MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

A holnap hangjai - DROW

A holnap hangjai címmel olyan fiatal zenekarokat szólaltatunk meg, akik a Hangfoglaló Magyarország Tehetségkutató döntőjébe jutottak. A nekik feltett kérdések részben megegyeznek az Életképek című sorozatunk kérdéseivel, melyeket a zenélést hivatásként választó művészek felé intézünk. Azt reméljük, hogy a hivatásos és a pályájuk elején járó zenészek válaszaiból (önállóan és összességükben is) egyedülálló kép rajzolódik majd a hazai zenei életről és élettérről.

Bemutatnád röviden a zenekart? (név, hangszer, stílus, mióta zenéltek együtt)

DROW! Ez a név Szabinak (az énekesünk) jutott eszébe. Kifejezetten olyan nevet kerestünk, ami jól hangzik, és nincs más jelentése. Persze később kiderült, hogy ez a név is bír jelentéssel, de mivel ennek semmi köze a zenekarhoz ezt nem fejteném ki bővebben.

A zenekar felállása: Emőd Balázs basszusgitár, Lehóczky Gábor gitár, Szabó Szabolcs ének, Usztics Péter gitár, Vigh Gábor dob. Körülbelül négy éve zenélünk együtt.

Stílusunkat nem egyszerű körülírni, mert a zenekaron belül szinte mindenki mást-mást szeret hallgatni, de persze azért vannak közös pontok. Hangzásunkat tekintve a gitárok egy ’’klasszikusabb’’ metál vonalat követnek mely a Pantera, Down és Corrosion of Conformity világát tükrözik. Ezzel keveredik a mély tónusú, néha torzított basszusgitár hangzás és a deathmetálos hörgés. Összegezve sludge/death/doom metál stílussal lehet jellemezni legjobban a kapott masszát.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Mi a zenét arra használjuk, hogy megtisztuljunk a mindennapokban felhalmozódott stressztől, csalódásoktól és nehézségektől. Egy-egy próba is terápiás jelleggel bír a számunkra! :D A közönséget is arra buzdítjuk, hogy eresszék ki velünk a mindennapok mocskát! Azt hiszem ennyi az egész. Nekünk jól esik zenélni, és ebbe szeretnénk minél több embert bevonni.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Mivel sokféle zenei ízlés találkozik a zenekaron belül, eléggé egyedi zenével tudunk színpadra állni. Sokszor vettük észre, hogy a közönség egyik részének más dalok tetszettek a repertoárból, mint a másik részének. Úgy gondolom, kicsit visszakanyarodva a zenekar stílusához, hogy a jelenlegi még nem a végleges hangzásunk, és persze még a stílus is változhat.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

A hazai zeneipar számunkra nem létezik! :D Lehet, hogy ez egy kicsit furán vagy viccesen hangzik, de szerintem eléggé merész ebben az országban ’’zeneiparról’’ beszélni, főleg ha egy hozzánk hasonló underground zenekart nézünk. Eddig mindent a saját erőnkből csináltunk, ha a stúdiózásra vagy egy zenei anyag kiadására gondolunk. Persze szerencsére mindig vannak segítők, és pozitív tapasztalatok, amikért nagyon hálásak vagyunk, de ez nem a magyar zeneipar érdeme.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Nem foglalkozunk a trendekkel, nincs rá időnk. :)

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Nem lehet megélni, viszont zene nélkül sem tudunk élni és elsősorban ezért csináljuk.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Sajnos azt tapasztaljuk, hogy a régen futtatott zenészeket ma is sokkal jobban nyomják, és ezzel nem adnak esélyt az új generációknak. Ez főleg a könnyűzenei paletta pop/celeb arcaira igaz, de megfigyelhető a hazai metál érában is. A tehetséges újabb zenekarokat semmibe sem veszik, pedig sok stílusra már ráférne a vérfrissítés, de a kereskedelmi média hatása nagyon keményen befolyásolja a zenei fogyasztói társadalmat is. Ezt pedig egy amatőr vagy egy új zenekar manapság már száz helyről érzi, mert nem nyitott a közönség, nem fizet a klubtulaj, vagy csak nevetséges gázsit fizet, egy ismeretlen név nem kap akkora média és anyagi támogatást, mint egy ismert zenekar.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Nem tudom.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Sok tehetségkutatón részt vettünk már, és tisztelet a kivitelnek, de a legtöbb esetben nagyon nehéz a nyeremények bevasalása. A lehetőségként feltüntetett nyeremények nagy része felhasználhatatlan, legalábbis nem úgy, hogy az tényleg valamilyen hasznot, pozitívumot hozzon a zenekarnak.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

A zenei utánpótlás helyzete nagyon nehéz. A korábbi kérdéseknél már említettem, hogy a mai celebek és a kereskedelmi média nagyon megnehezíti az utánpótlás helyzetét. Bizony a negatív hatások és tapasztalatok miatt sok feltörekvő igen hamar leteszi a lantot. Szóval nagyon tiszteljük azokat az embereket, zenekarokat, akik ennek ellenére mégis szívvel lélekkel csinálják, és kitartást mindenkinek!

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

A nagyobb fesztiválokon jó bulizni, viszont fellépni annyira nem érdemes. Inkább jobban szeretjük a kisebb fesztiválokat, ahol nincs annyi színpad és program, ami szétszaggatná a közönséget, de azért össze tud jönni több ember is. Ilyen helyzetben minden zenekarnak garantált a nagyobb közönség.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

A Drow leginkább klubzenekarnak mondható, főleg ha a fellépéseink számát és arányát nézzük. Én személy szerint nagyon szeretem a klub bulikat, de sajnos manapság már nem minden alkalommal jön el annyi ember, mint régebben. A tulajok vagy keveset, vagy egyáltalán nem fizetnek a hakniért, szóval a zenekar szempontjait nézve inkább negatív a véleményünk.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

A hozzáállás megváltozása a friss, utánpótlás zenekarokkal szemben. Ha ezek az új és friss hatások valamennyire be tudnának jutni azokra a helyekre, ahol nagyobb figyelmet kapnak, akkor szerintem az sokkal színesebbé tenné a hazai könnyűzenei színteret. Erre sokszor hallottam már azt, hogy - „persze-persze, de a kereslet határozza meg a kínálatot”- ami szerintem ebben a helyzetben pont nem igaz! A kínálat határozza meg a keresletet, mert a közönség nem látja a lehetőségek nélkül küszködő, és a már jól ismert ’’sztárok, celebek, stb.’’ árnyékában vergődő utánpótlást.

Emőd Balázs / DROW

Linkek:

https://www.facebook.com/drowsludge

http://drowband.bandcamp.com/
 

2014. augusztus 4. 06:18

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA