MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Az új parancsnok: Alesis Command Kit

Az előzőleg bemutatott Nitro Kit nevét a gyakori előforduláshoz kapcsoltuk, így az azóta megérkezett Command Kitnél is hasonló elvet keresnénk, hogy meghatározzuk az elektromos dobszett helyét a gyártó kínálatában. A Nitro fölött elhelyezkedő és már szintén forgalomba került Forge Kitnél is magasabb tudással rendelkező Command Kitet ezért gondoljuk az Alesis e-drum palettája jelenlegi vezetőjének.

Akarva akaratlanul is az Alesis Nitro Kithez (amelyet már korábban górcső alá vettem) viszonyítva mutatom be a Command Kitet. Előbbi esetében inkább egy beszálló kategóriás szerelést ismerhettem meg, utóbbit már határozottan a felsőközép kategóriás szerelések közé sorolnám, mely ehhez mérten persze drágább is. Nézzük meg, mivel tud többet, mennyivel kapunk többet a pénzünkért.

Fontosabb adatok

A Nitro Kitnél megismert alumínium karámot egy nehezebb és stabilabb króm karám váltja a Command Kit esetében. Az ívelt karámelemek esztétikai és ergonómiai szempontból is rálicitálnak a korábbi szerkezetre, könnyen mozgathatók rajta az ütőfelületek és az emberi szem számára talán kedvesebbek az ívelt elemek a szögleteseknél.

A 8 darab ütőfelület kevésbé uniformizált, már kisebb-nagyobb különbségek vannak a különböző szerepeket betöltő ütőfelületek között, ugyanis a már megszokott gumi felületek mellett a Command Kitnél megjelenik két hálóbőrös test is: a pergő és a lábdob. A háló feszességén sima dobkulccsal állíthatunk, számomra ez nagyon pozitív újítás volt, ugyanis például a pergődobon kifejezetten szeretem feszesre húzni a bőrt, mely ezáltal kicsit erőteljesebben löki vissza a dobverőt az ütések után. Ezzel a hálóbőrös megoldással ezt a hatást is szimulálhatjuk.

Mind a pergő, mind a tamok ütőfelületei kétzónásak, külön-külön állíthatjuk a felület és a káva hangját, ezen kívül a két 9”-os felsőtam mellett egy 11”-os oldaltamot is kapunk.

A lábdob ütőfelülete, amely ugye szintén hálóbőrös és ezáltal állítható a feszessége, elég nagy és masszív ahhoz, hogy duplázót szereljünk rá.

A cinek esetében nagy változások nincsenek, a Nitro/Forge/Command szettek esetében ugyanazt a cin-hardwaret kapjuk: 1 db lábcin, 1 db lefogásra érzékeny beütő, 1 db kísérő.

Ezen kívül a szetthez természetesen jár az elengedhetetlen lábcin kontroll pedál, egy Alesis lábgép, egy tápegység, plusz a szükséges tartozék kábelek, valamint a rögzítéshez szükséges hardware elemek, és az összeszereléshez nélkülözhetetlen szerszámok.

A dobagyon fejhallgató kimenet, MP3/CD bemenet, USB/MIDI csatlakozás, MIDI ki- és bemenetek találhatók, valamint 628 féle különböző dob/cintányér/effekthang. A dobagyba 50 komplett dobszett van gyárilag beleprogramozva, melyeken természetesen változtathatunk, de ezen kívül még 20 egyéni „kit”-et hozhatunk létre a saját ízlésünknek megfelelően.

Benyomások

Összességében a játékélmény egy fokkal életszerűbb volt a Nitro Kit-en tapasztaltaknál, az ütőfelületek méretükből adódóan kicsit közelebb állnak egy igazi dob méreteihez/arányaihoz, inkább akusztikus dobokhoz szokott emberként ezáltal sokkal inkább nyeregben éreztem magam.

Már az Alesis Nitro Kit esetében is élveztem, hogy az ütőfelületek igen érzékenyek a különböző dinamikákra, természetesen a Command Kit esetében sem kellett csalódnom ezen a fronton. Az ütőfelületek érzékenységén külön-külön is lehet állítani, valamint a korábbi szériáknál megismert paraméterek mentén (hangerő, reverb, EQ low/mid/high) testreszabhatjuk az összes dob hangját, így a dobagyban fellelhető 628 hangból rengeteg különböző hangzást ki lehet hozni.

A dobagyban található gyári hangokkal kapcsolatban hasonló érzéseim voltak, mint a Nitro Kitnél, volt jó pár szett, ami tetszett, volt néhány, amely kevésbé tetszett, de a fent említett testreszabási lehetőségek mellett szerintem mindenki bőven talál olyan hangokat/hangzásokat, amelyek számára kedvesek.

A Nitro Kit-hez hasonlóan az USB/MIDI csatlakozási lehetőségnek köszönhetően különféle VST programokkal akár otthon is könnyedén készíthetünk demófelvételeket.

Összességében úgy vélem, hogy az Alesis Command Kit mindent egybevéve egy árával arányosan komolyabb felszerelés, olyanoknak ajánlanám, akik már eldöntötték, hogy huzamosabb ideig szeretnének foglalkozni a dobolással, ugyanis egy igen erős középkategóriás szerelésről van szó, melyhez akár haladó szintű játékosok is nyugodtan leülhetnek gyakorolni/zenélni.

Szalay Dániel


2016. október 29. 16:38

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA