MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

A holnap hangjai - Wedding’s Day

A holnap hangjai címmel olyan fiatal zenekarokat szólaltatunk meg, akik a Hangfoglaló Magyarország Tehetségkutató döntőjébe jutottak. A nekik feltett kérdések részben megegyeznek az Életképek című sorozatunk kérdéseivel, melyeket a zenélést hivatásként választó művészek felé intézünk. Azt reméljük, hogy a hivatásos és a pályájuk elején járó zenészek válaszaiból (önállóan és összességükben is) egyedülálló kép rajzolódik majd a hazai zenei életről és élettérről.

Bemutatnátok röviden a zenekart? (név, hangszer, stílus, mióta zenéltek együtt)

Wedding’s Day zenekar 2009 márciusában alakult. Bacsó Bence (basszusgitár), Balla Ákos (dob), Balla Balázs (ének, gitár), Monostory Barnabás (gitár). A zenekar egy abszolút dallamos, populáris rockot képvisel.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Kitűzött célunk a jelenben egy lemez felvételének befejezése, mert igazából ez lesz az első normális felvétele a zenekarnak, így még gyermeteg izgalommal várjuk az elkészülését, illetve majd a visszajelzéseket.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

A dalszerzés középpontjában mindig az olyan dallamok (főként az énekben) keresését tartottuk a legfontosabbnak, melyek egy afféle „áhítatos” hangulatot kölcsönöznek az erre szívesen fogékony hallgatóközönség számára. Illetve érdekesség, hogy bár 1-2 utcára lakunk egymástól, mégsem barátokként kezdtünk el zenélni, hanem szimpla zenésztársakból lettünk napjainkra egy nagyon erős, baráti kommunává.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Még nagyon sokáig szeretnénk együtt játszani és még számos dalt szeretnénk együtt a magunkénak tudni. Erre törekszünk. Igazából a hazai zeneipart nem nagyon követjük figyelemmel, így sok helytálló gondolatot erről a témáról nem tudnánk mondani.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Az mindenképpen pozitív, hogy még mindig rengeteg fiatalt foglalkoztat a hangszeren való zenélés, illetve másokkal együtt zenélés.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Magyarországon szerintünk csak zenélésből nehézkesen, de persze nem kizárt. Külföldön természetesen nyilván sokkal inkább lehetséges, de ahhoz ott is el kell érni egy szintet.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Régen talán abban lehetett könnyebb, hogy sokkal inkább korszakalkotó volt az élő hangszeres zene, így ezért lehettek az akkori előadók ekkora ikonok. Viszont ettől még nem feltétlenül volt könnyebb akkor sem, csak ebben például igen, másban viszont természetesen meg nehezebb.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Nem igazán.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

A közmédia által szervezetekkel az a baj, hogy nem zenészeket képeznek, hanem sokkal inkább előadókat, melyek nagy része pont ezért hamar el is tűnik. De a zenekaroknak meghirdetett megmérettetések nagyon hasznosak, mert remek fejlődési lehetőség, ahol sok építő kritikákat és zenekarok közötti barátságokat lehet bezsebelni.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Bőven akad. Rengetegen már nagyon fiatalon elkezdenek zenélni, ami mindenképpen pozitívum.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Igazából a zenekarban egyikünk sem egy óriási fesztiválozó, de azért voltunk már páron, néha csak egy-egy napra, ha olyan jellegű előadó érkezett kis hazánkba, akit mindenképpen meg akartunk nézni és hallgatni, de nagyon jó élményt nyújtanak szerintünk a fesztiválok. Szóval szimpatizálunk velük azért.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Pezseg. Nagyon sok hely biztosít fellépési lehetőséget amatőr zenekaroknak. Látszik, hogy erre tudatosan törekednek, hogy ez tudjon fejlődni és egyre több klub vesz részt ebben a tevékenységben.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Ahhoz, hogy valami érdemleges fellendülés jöjjön létre a hazai könnyűzenében, ahhoz sajnos elkerülhetetlen a nagyobb pénzmennyiség befektetése és belepumpálása ebbe az ágba. Sok támogató és résztvevő szükséges mindenhez, amit azért nem egyszerű előteremteni. Plusz jó lenne jobban törekedni a nemzetközi kapcsolatok kiépítésére és az amatőr zenekarok számára is jobban elérhetővé kellene tenni az ilyen lehetőségeket.

Monostory Barnabás

https://www.facebook.com/pages/Weddings-Day/169640799756313 

2014. szeptember 28. 20:40

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA