MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Legkedvesebb felszerelésem... Nagy János

Folytatjuk „Legkedvesebb felszerelésem” címmel indított új sorozatunkat a Music Media Magazin oldalain, melyet azért tartunk kiemelkedően fontosnak, mert ebben a sorozatban minden megkérdezett zenésztől, hangtechnikai szakembertől azt kértük, hogy azon felszereléseiket mutassák be nekünk, amelyek koroktól, márkaszerződésektől és egyéb érdekektől mentesen váltak meghatározó kedvencükké. 

Nagyon örültem a felkérésnek, hogy írjak kedvenc hangszereimről. Miután első lelkesedésem kicsit lecsitult, rájöttem kissé zavarban vagyok. Mint zongorista igazán kedvenc hangszereimen alig játszom, azok számomra elérhetetlen zongorák. Nagyobb koncerttermekben, színpadokon találkozni egy – két csodás Steinway, Fazioli zongorával. Ezek közül kettő nyújtott igazán feledhetetlen élményt. Az egyik Törökbálinton a Hunnia Stúdióban, amikor Szappanos Gyurival és Banai Szilárddal vettük fel a trió lemezünket, a másik pedig a pulai Arénában, Al diMeolával, Horgas Eszterrel, Fekete Kovács Kornéllal és a Malek Miklós vezette Magyar Rádió Szimfónikusaival. Az a Fazioli…ma is könnybe lábad a szemem ha rágondolok.

Otthonomban egy hazai készítésű, Müller György zongorakészítő mester alkotta Silverstein pianínóm van. Régi felépítésű, az átlagosnál magasabb hangszer, szép telt hanggal, igen jó billentéssel. Az egyik koncertemre szerettem volna bérelni zongorát náluk, azért tértem be a szalonba. Miközben beszélgettünk a hangszer mellé tévedtem, kíváncsiságból leütöttem egy harmóniát, majd ott ragadtam mellette. A bérlésből akkor nem lett semmi, viszont lett egy zongorám.

Persze a koncertjeim nagy részét nem akusztikus zongorán játszom. Ennek nem csak az az oka, hogy a koncerthelyszíneken nincs hangszer, hanem a zenék nagy részénél természetesen, mint billentyűs más hangszíneket is használok.

Először mégsem egy szintivel kezdeném. Az akusztikus zongora hangját szívesen bolondítom meg néha egy Line 6 FM4 Filter modellező pedállal. Imádott hangmérnököm Kraft Tamás egy koncert alkalmával készített egy táblát „nem hangosítási hiba” felirattal, mondván: - Főnök, ha erre rálépsz mindenki engem fog nézni, hogy mit műveltem…

Valóban lehet okozni ezzel némi meglepetést, így is volt, a közönség egy emberként fordult Tomó felé, ahogy megszólalt a zongora, ő pedig mutatta a táblát.

Ezt a kis effektek a digitális zongorákra is rá szoktam kötni. Évekig Casio Privia hangszert használtam, amivel nagyon meg vagyok elégedve, a billentéssel és a hangszínnel is. Egyvalamire azért rájöttem az évek során. Bármilyen jó is a hangszer, a végeredmény szempontjából legalább olyan fontos min szólal meg. Itt jön a nagy szerelem. Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy rátaláltam a Trevis Audio hangfalakra. Ma már sehová nem megyek nélkülük. European Mantra koncerten az első használat után mondta Gergő, most végre rendesen hallottam a szintit. (és mégsem rúgott ki…:-) Szóval kristálytisztán, megfelelő hangerővel szólnak ezek a ládák. Köszönöm Jani, Dénes!

Szintinek évek óta Korg Radiast használok. Az igényeimnek megfelel. Könnyű használhatóság, jó hangszínek és minden kint van potikban, nem kell egy tenyérnyi lcd kijelzőn keresgélni ha játék közben kedvem támad változtatni.

Az új szerelmem pedig egy Korg SV-1. 73 billentyűs. Öregszem, úgy gondolom, ha ez nem elég, akkor a 88 billentyű már nem segít. Jó billentés, szép hangszínek, könnyű kezelhetőség, menet közben változtatható effektek. Egy ilyen egyszerű szerkezetnek, mint én ez tökéletes. Ahogy több zenésztársam megjegyezte: - úgy látszik megtaláltátok egymást.

Nagy János

http://www.janosnagy.com/

2014. november 29. 12:15

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA