MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

A holnap hangjai - Fake Illusions

A holnap hangjai címmel olyan fiatal zenekarokat szólaltatunk meg, akik a Hangfoglaló Magyarország Tehetségkutató döntőjébe jutottak. A nekik feltett kérdések részben megegyeznek az Életképek című sorozatunk kérdéseivel, melyeket a zenélést hivatásként választó művészek felé intézünk. Azt reméljük, hogy a hivatásos és a pályájuk elején járó zenészek válaszaiból (önállóan és összességükben is) egyedülálló kép rajzolódik majd a hazai zenei életről és élettérről.

Bemutatnád röviden a zenekart? (név, hangszer, stílus, mióta zenéltek együtt)

Sziasztok! Én Gábor Szabolcs vagyok, bemutatom nektek A Fake Illusions zenekart. 2009-ben alakult ez a kis project. Mindenféle különösebb hangszeres előképzettség nélkül összeverbuválódtunk hárman egy kocsmai beszélgetés után (nevet), hogy majd néha ökörködünk kicsit. Mindezt annyira szórakoztatónak éltük meg, hogy közös elképzeléseink lettek sok dologgal kapcsolatban, hogy meg tudjuk ezeket valósítani elkezdtük az üres pozíciók betöltését. Természetesen történtek változások a zenekar életében, de szeretjük a kihívásokat.

A zenekar jelenlegi felállása így alakul:
Gábor Szabolcs - Vokál/Gitár (2009)
Kecskés Tibor - Vokál/Gitár (2009)
Sándor József - Dobok (2009)
Fekete Zoltán - Basszusgitár (2013)

A stílus leginkább modern/groove metal.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Ezt összegzően egy szép mondatban talán még nem fogalmaztuk meg, de természetesen van egy közös szemlélet. Nyilván ennek a közvetítése a cél, amihez a zenét véljük a legjobb eszköznek. A felvállalt üzenet szerintem valami ilyesmi lehet:

Állj a tükör elé, nézz a saját szemeidbe, bírod? Ha nem, próbáld megérteni miért nem. Ha ezt már megértetted, akkor nézz körbe a világban is. Emellé persze társul egy fajta lázadás is, úgy érezzük, hogy nem kell mindent úgy elfogadni, amit és ahogy elénk raknak.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Manapság nem könnyű egyedinek lenni, bár biztos régebben sem volt az (nevet), de mindenképp különlegesnek számít, ha hitelesnek minősülsz, mint ember, mint zenekar. Erre törekszünk is.
Nem akarunk lényegesen túlmutatni magunkon. Próbáljuk azt közvetíteni, amik vagyunk, amit Mi is kaptunk nagyon sok zenétől: „k* sok energiát” (nevet). Ezt kell átadni a közönségnek, hogy ők is érezzék. Emellett kicsit elhanyagoltnak érezzük a modern/nu-groove metál stílus, megpróbáljuk feleleveníteni ezeket az ízeket.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Nehéz bármit is jósolgatni ezzel kapcsolatban. Nem vagyunk még azon a szinten, hogy ebbe pontosan belelássunk. Amit viszont mi is észreveszünk az évek során, hogy míg régen sok kis Underground koncerten voltunk sokan, ma egyre kevésbé járnak az emberek kisebb programcsomagokat megnézni, meghallgatni. Nyilván ennek sok oka van, ebbe nem is mennék bele. Törekedni kell arra, hogy valamilyen módon sok emberhez eljuthasson a zenéd, hogy megismerjenek. Igyekszünk ennek megfelelően cselekedni.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

A világháló terjedésével sok zene veszített az értékéből. Könnyebb hozzájutni, de nehezebb „jó” zenét találni.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Erről nem tudok nyilatkozni, de nyilván vannak olyan zenészek, akik meg tudnak belőle élni.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Mi vállalkozunk rá (nevet). Ehhez elengedhetetlen, hogy angol nyelvű legyen a produkció. Ami jó is, rossz is. Ebben az esetben, talán itthon nehezebb érvényesülni az elején. Ha magyar nyelven íródik minden, akkor külföldön lehetsz kevésbé elismert. Nem tartom kizártnak, hogy világszerte elismert lehessen egy magyar zenekar, de ezt céltudatosan kell építgetni. Sok ismeretség és promóció kell hozzá.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Nem vettünk részt túl sokszor tehetségkutatón. Amikor igen, akkor is inkább azért, hogy koncertezhessünk. Természetesen, ha valaki jó helyezést ér el, nagyon hasznos és célravezető dolgokban részesülhet. Másik oldalról nem tudom, hogy mennyire lehet objektíven értékelni a fellépő zenekarokat. Itt szeretnénk köszönetet mondani a Kelet Underground tehetségkutató stábjának!

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Kissé hézagos a zenei utánpótlás, vannak elhanyagolt stílus irányzatok, de olyanok is, amikben szerintem túl sokan tevékenykednek. Emellett rengeteg fiatal és tehetséges zenész van manapság is.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Kicsit azt érzem, hogy ma már mindenki fesztivált csinál :-) Ez egyfelől jó, másfelől annyira nem. Nyilván jó buli, de koncertek tekintetében kötöttebb, mint egy klubkoncert. Előadóként nincs még tapasztalatunk ebben, de szeretnénk a későbbiekben fesztiválokon is játszani.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Debreceni tapasztalataink vannak leginkább. Korábban említettem, hogy régebben sokkal látogatottabbak voltak az ilyen események, de most is lehet találkozni azért jó klub bulikkal.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Sok egyesület van az ország több pontján, akik támogatják a zenekarokat ilyen-olyan módon. Talán őket is egyesíteni kellene, így lefedve az országot eredményesebben lehetne küzdeni azért, hogy több teret kapjon a zene, több emberhez eljusson.

Gábor Szabolcs / Fake Illusions

Linkek:

https://www.facebook.com/pages/Fake-Illusions/198059353606077
https://soundcloud.com/fakeillusions
http://www.youtube.com/fillusions

2014. augusztus 8. 07:23

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA