MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Legkedvesebb felszerelésem... Tom Lumen

Folytatjuk „Legkedvesebb felszerelésem” címmel indított új sorozatunkat a Music Media Magazin oldalain, melyet azért tartunk kiemelkedően fontosnak, mert ebben a sorozatban minden megkérdezett zenésztől, hangtechnikai szakembertől azt kértük, hogy azon felszereléseiket mutassák be nekünk, amelyek koroktól, márkaszerződésektől és egyéb érdekektől mentesen váltak meghatározó kedvencükké.

Mind az életben, mind a zenében, így a felszerelésben is a letisztult, egyszerű, jól átlátható megoldásokat kedvelem. Gitárosok között nem gyakori, hogy valaki egyáltalán nem használ effekteket, pedálokat, számomra mégis ez az út vált be, így szeretek a leginkább játszani. Vallom, hogy egy jó hangszer és egy jó erősítő bőven elegendő ahhoz, hogy az ember ki tudja magát fejezni.

Fő hangszerem egy Maton EBG808 TE elektroakusztikus gitár, amit néhány évvel ezelőtt vásároltam Kiss Tibitől (Quimby). Ezt a hangszert elsősorban arra találták ki, hogy az ember bedugva használja, de az akusztikus hangja is nagyon szép. A belsejében a Maton által készített AP Mic  System dolgozik, ami a legkiválóbb akusztikus gitár elektronika, amit eddig hallottam... legalábbis számomra mindenképpen. A cég azóta kihozott egy újabb verziót ebből az elektronikából AP5 Pro néven, ami gyönyörűen szól ugyan, viszont valahogy hiányzik belőle a rock’n’roll, így azt hiszem még sokáig az APMic System marad a gitárjaimban.

Az említett hangszer mellett van egy másik EBG808-am is, aminek megmagyarázhatatlan okoknál fogva teljesen más hangja van, ezt a koncerteken mostanában DADGAD hangolásban használom, míg a másik gityó többnyire normál, vagy drop D hangolásban van.

Kb. három éve próbáltam ki először egy AER compact 60 erősítőt, amit azóta is használok. Egész pontosan egy british racing green színű AER Compact 60/2 motyóról van szó. Azóta ebből is készített a cég újabb verziót, de valahogy szeretem, ha a cuccaimmal közös történelmünk van, így minél hosszabb ideje használok valamit, annál nehezebben válok meg tőle. Mind hangjában, mind formájában, praktikusságában a számomra legmegfelelőbb cucc. A koncerteken a vonal hangját használom. Bármilyen teremben szinte pillanatok alatt lehet vele erősített akusztikus gitárhangot csinálni, ami óriási előny, ugyanis nem menő órákat tölteni a hangbeállással. :-)

Használok még továbbá egy AER Pocket Tools Colourizer nevű eszközt is, ami tulajdonképp egy Preamp/DiBox bőrbe bújtatott színesítő effekt. Ennek a kis motyónak nagy hasznát lehet venni az erősítő előtt és után is, de akár erősítő nélkül, csak ezen keresztül csatlakozva a ház rendszeréhez is remek hangot kaphatunk.

Így két gitártok és egy válltáska (a compact 60 gyári tokja) a teljes turnéfelszerelésem. Könnyen mozgatható, kompakt cucc, amiből a számomra legmegfelelőbb gitárhang születik, ennél álmodni sem tudnék szebbet. :-)

Béke: Tom

https://www.facebook.com/tom.lumen.7?fref=ts


 

2014. november 17. 08:05

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA