MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Stash Stainless Bass Guitar

Nagyon metál, avagy Gene Simmons-nak sok szeretettel... Anno egy havazós, a tavasz közeledtének minden egyes reménysugarát kiirtani vágyó szombat reggel kaptam egy levelet és egy linket, hogy ugyan nézzek már utána ennek a ritka állatfajtának, szedjek róla össze egy oldalnyi információt. Ez eleinte két okból is nehéznek tűnt: egyrészt mert olyan friss ez a kreálmány, hogy nagyon kevés cucc van fönt róla a világhálón, másrészt mert még mindig a hó eltakarításának következményeként beálló hátfájás kezelésének lehetséges módjai lebegtek lelki szemeim előtt, ezért első ránézésre nem ismertem föl ezt a szerszámot: „hú, micsoda dizájnos hólapát”! 

Komolyra fordítva a szót, itt a húros hangszerek új generációjának lehetséges első példányát szeretnénk bemutatni a kedves Olvasóknak, egy olyan basszusgitárt, melyhez hasonló bárdot én eddig csak hentelős japán rajzfilmekben vagy a Csillagok Háborúja IV. epizódjában a Mos Eisley sarki kocsmájában a zenészek kezében láttam.

A hangszert a kanadai Mississauga városából (Ontario tartomány) származó Stanislaw Potyrala nevű úriember tervezte és építette. A basszusgitár teljes egészében rozsdamentes acélból készült, mely a készítő szerint elősegíti a hangzás minőségét, az  intonációt valamint a stabilitást a környezeti hatásokkal szemben.

Egy kísérlet során a gitár egy óra hosszat -5 Celsius fokos hőmérsékleten volt tárolva, melynek során a hangolás alig  (10 cent) mászott el. Bár a test alakja is merész formákat ölt, a hangszer legfigyelemreméltóbb része mégis az üreges, 1,5 inch (38 mm) átmérőjű csőszerű nyak. Ez a forma a készítő szerint kezünk természetes markolási mozdulatával sokkal inkább összhangban van, így „sokkal könnyebben, természetesebben tudjuk lefogni a hangokat az adott húron”.

A basszusgitárban egyedi, kézzel gyártott, split coil Alnico 5 mágnesekkel ellátott hangszedők találhatóak, természetesen ehhez dukál egy hangerő és egy hangszín szabályozó poti, hogy ne csak egyféleképpen dörmögjön ez a vaskályha.

Potyrala Úr bevallása szerint egyetlen hátránya van a hangszernek, mégpedig hogy a vérbeli rocksztárok szembesülhetnek némi nehézséggel, mikor megpróbálják szétzúzni a koncertjüket záró apokalipszis-megőrülés során...

Technikai adatok:

További információ:
http://www.facebook.com/StashBassGuitar
http://stashstainlessbass.com/

Kormos Tamás

2014. november 1. 20:00

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA