszönni, azt a pluszt, amit a Eurhytmics Kft. jóvoltából, a saját egy csatornás UHF-R vevőnk helyett, egy dupla csatornás vevővel tudtam megoldani, hogy a saxofon minden gond nélkül, komoly hanghűséggel tudott jelen lenni a koncerteken.

Söndörgő Us Tour:

Madison
Chicago
Bloomington
Albuquerque
New York

Shure PSM 900
Shure UHF-R

A fenti sorokat nem reklámnak szántam, hanem csak az motivált, hogy megnyugtassak mindenkit, aki hosszú útra készül, a fent említett eszközökkel egészen nyugodtan megteheti.

Tisztelettel Princz G. Gergő a Söndörgő zenekar hangtechnikusa.

u.i.: mindenkire rá bízom hogy reklámnak tekinti e...? Szervizelés gyanánt összesen egy db ventillátort cseréltünk ki az elmúlt sok száz koncertet magunk mögött hagyó időszakában.

2015. április 18. 15:18

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA