MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Roland Cube 10GX

Gyakorolni jó...! A kétértelmű alcím nem véletlen; nem csak arra gondoltam, hogy ez az erősítő gyakorláshoz ideális. Gyakorolni tényleg jó dolog, de egyáltalán nem mindegy, hogy milyen körülmények között, milyen eszközökkel tesszük. Rengeteget dobhat a tanuláshoz, gyakorláshoz való hozzáállásunkon a jó gitár, a jó erősítő, a jó komfort érzet.

A Cube 10GX-szel tényleg élmény a gitározás. A Roland Cube szériáját szerintem mindenki ismeri, de ha valakinek mégis újdonság, akkor íme röviden a lényeg. Ezek főleg otthoni gitározásra, próbákra kifejlesztett erősítők, melyek erősségei a COSM modellezésen alapuló előfok, ami rengeteg hangszín beállítására alkalmas, az egyszerűen kezelhető, beépített effekt-szekció, továbbá a kiváló hangminőség és az elnyűhetetlenség. Ebben a kategóriában viszont újdonságnak számít az a fajta „átformálhatóság”, amivel a Cube 10GX bír. Először kezdjük azonban azzal, ami a dobozban van!

A Cube 10GX könnyű, kicsi, ugyanakkor robosztus felépítésű. Egy darab 8 inches hangszóró van benne, amit lyukacsos vasrács véd. A hangszóró mellett egy basszusreflex nyílás is található, aminek köszönhetően -a kisméretű hangszóró ellenére- tekintélyes mély-tartománnyal rendelkezik. A hátoldalon található a táp csatlakozó, egy aux bemenet, amire ráköthetjük a telefonunkat vagy egyéb zenelejátszónkat, és egy fejhallgató kimenet, ami a csendes gyakorlásnál illetve otthoni felvételkészítésnél is hasznos lehet. A kombó tetején található a gitár bemenet és az erősítő kezelő szervei.

Három csatorna áll rendelkezésre gain- és hangerőállítással, három sávos hangszínszabályzóval, valamint egy egyszerű, de kiválóan működő effekt blokk. Ez utóbbinál a következők közül választhatunk: chorus, delay, reverb és rugós zengető (spring). Az effektek különböző paramétereibe nem tudunk ugyan belenyúlni, de nagyon jól el lettek találva az effektek arányai. A rövid rockabilly-s késleltetéstől a hosszú, nagy terű visszhangon át a szép, telt zengetésig minden nagyon jól használható.

Most azonban jöjjön az előfok rész, ami az igazi izgalmakat rejti! A három gyári csatorna (clean, crunch, lead) is remekül szól, de ha mégis más hangzásra vágyunk, nem kell lecserélni az erősítőt; elég elővenni az okostelefonunkat! Android és iOS platformokon egyaránt ingyenesen elérhető a Roland Cube Kit alkalmazás, melynek segítségével személyre szabhatjuk a Cube 10GX-et. Mindössze annyi a teendő, hogy a telefon fülhallgató kimenetét rákötjük az erősítő gitárbemenetére, kiválasztjuk az alkalmazásban a kedvünkre való erősítő-modellt, és rátöltjük a kívánt csatornára. Így, ha akarjuk, lehet például egy VOX AC30-asunk tiszta hangszínre, egy Orange-unk crunchra és egy Mesa Recto-nk zúzni. Ha azonban más hangszereink is vannak, találunk akusztikus gitárhoz és basszusgitárhoz való erősítő-modellt is. Az egyedüli apróság, ami nekem kicsit logikátlan, hogy miért nem lehetett a telefon és az erősítő közötti adat-kapcsolatot az aux bemenetre tenni. Így ugyanis nem kellene az „erősítőcseréhez” kihúzni a gitárt. Ez azonban tényleg csak szőrszálhasogatás a részemről, és amúgy valószínű, hogy valami technikai oka van (amihez ilyen szinten nem értek…).

Az erősítő-modellek viszont nagyon jól szólnak, tényleg bármilyen műfajhoz találunk ideális típust. Ráadásul feltételezem, hogy a modell-paletta folyamatosan bővülni fog, így a Cube 10GX egy egyre változatosabb erősítő lesz, amit nem kell, és nem is érdemes lecserélni.

A hangerő… papíron 10W, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy a szomszédokat riogatni bőven elegendő. Zenekari próbára már azért kevés, de nem is ez a rendeltetése ennek az erősítőnek. Sokkal inkább a gyakorlás, az otthoni örömzenélés, amihez roppant inspiráló és megbízható társunk lehet a Roland Cube 10GX. A nagyjából 40e Ft-os ár pedig igen csak baráti a fent említett szolgáltatásokhoz képest.

Lukács Peta 

http://www.rolandee.hu/

2014. november 22. 07:34

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA