MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

AZ INTERTON GROUP VALÓSÍTOTTA MEG A PUSKÁS ARÉNA AUDIOVIZUÁLIS RENDSZERÉT

Az egykori Népstadion története 1948-ban kezdődött, ekkor kezdték építeni, a hivatalos átadóra pedig 1953-ban került sor. A legnagyobb magyarországi sporthelyszín többek között az aranycsapat meccseinek is helyet adott, valamint különböző showműsorokat és koncerteket is láthatott itt a közönség. A fellépők sora illusztris: Queen, The Rolling Stones, U2, Louis Armstrong, Placido Domingo és még sorolhatnánk. A létesítmény 2002 óta viseli Puskás Ferenc nevét.

Az évek során a Népstadion, majd Puskás Ferenc Stadion állapota leromlott, így amikor Budapestet tizenkét másik várossal együtt jelölték az UEFA 2020 (most 2021) fogadó városai közé, döntés született egy új stadion építéséről. 2015-re a tervek elkészültek, 2016-ban pedig a régi stadiont hivatalosan is bezárták.

A kivitelezés során Skardelli György, Ybl Miklós-díjas építész, az új Puskás Ferenc Stadion vezető tervezője arra törekedett, hogy megőrizze az eredeti épület stílusjegyeit, ugyanakkor egy modern létesítményt hozzon létre, ami megfelel a legújabb elvárásoknak és az UEFA követelményeinek. Az inspiráció alapját a helyszín, a lépcsőházi pilonok és az ovális forma képezte. A jellegzetes építészeti elemeknek számító pilonok újra felépültek, a régi stadion főbejárata (toronyépület) pedig az egyetlen elem, ami teljesen érintetlen maradt. Ez utóbbi a későbbiekben múzeumként üzemel majd. Külön érdekesség, hogy a pálya közepe most is pontosan ott található, ahol az eredeti játéktéré volt.

A három szintes tribün kapacitása 67 155 ülőhely, koncert esetén 80 000 fő. Ezzel a Puskás Aréna Európa 19. legnagyobb stadionja. Az első hivatalos meccsre 2019. november 15-én került sor, ahol az 1950-es évek klasszikusának számító Magyarország - Uruguay mérkőzést láthatott a közönség.

A Puskás Aréna Közép-Európa legmodernebb stadionja, és ebben az előkelő helyezésben az audiovizuális technológia kulcsszerepet játszik.

A kivitelezést támogató tervező csapatunk számára a legfontosabb útmutató az UEFA Euro 2020 műszaki követelményeinek kézikönyve volt. Figyelembe véve az ebben foglaltakat, egy korszerű audiovizuális és informatikai megoldást terveztünk, prémium minőségű termékek felhasználásával. A kivitelezés során szoros együttműködésben dolgoztunk az építészekkel, az UEFA csapatával, statikus mérnökökkel, erős- és gyengeáramú, valamint épületautomatikai tervezőkkel.

A Puskás Aréna audiovizuális rendszere a következő rendszereket foglalja magába: a lelátó- és a pályahangosítás professzionális elektroakusztikai rendszere, a teljes épületet behálózó épülethangosítási rendszer, helyi audiovizuális rendszerek az étteremben, valamint a sajtó- és konferenciateremben, mobil audiovizuális rendszer, belső broadcast rendszer, akadálymentesítés nagyothallók részére, vezetéknélküli intercom és központi vezérlő rendszer. A teljes audiovizuális rendszer redundáns QSC Q-Sys rendszerre épül, Enterprise Core processzorokkal, az IT hálózat redundáns támogatásával. A Q-Sys gondoskodik a pálya-, lelátó- és épülethangosításról, valamint felügyeli és vezérli a teljes létesítmény audiovizuális rendszereit.
 
A létesítményt összesen 175 zónára osztottuk, ezek közül kettő az egyenként 32 fürtből álló lelátó hangosítási line array rendszert szolgálja ki. 18 zóna kiemelt prioritású helyi rendszerként is üzemelhet, melyeket szintén a redundáns Core szolgál ki. Ezekhez a zónákhoz egy Yamaha QL1 digitális keverőpulttal és 4db I/O-8 Flex-el felszerelt mobil rack csatlakoztatható. Utóbbiak esetében a mixer funkciót a Core biztosítja az iPad-es kezelőfelületeken keresztül. Az öt mobil rack és a stúdióban található Yamaha QL1 keverőpult minden irányban átjárható, egymásnak legalább 1-1 buszon képesek audio jelet küldeni és fogadni, ez a lehetőség opcionálisan bővíthető. Több grafikus felhasználói felület használatával egy integrált vezérlő megoldást szállítottunk, ami a teljes hangrendszert, video mátrixokat, kijelzőket és a vészhelyzeti bejelentéseket vezérli és felügyeli.

A lelátó hangsugárzó rendszerét a tetőszerkezethez lehetett rögzíteni, így a kis össztömeg mellett olyan hangsugárzókra volt szükség, amik biztosítják az UEFA 2020 által előírt magas hangnyomás értékeket, valamint a kiemelkedő beszédérthetőséget, mindezt prémium hangminőség mellett. Ezt a feltételrendszert a d&b audiotechnik V-sorozatú line array rendszerével láttuk biztosítottnak, így a Puskás Arénában 336db időjárásálló, speciális V8 line array hangsugárzó került telepítésre. Ez a rendszer 270 000 Watt (RMS) összteljesítményű. A d&b audiotechnik eszközöket a gyári felügyeleti és processzálási rendszer mellett a QSC Q-Sys rendszer vezérli, valamint felügyeli a hangszórók és erősítők állapotát is. A Q-Sys Core 5200-as modell 1024 csatornát képes egyidőben kezelni és minden potenciális visszajelzés naplózásra kerül. Egységes grafikus felhasználói felület használatával különböző előre programozott beállítások (presetek) hívhatók elő, az aktuális rendezvény forgatókönyvétől függően. Ez a grafikus felület biztosítja a teljes audiovizuális rendszer átfogó vezérlését, valamint az intuitív és könnyű használhatóságot, megbízhatóságot és költséghatékony működést. A d&b audiotechnik R1 szoftverének köszönhetően tetszés szerint „maszkolhatók” a különböző hang-lesugárzási területek. A Dante/Q-LAN hibrid hálózaton a d&b audiotechnik, QSC és Yamaha tökéletesen működik együtt, ennek eredménye a páratlan rugalmasság. Az UEFA Euro 2020 technikai követelményeihez illeszkedve a rendszer fő jellemzői a kiemelkedő beszédérthetőség (STI), széles frekvenciatartomány és nagy hangnyomás.
 
Amellett, hogy a lelátó teljes területén egyenletes hangnyomás eloszlást és frekvenciamenetet értünk el, biztosítottuk a sajtóterület részén egy ún. diffúziós zónát is, amely terület mérete ráadásul a mérkőzésektől függően változhat. A diffúziós zóna célja, hogy a kijelölt területen külön állítható legyen a hangnyomás, így pl. a sajtópáholy területére minél kevesebb hangenergiát juttatva, a sajtó munkatársait kevésbé zavarja a stadion lelátóinak nagy hangnyomása. Mindkét kihívást a d&b audiotechnik Array Processing technológia segítségével valósítottuk meg. Ez a megoldás az UEFA tesztjén is remekül vizsgázott.
 
Kiss Zsolt, a Puskás Aréna projekt menedzsere így nyilatkozott: „A d&b audiotechnik hangsugárzók 54 méter magasan kerültek függesztésre. A távolságot látva voltak kétségeim, de csak addig, amíg meg nem szólalt a teljes Aréna. A fizikát meghazudtoló élményben volt részem. Ezt támasztja alá a nyitómérkőzésen született hazai gól, melynek pillanatában több, mint 67 000 ember egyszerre ugrott fel és kiabált! 67 000 ember a rendszerrel és egy kommentátorral szemben... a rendszer győzött úgy, hogy nem is volt kihajtva!”

A feltöltő szinteken is nagyon fontos a jó beszédérthetőség, hiszen egy esetleges kiürítés során életeket menthet az érthető tájékoztató bemondás. Ezek a területek döntően betonnal határolt felületekkel rendelkeznek, melyek nagy utózengési időt eredményeznek (visszhangos terek). Erre a speciális feladatra az INTERTON Group által fejlesztett és szabadalmaztatott, fokozottan irányított lesugárzással rendelkező hiperkardioid IVS vonalsugárzókat és IFS felületsugárzókat telepítettük. A QSC Q-Sys rendszer biztosítja az automatikus, vagy élőszavas kiürítés lehetőségét és a különféle rendszerben tapasztalható meghibásodásokat automatikusan detektálja és jelenti. A tervezés és kivitelezés során szorosan együttműködtünk az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal.

Az épülethangosítási feladatokat IVSQSC és TOA eszközök látják el. Itt összesen 2 042db hangsugárzót telepítettünk. Az erősítőparkot QSC CXD-Q erősítők alkotják, melyek összesen 188 csatornát biztosítanak. A hangzónákat itt is QSC Q-Sys rendszer vezérli és felügyeli.

A létesítményben telepített hangrendszereink mindegyike esetén már a tervezés során az EASE modellező szoftvert használva rengeteg szimulációt végeztünk, - a pálya és lelátó esetében 20cm-es pontossággal, - ezek alapján kerültek elhelyezésre és beállításra az adott hangsugárzók. A telepítés után a több napos helyszíni mérések során bizonyítottuk, hogy a kivitelezett rendszer mind a hangnyomás, mind beszédérthetőség tekintetében teljesíti az UEFA 2020 elvárásait és igazolja a modellezési eredményeinket is. Az építészeti szempontoknak való megfelelés és a magasfokú üzembiztonság szintén alapvető követelmény volt.

A helyi audiovizuális rendszerek közül a központi vezérlő helyiségben Yamaha digitális keverőpultot és stúdiómonitorokat, valamint a pálya teljes területét lefedő Shure vezetéknélküli mikrofonokat és Heil Sound vezetékes mikrofonokat telepítettünk. Többek között innen is vezérelhetők a különböző produkciókhoz tartozó rendszerek, élőszavas bemondások és zene bejátszások.

A sajtókonferenciaterem komplex audiovizuális rendszere teljes mértékben kiszolgálja az itteni eseményeket: IVS hiperkardioid vonalsugárzók, nagyméretű ultra keskeny kávás LG LCD fal, Taiden vezetéknélküli tolmácsrendszer és vezetékes konferenciarendszer áll rendelkezésre, valamint a QSC TSC-7w érintőképernyős vezérlő eszközök segítségével a terem teljes audiovizuális és kapcsolódó rendszerei (pl. teremvilágítás) is egyszerűen vezérelhető.

Az INTERTON Group belső, korlátozott közvetítő rendszert (broadcast) is telepített, ami a közvetítésben, a Digital Signage rendszer részére tartalomszolgáltatásban, feliratok megjelenítéseben, valamint a rögzítésben, archiválásban és utómunkában is az üzemeltetők munkáját segíti. A főbb összetevők között szerepelnek a telepített és mobil (vezetéknélküli) 4K felbontású broadcast kamerák, feliratozó rendszer, slow-motion technikát alkalmazó Apple eszközökön alapuló szerver, szoftver alapú intercom és 32x32-es videomátrix. A rendszer a jövőbeni bővítést segítve NDI protokollt is képes kezelni.

Bár az új, korszerű audiovizuális és informatikai rendszerek kivitelezése nagyon jól sikerült, a telepítési folyamat során erős kihívással szembesültünk: a tervezés és telepítés időkerete meglehetősen rövid volt, mindössze kilenc hónap. Azonban partnereink, különös tekintettel a d&b audiotechnik és a QSC gyártókra, valamint saját AVC (audio, visual, control) rendszerintegrációs tapasztalatunkban is bízva tudtuk, hogy a telepítést a vállalt határidőre és az elvárt minőségben fogjuk befejezni.

A legnagyobb kihívást a 12 különböző grafikai felület létrehozása jelentette számunkra, amelyek ezt a komplex audiovizuális rendszert felhasználóbarát megoldássá tették. A kihívások ellenére az INTERTON Group csapata elérte a kitűzött célt. Az UEFA szakemberei által végzett tesztek szerint a Puskás Aréna a második olyan stadion Európában, amely megfelel az UEFA 2020 által támasztott, igen szigorú hangosítással kapcsolatos előírásainak.

Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy részt vettünk a Puskás Aréna projektjében. Ezúton is köszönjük minden kollégánknak és partnerünknek azt, hogy fáradhatatlanul és legjobb tudásuk szerint dolgoztak ezen az óriási feladaton.


2020. július 8. 15:07

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA