MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KingKORG

Az első KORG márkájú hangszer, amit a magaménak tudhatok, az a címben említett KingKORG. Kb. 2 hónapja használom... gyakorlatilag minden nap, állandó tagja lett a koncertszínpadon, illetve a stúdiókban használt hangszerparkomnak. Régóta keresek egy olyan kompakt megoldást, amiben megtalálható a régi analóg szintik szelleme és az akusztikus/vintage hangszerminták is jól szólnak benne (pl. hammond, rhodes, zongorák), viszonylag könnyű, mobilis, van benne vocoder(!), ellenben az árfekvése is kedvező. Ez mind elmondható a KingKORG-ról.

Többfajta műfajban is használom, és mindenhol megállta a helyét. Megtalálhatóak a vastag, brutális térrel rendelkező szőnyegek, ott vannak a brutális szintibasszusok, a mindent átszóló lead-ek, a pop zongorák és a 70-es évekbeli vintage torzított hammondok, rhodes-ok is. Ilyen szempontból tehát univerzális megfejtés.

Külsőre is egyből megfogott. Először egy Snarky Puppy videóban találkoztam vele (Lingus), ahol egy preset lead hangszínen játszik Cory Henry egy fantasztikus szólót. Akkor még csak annyit láttam, hogy arany színű, és tele van világító potikkal, ami szerintem nagyon menő :-), illetve hallottam, hogy nagyon jól szól a mixben a hangszer.

61 billentyűs, s a külső kialakítás egy másik új generációs Korg modellhez hasonló (Korg Krome), 360 fokos pitch bend karral, de nagyobb potikkal. Maga a kar pedig egyszerre egy modulációs kar széles spektrummal és pitch bender is, illetve vibratot is tud vezérelni, vagy épp azt, amit hozzárendelünk. A fentebb említett arany szín mellett a potik vörös háttér megvilágítást kaptak, a 3db kijelzőn pedig fekete alapon fehér karaktereket láthatunk. Ez kifejezetten jó megoldás, bármilyen fényviszonyok közt könnyen olvasható, hogy éppen minek kell szólnia. A fejhallgató kimenet 3.5mm-es!

A frontpanel elrendezése szerintem teljesen felhasználóbarát, és logikus. A hangerő potik (ki- és mikrofonbemenet) mellett egyből egy finomságot találunk. Ugyanis TUBE elnevezéssel egy analóg csöves végfok/torzító került beépítésre a hangszerbe, ami borzalmasan kellemes torzított hangot képes eredményezni. Én főleg a hammond, rhodes és wurlizter hangszínekhez, illetve a szintibasszusokhoz használom, de bármivel jól tud működni (leadek, szőnyegek, stb.).

Emellett található egy EQ, majd a master effect szekció. Nagyon könnyen és real time kezelhető! Számomra ez az egyik legvonzóbb tulajdonsága a hangszernek. Nem kell órákat tölteni vele, amíg az ember elkészít rajta egy műsort, nem kell keresgélni, mert minden kézre áll. Műfajtól függően (pld. jazz/fusion) még nagyobb előny a valós idejű, improvizatív játékhoz... ráadásul van Ring Modulator effekt is benne! :-) Ezek mind olyan dolgok, amik ebben az árkategóriában nem jellemzőek a legtöbb hangszerre.

Maguk az effektek 3x6 részre vannak szedve, PRE FX (RM, Decimator, Torzítások), MOD FX, (Chorus, Tremolo, Phaser, Rotary, Flanger és U VIBE) illetve egy Reverb/Delay szekció.

Ezután a menü felületét találjuk, ami nincs túlbonyolítva, pont annyi, amennyi egy ilyen hangszerhez kell. Ne felejtsük el kikapcsolni a Memory Protectet, amikor hangszíneket gyártunk! :-) Bármit, amihez nem kaptunk dedikált potit a hangszeren, azt is itt tudjuk megkeresni egy egyszerű oldal váltó gombbal (page+ -). PC/MAC-es support van liberian szoftverrel... de itt is könnyen kiigazodik az ember. Továbbá hasznos rendszer – élő környezetben – a Favorites funkció, amellyel az adott műsorhoz, vagy számhoz szükséges hangszíneket tudjuk egymás mellé rendezgetni. (Itt is több oldal áll rendelkezésünkre.)

Van 127 oszcillátor típusunk (ebből a 127. a mikrofon bemenetből érkező jel). Használhatunk klasszikus oszcillátort (pl. saw, sine, stb.), vagy mintavételezésen alapulókat (pl. zongora vagy orgonák). Hangszínünket gyakorlatilag végtelen számú variáció alapján tudjuk összeállítani. Dedikált méterekből van még egy filterünk, 18 fajtából válogathatunk. Illetve a hangszer jobb szélén még találunk egy attack/decay/sustain/release potit.

Röviden összefoglalva:
- A megszólaló hang mindenen átszól, de ha kell megmarad a háttérben, viszont kitölti a teret. - Mindig pont úgy szól, ahogy szeretném, mindig el lehet az elképzelt hanghoz jutni, és mindezt rövid idő alatt... ami szerintem nagyon fontos! 
- A felhasználóbarát kezelőfelülettel együtt ez a konstrukció szerintem 10/10!

Szebényi Dániel

2014. október 27. 19:46

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA