MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Könyvbemutató: Azok a régi csibészek

A rock and roll sosem magányos alkotás, a rock and roll mindig csapatmunka. Az NKA Cseh Tamás Program, a Jaffa Kiadó és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága összefogásának köszönhetően mostantól kötet formában is olvashatók a beat-pop-rock legendáinak ritka fotókkal illusztrált anekdotái. Decembertől kapható a könyvesboltokban Csatári Bence és Poós Zoltán Azok a régi csibészek – párbeszéd a rock and rollról című kötete. A könyv bemutatója január 18-án, szerdán 17 órakor lesz a RaM Colosseumban.

Az Azok a régi csibészek című beszélgetéssorozat 2015 tavaszán indult az NKA Cseh Tamás Program "Könnyűzenei Örökség" alprogramjának támogatásával. A sorozat szórakoztató formában járta körül a magyarországi könnyűzene történetét. A magyar rock legendás szereplőivel vázolt fel pályaképeket és tisztázott öltözői pletykákat meg legendákat. Nemcsak az volt a célja, hogy a mesélők történetein keresztül benézzünk a Bambi- és vodkaszagú backstage-ekbe, hanem választ keresett karrierek felívelésére és kisiklására is.

A Csatári Bence történész és Poós Zoltán író által moderált beszélgetések résztvevője volt Balázs Fecó, Boros Lajos, Bródy János, Frenreisz Károly, Horváth Attila, Kóbor János, Nagy Feró, Németh Alajos, Pataky Attila, Schuster Lóránt, Szörényi Levente, Török Ádám, Trunkos András és Zalatnay Sarolta. Az estek népszerűsége arra indította a szervezőket, hogy elkészítsék a beszélgetések írott, szerkesztett változatát is. Ezeket most fényképekkel, valamint a korszak legfontosabb alakjait és formációit bemutató szószedettel kiegészítve jelentetik meg egy kötetben. Az Azok a régi csibészek című interjúkötet megjelenését nemcsak a Ceh Tamás Program, hanem a Nemzeti Emlékezet Bizottsága is támogatta. A könyv a Jaffa Kiadó gondozásában jelent meg még 2016 decemberében. A könyv bemutatójára január 18-án, szerdán 17 órakor kerül sor a RaM Colosseumban, a Magyar Rockhírességek Csarnokában (1133 Budapest, Kárpát u. 23.). Az eseményen Bajnai Zsolt, a Cseh Tamás Program ideiglenes kollégiumának vezetője kérdezi majd a kötet szerzőit, Csatári Bencét és Poós Zoltánt. 

A kötet szerzői

Csatári Bence (1972) történész, újságíró. A Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának tudományos kutatója. A Kádár-rendszer könnyűzenei politikájáról írt PhD-értekezését 2008-ban védte meg az ELTE-n. További két önálló kötete, valamint számos tanulmánya jelent meg zene- és médiatörténeti témákban, illetve több televízió vendége volt rocktörténeti szakértőként. Az ELTE-n és a Balassi Intézetben rendszeresen tart rocktörténeti szemináriumokat.

Poós Zoltán (1970) író. Hat verseskötete, három regénye és számos esszékötete jelent meg. Rovatvezetője volt a a VOLT magazinnak, az egyik alapítója a WAN2 zenei szaklapnak. 1992 óta foglalkozik populáris kultúrával. 2002-ben Zelk Zoltán-díjat, 2012-ben Füst Milán-díjat kapott.


2017. január 10. 10:24

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA