MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Bíborszél: 25 év

Ősrégi cikkeim között kutatva rájöttem, hogy a Bíborszél zenekarról először 1991-ben írtam. Tavaly, a 25 éves jubileum kapcsán felmerült már egy interjú lehetősége, de az mostanra tolódott el. Horváth Balázs gitáros-zeneszerző volt a beszélgetőpartnerem, akivel hozzávetőleg átfutottunk ezen a negyed évszázadon. 

Ahogy vizslattam a koncert naptáratokat, azt láttam, hogy az év eleje erős kezdéssel indul. Budapesti, miskolci helyszíneket is láttam.

Ennek nincs különösebb oka, most így jöttek ki a felkérések. Egyébként azért kezdjük azzal, hogy a januári pesti koncert sajnos elmaradt, egy főnyomócső eltört a Yes Pub nevű helyen, ahol a Non Protocol nevű ismerős zenekarral játszottunk volna közösen. Leszakadt a mennyezet, szóval koncertezésre alkalmatlan lett a hely, de reméljük, hogy ezt a koncertet mielőbb pótolni tudjuk! Sajnáljuk a történteket, mert először játszottunk volna ezen a helyszínen… Viszont Miskolcon e hétvégén játszunk a Helynekem nevű klubban, január 28-án lépünk föl, majd február 18-án a Miskolci Kocsonya Farsang nagyszínpadán is zenélünk – szintén hazai pályán-, de van márciusra Budapesti lekötött fellépésünk is, hogy csak a kiemeltebbeket említsem.

Emlékezetesebb fellépések a pályafutás alatt?

Rengeteg helyszínen, klubban, fesztiválon játszottunk már, tavaly például Miskolcon, a város napján a Karthago előtt, de a Ladánybene 27-el is… Erdély is szerepelt már a koncertprogramban, de a pályája elején lévő csapat még Oroszországban is turnézott annak idején!

Új év, új program?

Gyakorlatilag a próbákon dől el mindig az aktuális koncertprogram, attól függ, milyen hangulatunk, milyen kedvünk van. Most például előszedtünk néhány régebbi dalt is, amit legalább két éve nem játszottunk…

Az, hogy régebbi dal, az viszonyítás kérdése, mivel 1990 környékén már létezett a Bíborszél.

Igen, de akkoriban még én is a csattogó szárnyú lepkét tologattam a játszótéren, mikor az előd GMK zenekar úgy 1986 körül már működött. Később történt egy névváltozás, gyakorlatilag a nagyobb publicitást elért első esemény - Bíborszél néven- az ÁB Popfesztivál nevű rendezvény volt, itt indult el az akkori felállás - a Nem hiszem el dallal-, amiben én még nem voltam benne. Ez egy, a Magyar Televízió és a Rákóczi kiadó által megrendezett fesztivál volt. A döntőben az 5. helyen végeztek a srácok és a közönségdíjat is megnyerték! Ezt követően még ugyanabban az évben jött az első lemez 1991-ben – Szivárvány címmel. Hivatalosan ettől az évtől számolják a zenekar történetét, tehát tavaly voltunk 25 évesek.

Emlékszem, én már akkoriban is írtam a zenekarról és azért az elég erős kezdés volt akkor, nem?

A popfesztivál publicitása, az ott elért eredmények és a televíziós szereplés meghozta a várt eredményt, a Rákóczi kiadó szerződött a zenekarral. Egy helyi sörgyár támogatásával már kazettán és lemezen is lehetett hallgatni a Bíborszél zenéjét. Az erős kezdés után volt némi bonyodalom a továbblépésben, ugyanis a szponzori pénzek meg lettek dézsmálva az akkori menedzserük által, ezért meg is szűnt a további együttműködés. Továbbá ’94-ben a kötelező sorkatonai szolgálat is akadályozta a pályafutást. Annyi mázlijuk volt talán az akkori tagoknak, hogy egyszerre és egy helyre vonultatták be őket, így bent is tudtak zenélni, bár ez a zeneszolgáltatás szintjén valósult csak meg, mivel a tiszteknek „húzták a talpalávalót” különböző rendezvényeken.

A második lemezre meglehetősen sokat kellett várni…

Konkrétan 10 év telt el az első lemez óta, mikor 2001-ben megjelent a második… Közben én is megérkeztem a zenekarba 1998-ban! Először még csak session zenészként voltam a csapatban, ezt a második lemezt is így játszottam föl, ami a Furcsa évek nevet kapta és a Record Express gondozásában jelent meg. Az ezen szereplő dalokból háromhoz is készült maxi és videoklip, a legnagyobb sikert a Várlak című dal érte el. A Viva+ zenecsatorna rengeteget játszotta, három hónapon keresztül volt fönt a Top 40-es listájukon! És a kereskedelmi rádiókban is a legtöbbet játszott magyar dalok élmezőnyében szerepelt.

Ez után 2007-ben jelent meg új album, Minden más címmel, ez már magánkiadásban, mivel a korábbi kiadókkal megszűnt a kapcsolatunk. Most viszont készítjük a negyedik albumot! Nem kapkodunk…

Amikor már szinte alig jelentetnek meg kézzel fogható formátumban lemezt.

Mi szeretjük a kézzel fogható dolgokat, más az, mikor kézben tartod az albumot, lapozgatod a borítót satöbbi. Komplett nagylemez készül egyébként, 2-3 dal hiányzik még, hogy teljes legyen az anyag. Évek óta az én házi stúdiómban dolgozunk. Én zongorán írom a dalokat, mikor késznek érzem, átküldöm az énekesünknek, ő szelektál, vagy változtatásokat kér, majd megírja az énekdallamokat és a szöveget. A felvételek során természetesen még a hangszerelésen okoskodunk a többiekkel is. Először demóként rögzítjük, azt hallgatgatjuk több cuccon, például autóban is és egy idő után rögzítjük a végleges verziót. Az új lemezről egyébként már a közönség hallhatott dalokat, néhány szerzemény, mint a Miskolc és az Őrangyal már a koncertprogramban is szerepel, illetve klip is készült rá. A repertoárba egy feldolgozásblokkot is beemeltünk, ezt még Miskolcon sem játszottuk, a fentebb sorolt koncerteken már ezek is hallhatóak lesznek.

Idén a lemez még napvilágot láthat?

Ígérni nem tudom, haladunk a saját tempónkban és majd meglátjuk, mikorra lesz kompletten kész.

Mennyiben változott a zenei arculat az elmúlt 25 év alatt?

A tagok, illetve a korszakok, ahogy változtak, cserélődtek, a zene is változott. Pláne így nézve szembeötlő, hogy ilyen ritkán jelentek meg albumok! Alapvetően ez popzene, helyenként rockosabb hangzással. Az első lemeznél „élő hangszeres” zenei vonal volt, még billentyűs is játszott a zenekarban, majd a 2000-es években a tucc-tucc zene hódított, ott kicsit igazodtunk a trendekhez, a Furcsa évek album egyértelműen poposabb lett, a Minden más – 2007-ben- már viszont gitárcentrikusabb vonalat képviselt. A most készülő új dalokat még rockosabbnak érzem. 

Akkor 2025 környékén már lehet, hogy metált fogtok nyomni, ha így haladtok… Mondtad, hogy volt egy előd zenekar, illetve, hogy te később kerültél a csapatba. Ki van még jelenleg a régi gárdából a Bíborszél soraiban?

Sokáig folyamatos tagcserék voltak, mára már csak az énekes, Fábián Zsolt maradt meg az alapító tagok közül, a jelenlegi felállás 2 éve üzemel. Basszusgitáros poszton volt az utolsó váltás két éve, Hudák Attila lett a friss ember, aki Tóth Szabit váltotta. Viszont a dob – Bodnár Balázs-, ének, gitár trió már hét éve van együtt, tehát értékelhetjük úgy, hogy már eléggé összerázódtunk és összetartunk. A basszusgitáros váltás is kényszerből volt, Szabi hajón zenélt az utóbbi években, így nem tudott már részt venni a zenekar munkájában. Úgy érzem, zeneileg egy erős négyes fogat alkotja most a brigádot.

http://www.biborszel.com/
Paya

2017. január 27. 06:12

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA