MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Major Eszter

Hónapokkal ezelőtt beakadt nálam a gondolat, hogy a magyar könnyűzene női alkotóival beszélgessek az alkotásról, a zenéhez való viszonyukról, a szövegek születéséről… úgy tűnik,  tántoríthatatlan vagyok! A Hangfoglalás magazin olvasói kedvéért harmadszor sikerült billentyűzet elé "kényszerítenem" dalszövegírót… olyan női rímfaragót, akinek sorait szinte mindenki ismeri, énekli. Major Esztert 1997. óta jegyzi a popszakma… Hooligans - Illúzió, a Nyári Lányok Éld át-ja, Vastag testvérek - Őrizd az álmod, Tóth Gabi - Szívemet adnám, a V.I.P. Keresem a lányt című nótája és számos nagy sláger fűződik a nevéhez. Bájos, izgalmas személyiség, aki egyáltalán nem esik zavarba, ha férfiak szájába kell sorokat adnia.

Ha visszaemlékszel a gyermekkorodra, látod magadat a zenével karonfogva? Van olyan emléked, amiben a zene már nagyon korán üzent neked, hogy "társad leszek, Eszti"?

Állandóan ott sündörgött körülöttem, de én sokáig nem vettem a lapot. Általános iskolában például Zsoldos Béláné, a híres zenészfamília egyik tagjának tanítványaként olyan lehetőségeket kaptunk az iskolai kórussal, hogy Szinetár Dóra és a Step együttes dalaiban vokálozhattunk, majd a gimnáziumban Imre Flóra költőnőt kaptam nyelvtantanárnőnek, aki megismertette velem a költészet szépségét és szabályait is. Mindkét tanárnőtől rengeteget tanultam. Aztán a zene megvárta, míg elvégzem a főiskolát, és az államvizsgámra készülés közben Szekeres Adri (Unisex) hangján szólalt meg: Szeretnénk, ha írnál nekünk egy dalszöveget. És én megírtam.

Milyen zenei láz kapott el tinédzseréveidben? Milyen hatással volt Rád (külső-belső)?

Miután átment rajtam a Hungária és Dolly Roll láz, elkapott a Modern Talking őrület. Ez még külsőleg nem igen látszott, csak pár kitűzőt hordtam, de aztán jött egy rövid Bros rajongás, amit már hegyes cipővel és a nagypapám rászerelt óráival adtam a környezetem tudtára, majd a Depeche Mode-dal estem mai napig tartó szerelembe. Még mindig imádom a fekete ruhákat, és ha megszólnak érte, én csak széttárom a karom, hogy mi mást hordhatna egy mode-os.

A mai napig meghatározza a munkásságodat? Látsz belőle motívumokat a szövegeidben?

Igen! A Bros-nál már bújtam a dalszövegeket, a Depeche Mode-tól pedig minden szót lefordítottam. Rajongok Martin Gore gondolatvilágáért, úgy érzem átszőtte az enyémet is.

Hogyan mutatta meg magát a korai íráskészséged? Érezted, hogy ezzel foglalkozni kellene?

Nagyon korán elkezdtem verseket írni. Élveztem, de nem gondoltam arra, hogy ezzel foglalkozni kellene, vagy ezzel kellene foglalkozni. Orvos szerettem volna lenni.

Van egy "polgári szakmád"… írom, és felvetődik egy kérdés: a dalszövegírás nem az!? Mi lehet az oka annak, hogy nem soroljuk a "polgári szakmák" közé ezt a mesterséget?

Talán mert nem lehet felsőoktatási intézményben tanulni, nincs konkrét fizetésünk és meghatározott munkaidőnk. „Szellemi szabadfoglalkozás”. És én ettől tényleg szabadnak érzem magam. És hálásnak, hogy a hobbimból élhetek.

Visszatérek az előző kérdésem elejéhez… van egy szakmád, aminek nincsen köze a zenéhez. Hogyan talált meg mégis a zene?

A Pető Intézetben diplomáztam végül az Orvosi Egyetem helyett, de már másodikban érzetem, hogy ez nekem nem fog menni, túl érzékeny vagyok ehhez a  szakmához.
Az akkori párom stúdiójában készült az Unisex lemez és én örömmel segédkeztem a szövegek javításánál, amikor éppen nem jött ki egy-egy sor vagy hiányzott egy versszak. Így talált meg végül a zene.

Hogyan dolgozol? Van egy rítusod?

A rítus nagyon fontos. Nálam az első találkozással kezdődik. Egyedül szeretem először meghallgatni az új dalt, egy olyan pillanatban, amikor már nagyon kíváncsi vagyok rá. Ezt a kíváncsiságot időnként tudatosan kell generálni, mert nincs idő a hetekig tartó kerülgetésre. Ha megmutatja a zeneszerző vagy az előadó, akkor úgy csinálok, mintha hallgatnám, de közben egyik fülemen be-másikon ki, én meg csak mosolygok. Szerintem még nem buktam le. Mindig van egy előtanulmány része a munkának, aztán jöhet a dal megtanulása és a ráhangolódás. Írni éjszaka szeretek a legjobban, amikor semmi és senki nem zavar meg. Befejezni pedig akkor szoktam, amikor a gyomromban jön egy jó érzés, hogy minden a helyén van szerintem. A folyamat pedig mindig kicsit más, ettől olyan izgalmas számomra.

Szerinted a zene szolgálja ki a gondolatot, vagy a gondolat a zenét? 

Elsőre azt válaszoltam volna, hogy a gondolat szolgálja ki a zenét, mert mindig elkészült dalra írom a dalszövegeket. De azt hiszem, ez egy kölcsönös szolgálat, együtt hatnak ránk.

Milyen a jó szöveg?

Olyan, ami sokáig visszhangzik az emberben, vagy aminél azt érzed, hogy ez a dal nem szólhat másról.

Rengeteg férfielőadónak írsz… hogyan érzi magát a Nő a férfi bőrében? Tényleg, számít az, hogy Nő - Férfi az alkotó?

Nem terveztem soha, hogy ennyi férfielőadónak fogok írni, de az biztos, hogy egy nő jobban tudja, mit szeretne hallani egy nő. Úgyhogy én leírom, amit hallani szeretnék egy férfitól, ők szerencsére elhiszik nekem, a nők pedig nekik.

Van Major Eszter stílus? Mik a jegyei?

Ezt azoktól kellene megkérdezni, akik azt mondják, hogy ezer közül is megismerik a szövegeimet. Nekem nem árulják el, hogy hogyan és honnan, csak azt mondják, hogy ez olyan „majoreszteres”.

Vannak olyan kérdések, amik állandóan foglalkoztatnak és vissza-visszatérsz rájuk?

A félelem, a bizalom és valahova tartozás kérdései.

Melyik a kedvenc saját munkád és miért?

Az „Úgy szeress” az örök kedvencem, mert ezzel a dallal kerültem be a popszakmába, és a mai napig játsszák a rádiók és szeretik az emberek, hogy mindig emlékezzek rá, hogy honnan indultam és milyen szerencsém van az életemben.

Van álmod? Van-e olyan személy, együttes akivel dolgozni szeretnél, esetleg egy lemez, produkció, amiben Te valósítod meg Magad… amiben Te vagy a főhős, és mindenki a Te művészi vágyaidat szolgálja ki?

Nem vágyom előre, én jól érzem magam a háttérmunkás szerepében. Egy ideje el szoktam játszani azzal a gondolattal, hogy musicalhez írjak szövegeket és ha úgy alakul, Rúzsa Magdival dolgoznék még nagyon szívesen.

Aktualitás az életedben… van olyan produktum, amiről most - 2013 őszén - beszélned kell?

Megjelent az új Hooligans lemez, amire megint sok szöveget írtam, és Janicsák Veca friss lemeze is, amin bár csak egy szövegem  szerepel,  Az igazi címmel, de ez az utóbbi idők legkedvesebb munkája.

Lombos Márton

2014. július 2. 05:46

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA