MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Basszus, hol a basszus?

Ennek egy nagyon közeli angol megfelelőjét mondta magában David Guetta, amikor visszahallgatta mixét.

Azt gondolom, nem kell nagyon bemutatni a munkásságát, elég annyi, hogy gyakorlatilag egy személyben élesztette újra az amerikai dance kultúrát az utóbbi években. Guetta ibizán épített magának stúdiót, ahol már 2 évtizede dj-zik. Ebben a helyiségben kereste a mélyeket nemrég, és nem találta. Szerencséjére a Genelec-nek éppen volt raktáron két 7830A mélynyomója, ki is bontották, és felszerelték a három utas, 1234A páros mellé. Hamar ki is derült mi volt a baj, a korábbi rendszer kiemelt basszusa miatt végül a mastering után eltűntek a mélyek, főként másik hangfalakon hallgatva. A masterelésben pont az a legnagyobb kihívás, hogy a végeredmény bárhol jól szóljon, a telefonhoz osztott fülesen keresztül az arénáig bezárólag.

Különböző módszerek
Sok hangmérnök/producer emiatt használ többféle monitorozást, meghallgatják a számokat minden kezük ügyébe kerülő hangszórón és fülesen, és ez alapján véglegesítik azt. Nagyon úgy tűnik, hogy ezt egyszerűbben is meg lehet oldani, mégpedig megfelelően kiegyenlített frekvenciamenettel, tehát semmit sem kell túltolni, az arany középút működik megint. Természetesen nem arról van szó, hogy bizonyos része elvész a spektrumnak, hanem hangerőben  az emberi fül számára közérthetőbb szintekre van hozva teljes szélességében, ez biztosítja, hogy bármin jól fog szólni, és megmaradnak az arányok.

Nem mindegy hogyan
A beüzemeléshez külön szakember repült ki a stúdióba, regényeket lehetne írni arról, hogy ki hogyan szereti, magyarázza, méri azt, hogy a hangszórót hova szereli fel, és milyen csillapítást alkalmaz ennek megfelelően. A Genelec szakembere, Pasi Pönkkä felmérte a stúdió akusztikai paramétereit, és ennek megfelelően jelölte ki a hangfalak végső helyét a szobában. A refleksziók elkerülése végett a fő monitorokat is el kellett mozdítani végül, de így nem oltják ki egymás hangját.

Megéri foglalkozni vele
Guetta saját állítása szerint ez a tökéletes összeállítás, sikerült mindent szintbe hozni, ráadásul köszönhetően a Genelec hangfalak precizitásának, alacsony hangerőn tud dolgozni, emiatt órákkal később fárad csak el a füle. Ha neki bevált, valószínűleg valamit jól csinálnak a cégnél...

Soltész Péter


2020. március 9. 14:43

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA