MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

PreSonus StudioLive AI PA

A PreSonus cég új aktív hangosítási hangsugárzói a világon elsőként Dante hálózatba kapcsolhatók, emellett a beépített DSP segítségével távvezérelhetők iPadról, vagy laptopról. Ráadásul a hangzás stúdióminőségű, köszönhetően a hangfalakba épített DSP-nek és alkalmazott műszaki újdonságoknak.

A PreSonus AI (Active Integration) hangosítási hangsugárzói a beépített DSP révén a StudioLive AI keverőkkel (amelyek szintén Dante-kompatibilisek) integrált rendszerként működnek. A StudioLive PA hangsugárzók lelke az egyetlen csipbe integrált "számítógép", amely kiváltja a hangosítási rendszereknél eddig nélkülözhetetlen külső processzorokat, az aktív keresztváltókat, késleltetőket, hangszínszabályzókat, limitereket. Emellett a DSP a hangzás javítása érdekében folyamatosan összehangolja a hangsugárzók hangszóróinak, a digitális keresztváltójának, a digitális késleltetőjének és szűrőinek működését.

CoActual hangszórórendszer és a DSP

A nagy teljesítményű stúdiómonitorokban a hatvanas évektől használták a koaxiális hangsugárzókat kiváló hangzásuk, valamint a tölcséres/nyomókamrás magas-sugárzókat kiváló hatásfokuk miatt. A koncentrikus hangszóró előnye, hogy közel egy pontból sugározza a közép- és a magas frekvenciatartományt, evvel jelentősen csökkentve a hagyományos felépítésű hangfalak keresztezési frekvenciánál fellépő anomáliáit. A PreSonus továbbfejlesztett CoActual hangszórórendszerének közös mágnese révén még közelebb sikerült hozni a tölcséres magas-sugárzót és a középhangszórót. Emellett a DSP processzor szabadalmaztatott Fulrum TQ (Temporar Equalization) algoritmusa tökéletes átmenetet biztosít a keresztezési frekvenciáinál, míg a Coaxial Speaker Coherence Alligment processzor-funkció  minimálisra csökkenti a tölcsér a hangszóróról visszaverődő, fázisban eltolt jeleinek moduláló/torzító hatását, evvel tovább javítva a CoActual hangszóró hangminőségét.

A DSP emellett "hétköznapi" feladatokat is ellát: kezeli az aktív digitális keresztváltót, vezérli a túlvezérlés és túlmelegedés elleni védőáramköröket, valamint a programozható késleltető áramkörrel gondoskodik az SL18sAI szubbasszus alkalmazása esetén a négy út tökéletes fázis- együtt-futásáról.

Az SL hangszóró-család négy modellje

A PreSonus DSP-s hangosítási hangsugárzók sorozatából három típus állványra helyezhető háromutas, 2000 wattos aktív hangfal, egy pedig aktív szubbasszus láda. A háromutas hangdobozok mindegyikében 4 darab 500 wattos D-osztályú digitális erősítő hajtja a hangszórókat. Mindhárom modellben a közép- és magas tartomány lesugárzásáról egy közös ferritmágneses 8 inches középsugárzóból és 1.75 inches titánium driveres tölcséres magas sugárzóból álló, CoActual rendszerű koaxiális hangszóró gondoskodik. A SL213AI modell 12 inches és az SL315AI doboz 15 inches ferritmágneses mély hangszóróját 1000 watt (2 x 500 watt) szólaltatja meg, míg az SL328AI modellben mély tartományról két darab D'Apolito elrendezésű, hangszórónként 500-500 wattos erősítővel hajtott 8 inches ferritmágneses hangszóró gondoskodik. Az SL18sAI szubbasszus 18 inches hangszóróját 1000 wattos digitális erősítő hajtja. Utóbbi használatával négyutas, oldalanként 3000 wattos rendszer építhető ki úgy, hogy a beépített DSP gondoskodik a teljes rendszer fázis- és idő együtt-futásáról.

A szubbasszusra szabvány méretű szatelit-rúddal feltehető bármelyik 3-utas modell függőlegesen, vagy 10 fokkal előredöntötten. Utóbbiak függeszthetők is (a beépített M10 anyacsavarok segítségével), emellett a dobozkialakítás révén mindegyik modell használható színpadi lábmonitorként is.

A hangsugárzók kezelőpanelje

A PreSonus StudioLive aktív hangfalak paramétereinek beállítása – a már említett SL Room Control távvezérlő szoftver mellett – a hangfalak hátlapi kezelőpaneljéről is történhet. Mindhárom háromutas modellnél a hangerőszabályzó főpoti mellett a professzionális mixerek maximális kimeneti szintjét (+26 dBu) túlvezérlés nélkül fogadni képes, szabályozható szintű szimmetrikus vonalbemenet (XLR) és egy A-osztályú, fantomtápos mikrofonbemenet található. Ezek kevert jele egy szimmetrikus (XLR) kimenetről továbbfűzhető, például további SL hangsugárzók meghajtásához. A három teljes sávú modell hátlapján emellett kapcsolható 100 Hz-es felül-áteresztő szűrő, és a négyféle hangzásmód közül választó négy nyomógombos kapcsolósor található a DSP-preset-ekhez (zenekari hangosítás, tömörített digitális zene, lábmonitor korrekció, felhasználói beállítás). Az USB aljzathoz csatlakoztatható a wifi modul, valamint ezen keresztül történik a firmware frissítés, míg az EtherCon aljzat az opcionális Dante kártya csatlakozója, vagy erről csatlakozhatunk kábellel az ethernet routerhez.

Az SL18sAI szubbaszus hangsugárzó két szimmetrikus, továbbfűzhető bemenetének (XLR) jelét egy kapcsolóval monósíthatjuk a szubláda erősítőjének bemenetéhez, ennek szintje a bemeneti hangerőpotméterrel állítható +/- 12 dB-es tartományban a referencia 0 dB-s szinthez képest. A digitális alul-áteresztő szűrő 100 Hz-es, fix beállítású. Szatelit-rúdra helyezett bármelyik 3-utas modellel garantált a helyes fázis-együtt-futás és a hangerőszínt. Más elhelyezésű, például állványra helyezett szatelit esetén 4 állásban kapcsolható a korrekciós késleltető áramkör, továbbá lehetőség van a bemeneti jel 180 fokos fáziseltolására. A szubbasszus hangsugárzónál a hangzásbeli korrekció háromféle lehet, a lineáris (Normal) állás mellett az Extended LF állásban a DSP processzor szubharmonikusokat generál, míg a User állásban az SL Room Control szoftver beállításai szerint működik a korrekció.

Kábel nélküli vezérlés

A kábel nélküli wifis vezérléshez a PreSonus SL Room Control szoftverét használva az egyes hangsugárzóknál külön-külön beállíthatók a már említett funkciók (hangsugárzónkénti kivezérlés, csúcskijelzés, limiter), továbbá követhetjük az erősítő hőfokát, ki/be kapcsolhatjuk a 100 Hz-es felül-áteresztő szűrőt, beállíthatjuk a 8 sávos grafikus szűrőt, vagy gerjedésgátláshoz a 8 sávos csúcsszűrőt. De van lehetőség a hangfalcsoportok és a teljes hangrendszer együttes beállítására is:

A hangsugárzó csoportok (például zónás kialakítású konferencia-, vagy templomi hangosító rendszereknél) hangereje, 8 sávos grafikus szűrője, limitere és késleltetési ideje csoportonként is beállítható, emellett a főkimeneten egy 31 sávos grafikus hangszínszabályzó áll rendelkezésre a terem akusztikai korrekcióhoz.

Dante hálózat – a jövő!

A hangosítási rendszerek használhatóságának jövője a hálózatba kapcsolhatóság a távvezérlés. Napjaink legelterjedtebb ilyen célra kifejlesztett protokollja a Dante hálózat, amelyhez a hangfalgyártók közül elsőnek a PreSonus csatlakozott. Dante hálózatba kapcsolt PreSonus StudioLive AI hangosítási hangsugárzókból és a StudioLive AI keverő(k)ből (valamint természetesen minden más gyártó Dante kompatibilis eszközből) akár nagy, összetett rendszer is kiépíthető Cat5 kábelekkel, gigabites Ethernet routeren keresztül. De a Dante hálózat kis összeállításokban is előnyös, mivel így Cat5 kábellel kiváltható a csoportkábel, és például Cat5 kábellel csatlakoztatott laptopunkat használhatjuk zenelejátszóként egyetlen pár PreSonus StudioLive PA hangsugárzóval.

www.digitalpro.hu

2014. november 7. 20:59

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA