MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

A megfelelő út: Casio PX-350 digitális színpadi zongora

A legújabb Casio digitális színpadi zongorája rengeteg kellemes meglepetést tartogatott számomra, a teszt során egyre inkább meggyőződtem arról, hogy a cég mérnökei a legjobb úton járnak a fejlesztésben. Az új hangszer minden paraméterében jobb az elődjénél (PX330), és ez csak az eleje...

- A külcsín: jól átgondolt design, tetszetős darab már első ránézésre is. A tesztelt zongora fekete színben pompázott, de létezik fehérben is (zongorista hölgyeknek). A billentyűzet felülete - egy bevonatnak köszönhetően - matt, a színe picit sárgásabb (olyan vintage jellegű), melyre később még kitérünk. Ízlésesen elhelyezett hangszórók és a vezérlőpanel fényes fekete színe szép megjelenést kölcsönöz a PX-350-nek. Jól mutat a lakásban, de a színpadon sem utolsó látvány és a hangja se halvány!

- A billentyűzet: a digitális zongorák egyik, ha nem a legfontosabb része a billentyűzet. Remek mechanika, élethűen reagál a billentésünk dinamikájára, komfortos érzés játszani rajta, és ami az igazi újítás: „Ebony and Ivory Feel” borítás a billentyűkön, mely nem azt jelenti, hogy csak a híres John Lenon slágert lehet játszani rajtuk, hanem egy olyan bevonatot takar, mely azt az érzetet kelti, mintha elefántcsontból és ébenfából lenne a billentyűzet. Ez több okból is kiváló tulajdonság: egyrészt kényelmesebb játszani rajta, másfelől elvezeti a nedvességet, azaz, ha játék közben izzadna a kezünk nem kezd el csúszkálni a billentyűzeten. Hatalmas ötös jár a Casionak ezért, mivel ilyen árkategóriában egy gyártó sem kínál ehhez hasonló billentyűzetet. Rengetegszer dicsértem már a Casio-t ezért a mechanikáért, ezért most külön nem áradozok róla, legyen elég annyi, hogy pompás mechanika!

- A Sound: a PX-350 által (és általunk) produkált hang a beépített erősítőrendszeren juthat el a fülünkhöz, amely kiegyenlítetten és szépen szól. A 4 hangszóró (2 csipogó és két nem csipogó), és a beépített erősítő összesen 2x8 W teljesítményt képes leadni, amely egy lakásban untig elég. Színpadon pedig használhatjuk a sztereó vonal kimenetet is. Két fejhallgató csatlakozó is helyet kapott a zongorában, mely nagyon hasznos, ha az ember tanít. A hangszer 128 hangig polifónikus és 16 part multitimbrális (MIDI lejátszáshoz. A hangszínek is nagy fejlesztésen mentek keresztül és ez jól halható. Sokkal élethűbb lett az akusztikus zongora hang, dinamikusabb és realisztikusabb, mint az elődökben. Jól szólnak a Rhodes, hammond és klavinet minták is. Számomra mégis a legszembetűnőbb a nagyzenekari hangszínek fejlődése, különösen a vonósok szólnak remekül! Korábbi modelleknél is tapasztaltam, hogy rengeteg etnikus - főleg távol keleti hangszín – kapott helyet az „agy”-ban, mely növeli a hangszer kihasználhatóságát: végre akár Makaóba is mehetünk játszani (nemcsak kártyázni), nem fogunk fázni, hogy nincs megfelelő hangszínünk :). Az alap hangszíneket effektek hozzáadásával formálhatjuk a magunk képére: 4 zengető, 4 kórus, brillance és húrrezgés szimulációból választhatunk. A gyári hangszíneket megváltoztathatjuk és elmenthetjük regisztrációként, melyet aztán egyszerűen és gyorsan elérhetünk, amikor szükség van rá.

- Hasznos funkciók: na ebből van bőven. Korábbi tesztekben is említettem már a duett módot, a tanításban remekül használható Casio funkciót: a billentyűzetet kettéosztva mindkét oldalon zongora hang szól és ugyanabban a regiszterben. USB kulcsról - melyet az előlapon kell behelyezni - képes lejátszani MIDI és audió fájlokat is (nagyon hasznos gyakorláskor is!). Az elmaradhatatlan kíséret automatika, mely 180 gyári stílust tartalmaz, 10 saját stílust is gyárthatunk. „One Touch Preset” egy gomb megnyomásával komplett beállítást hívhatunk be, hangszínekkel, effektekkel és ritmusokkal. Bal oldalt található a Pitch bender kerék a szintizéshez, vagy gitár imitációhoz. A dal felvevő egység többsávos szekvenszerként funkcionál. És itt jön egy remek fejlesztés: Audio rekorder is van a hangszerben: bármi, amit a billentyűzeten játszunk és/vagy ami a hangszer vonal kimenetén távozik (pl.: kíséret, szekvenszer, midi fájl, stb.) rögzíthető audió fájlként a behelyezett USB háttértárra!!!!!!!!! Remekül használható, ha éppen zenét írnánk és az ötleteket felvesszük. Az audió recorder egy gombnyomással elérhető, tehát egyetlen hasznos zenei gondolatról sem maradunk le. Egy hangfájl maximum 25 perc hosszú lehet, és 44.1 KHz, 16 bites PCM formátumú adat rögzül az USB háttértárra. Na ez sem gyakori ebben az árkategóriában!
Természetesen a hátlapon megtalálható a vonal ki-, és bemenet és a 2 pedál csatlakozó társaságában a MIDI ki-, és bemenet, az USB port (midi kommunikációhoz számítógéppel), és egy másik az USB drive behelyezéséhez.

- Összegzés: szerintem a Casio ismét nagyot alkotott a PX 350-nel, amely a színpadon remekül használható, otthoni gyakorlásra is kiválló, „könnyű” (11.5 kg) és szépen, kiegyenlítetten szól. Tele van remek és hasznos funkciókkal, melyek nagy része szokatlan ebben az árkategóriában (bár a Casio-tól egyre jobban megszokjuk). Azt kell hogy mondjam, ha így haladnak a fejlesztéssel örökre beírhatja a cég a nevét a digitális zongorák nagykönyvébe! Ezért sem véletlen a cím: ez a megfelelő út az innovációban!

Üdvözlettel: Szabó Karesz

2014. augusztus 10. 07:03

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA