MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Előzetes a Music Media Magazin II. lapszámából - Közérdekű

Hamarosan megjelenik a Music Media Magazin második száma, amely igazi csemegéket ígér a hangszeres zene iránt érdeklődőknek. A magazin jövő hét hétfőtől lesz megvásárolható az utcai lapárusoknál és a postahivatalokban. A lap bármely postahivatalban és postásnál előfizethető is. A Music Media Magazin egyenesági leszármazottja a 2000-ben indult Instrument Hangszermagazinnak, amely 2007-től Hangfoglalás Magazin néven jelent meg egészen 2014 júniusáig.

A második lapszám tartalmában szereplő összes közérdekű írás és interjú rövid előzetesei és szerzőinek előszavai olvashatók itt:

Közérdekű:

Babos Gyula (zeneoktatás) a HANOSZ Öröm a zene – Az év zenepedagógusa 2014 – díjjal kitüntetett zenetanára

„Az ének-zene oktatásra nagy szükség van. A zenéhez való egész életre kiható kapcsolatot lenne hivatott megalapozni. Ennek több akadálya is lett. Régóta nem tudják sikeresen használni a Kodály módszert. Az óvodai és általános iskolai zenetanárok jó része a könnyen megszerezhető diplomák miatt kényszerpályások lettek, akik nem tudták megadni a szükséges alapokat, s a megfeleltetés miatt, nem tudták az örömteli tanulást segíteni.”
(Készítette: Szakadáti-Póka Vanessza)

5Letszobrászat (alkotás, zeneszerzés)

„Újra összeült az előző számban megismert öt művész. Lombos Márton – dalszövegíró, Berger Dániel – designer, Garai Judit – dramaturg, Molnár Levente – szobrász és Czutor Zoltán (többek között) – zeneszerző.  Ezúttal egy mindenkit értintő témába vágtak bele, a nagy újrakezdések kérdésébe.  A felvetés az volt, derítsük ki, hogy akár emberileg, akár a művészetben, mi vezet el odáig, hogy rájövünk, nem lesz ez így jó, és újratervezünk.

Juci, Dani és Levi a kezdéskor rá is vágták gyorsan, hogy nekik ilyen nem volt. Aztán persze később rájöttek, hogy csak ebből áll minden. Zolitól egyből megtudtuk, hogy nála rengetegszer előfordult, Marcinál úgyszintén.  Ebből ki is alakult egy ellentmondásokkal teli, aztán végül konszenzusra vezető eszmecsere.”
(Készítette: Lombos Márton)

Habók Tímea: Az volt az első kérdés, hogy tudok-e kávét főzni (látványtechnika)

Manapság az egyáltalán nem számít meglepőnek, ha egy nő zenél, s virtuóz módon játszik a hangszerén, bár itt is vannak olyan posztok, ahol különlegességnek számít a gyengébbik nem megjelenése. Azonban az már ritkább, mikor arról szerzünk tudomást, hogy olyan részlegen tevékenykednek a háttérben, amit inkább gondolnánk férfimunkának.

Habók Tímea rendezvényszervezőként kezdte a pályáját, ahonnan egyenes út vezetett a világítás és fénytechnika irányába. Olyan nagy nevekkel dolgozott már együtt és dolgozik a mai napig, mint Koncz Zsuzsa, Demjén Ferenc vagy az Irigy Hónaljmirigy. Kedves, elbűvölő személyiség, akinek tudását idén a szakma is elismerte azáltal, hogy az Öröm a zene díjátadó keretében megválasztották „Az év világosító- és látványtechnikusának”. Timivel a szakma kihívásai mellett a nők helyzetét is alaposan megvitattuk.
(Készítette: Rosta N. Napsugár)

Vitaindító gondolatok a zeneoktatásról (Közérdekű)

„Eltökélt szándékunk, hogy a közeli jövőben számos hazai zenészt, zenetanárt szólaltatunk meg a zeneoktatás hiányosságainak feltárására. Megkíséreljük azt is, hogy miközben a valós helyzetet taglaljuk, alkalmasint megoldási javaslatokat is igyekszünk sugalmazni a felmerülő problémákra.

Bevezető:
Magyarországon – mint a fejlettnek mondott társadalmak többségénél – jellemző, hogy a fiatal korosztály egyre nagyobb része értelmetlenül, haszontalanul tölti el szabadidejét, gyakori az elmagányosodás és az antiszociális viselkedés. Egyre nagyobb probléma a kommunikációs- és problémamegoldó készségek hiánya, valamint a beilleszkedési zavarok... a depresszió pedig népbetegségnek számít.

Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy a zenetanulás és a zenélés hozzájárul a társas kapcsolatok fejlődéséhez, a fiatalok értelmi, érzelmi, társadalmi, tanulmányi, kommunikációs, nyelvi és fizikai készségeinek fejlődéséhez, közösségi élményt nyújt, önismeretre tanít, fejleszti a kommunikációs készségeket – azaz egyéni és társadalmi szempontból is hasznos elfoglaltságot nyújtva hozzájárulhatna a fenti problémák kezeléséhez.”
(Készítette: Andrásik Remo)

Hidasi Barnabás (stúdiótechnika)

Interjú Hidasi Barnabással, az „Öröm a Zene!” Díj nyertesével Az Év Hangmérnöke 2014 kategóriában... Emlékszem, jó tíz évvel ezelőtt a metálzenei szaklapok, ha a dunakeszi HSB Stúdió és Hidasi Barnabás neve került szóba, ez egyet jelentett a „klasszikus, fej-leszakítós sound”-al. Barnabás most Vesztergom Laurával közösen a HLSTUDIO tulajdonosa Budapesten. Itt beszélgettünk, mikor épp volt egy szabad órája.

MMM körkérdések

Magazinunk mostani számában ismét számos hazai művésznek feltett kérdésekből válogattunk: Füstös Bálint (gitáros - Öröm a zene díj: az év felfedezettje), Jani J. Szentkiralyi (gitáros), Németh Alajos (basszusgitáros - Bikini), Lepe (producer - Balkán Fanatik), Pásztor Anna (énekes - Anna End The Barbies), Regály György (zongorista - LFZE Jazz tanszékének Adjunktusa), Szabó Tamás (szájharmonika/ének -  Mojo Workings)

  1. Szerinted merre tendál a hazai zeneipar?
  2. Szerinted meg lehet élni ma a zenélésből- te ebből élsz?
  3. Milyen pozitív/negatív trendeket tapasztalsz? (Füstös Bálint, Jani J. Szentkiralyi, Regály György, Szabó Tamás)
  4. Mit gondolsz a zenészek hazai megítéléséről? Régebben volt jobb a helyzet vagy most?

A második lapszám további tartalmából: http://www.musicmedia.hu/20141207_music_media_magazin_ii_
 

2014. december 13. 20:55

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA