MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Életképek (Gitármánia Tábor special) – Csányi Zoltán

Életképek címmel egy önálló sorozatot indít a Music Media Magazin, melyben ugyanazon kérdéseket tesszük fel számos hazai művésznek azt remélve, hogy a válaszaikból (önállóan és összességükben is) egyedülálló kép rajzolódik majd a hazai zenei életről és a zenész hivatásról. A sorozatnak van néhány speciális – a XXI. Gitármánia és Zenei Továbbképző Táborban készült – része, melyben a táborról felteszünk kérdéseket a tanároknak, művészeknek. 

Mivel foglalkozol éppen?

Dobosként tartanak számon, jómagam zenebohócnak tartom magam, a mai napon főleg, egyébként, hobbiból pedig énekelek.

Mik a szakmai terveid a közeljövőre?

Jelenleg úgy alakult az életem, hogy – hála Istennek – szakmailag és emberileg is nagyon jól érzem magam a bőrömben, szeretnék továbbfejődni, új dolgokat kitalálni, megismerni még több embert és eljutni még több helyre, a zene által. Ez eddig működik, nagyjából ezek is a további céljaim, illetve a fiatalokkal való foglalkozás, a velük való kapcsolattartás.

Mi a véleményed a gitármánia táborról?

Imádom ezt a helyet, több éve rendszeres látogatói, meghívottjai vagyunk a Gitármánia Tábornak. Nagyon jó közeg, nagyon jó emberek, barátok, zenészek és hangszerkészítők és hangszerek – csak pozitívumokat tudok felhozni. Nagyon szeretek itt lenni, egyszerűen várom, hogy idejöhessek!

Mi a véleményed a táborozókról?

Nagyon pozitív. Mindenki nyitott, barátságos, nincsenek felesleges szakmai mellébeszélések, mindenki tudja, hol a helye, mindenki szeretne tanulni mindenkitől, mindenki érdekel mindenkit.

Mik a terveid az év második felére?

A Roy és Ádám Trióval rengeteget játszunk, jelenleg nyár van, és úgy hiszem, az ősszel fog kialakulni bennem, hogy pontosan mit is szeretnék csinálni az év hátralevő részében. Jelen pillanatban nagyon szeretem ezt az időjárást, és ennek élek.

Szerinted, merre tendál a hazai zeneipar?

Én mindig is abban hittem, és azért tartom is magam egy kicsit zenebohócnak, mert a zenét mindig szórakozásnak veszem, és a saját szórakozásomat adom át másoknak. Eddig is erre tendált, és ezután is erre fog tendálni – az én világomban.

Szerinted, meg lehet élni ma a zenélésből - te ebből élsz?

Abban a szerencsés helyzetben vagyok – illetve van e mögött két évtizednyi munka – hogy a mai napig meg tudok ebből élni, és ezt szeretném is így folytatni.

Milyen területről származik több bevétele ma egy hazai zenésznek: koncertből, vagy lemezeladásból, esetleg jogdíjakból?

Saját tapasztalatom az, hogy a koncertekből. Vannak szerzeményeim, de nem vagyok igazából szerző, maradtam a „kiszolgáló zenész” módnál, tehát a koncertekből származik a legtöbb bevételem.

Mit gondolsz a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerinted miért?

Fogalmam sincs. A mai fiatalok nagyon tehetségesek, nagyon gyorsan eljutnak azokhoz az információkhoz, hangszeres tudáshoz, amihez szeretnének, nagyon gyors a tempó, gyorsan fejlődnek és nagyon ügyesek. 

Van-e jelölted, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Lehetne, de nem lesz, egyelőre. Kis ország, kis hatalom, kis piac vagyunk.

Mi a véleményed a tehetségkutatókról általában?

Jómagam is számtalan tehetségkutatón vettem részt. Fontosnak tartom, hisz én is azért folytattam a zenélést, mert ezek által kaptam visszajelzést. A tehetségkutatókon díjazzák az embert. Ha én nem mentem volna tehetségkutatókra, nem kaptam volna visszajelzéseket, akkor nem lettem volna zenész!

Mi a véleményed a zenei utánpótlásról?

Egy zenei táborban vagyunk. Itt is mindenki zenész, az én életem is a zene körül forog, szinte életem 80%-át zenészek között töltöm, a fiatalok jók és tehetségesek!

Mi a véleményed a fesztiválokról és a zenei klubéletről?

Pályafutásom egy részében többet fesztiváloztam, más időszakokban többet kluboztam, talán az aréna-koncertek, amik eddig kimaradtak.

Szerinted, mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Nem tudom, szerintem teljesen lendületes, jól működnek a csakrák, rengeteg a tehetség és a tehetségkutató, el is van már aprózva ez egy kicsit.

Köszönjük a beszélgetést...

https://www.facebook.com/zoltan.csanyi.33?fref=ts
http://www.royesadam.hu/
https://www.facebook.com/royesadamtrio?fref=ts
https://www.facebook.com/events/1465968587001886/?fref=ts

2014. november 2. 18:30

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA