MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Az INTERTON Group tervezte és kivitelezte a Magyar Zene Háza audiovizuális rendszereit (7. rész) – Az állandó kiállítás audiovizuális rendszerei

Cikksorozatunk hetedik részében a Magyar Zene Háza állandó kiállításának audiovizuális rendszereit mutatjuk be. Ezek a rendszerek biztosítják a kiállításon látható és hallható több, mint ötven egyedi attrakció hang- és vizuáltechnikai hátterét, a szórakozva tanulás alapjait. Az általunk telepített rendszerek segítségével a zene és története megfoghatóvá, láthatóvá vált. 

Maga a kiállítás egy felfedező út időben és térben, ahol a zene születésétől indulva, a magyar népzene és az európai zene gyökerein keresztül évszázadokon át követhetjük a zene életét. Az állandó kiállítás különleges, világszínvonalú kulturális tartalommal, múzeumi és élményanyaggal várja a látogatókat. 

Ennek kapcsán számtalan egyedi vizuáltechnikai megoldást alkalmaztunk, amik interaktív módon teszik játékossá, varázslatossá az ezer négyzetméteres kiállítótérben lévő világszínvonalú attrakciókat, melyek nagyrésze képes reagálni a látogató mozdulataira. A rendszerek segítségével a látogató interaktív résztvevőként, egy élményekkel teli történetet járhat be. 

Ebben a történetben nagyságrendileg 200 megjelenítőt alkalmaztunk, melyeknek egynegyede projektor, a többi része pedig kijelző. A médiatartalmakat médiaszerverek, valamint BrightSign playerek biztosítják. Az interakciók életre keltéséhez különböző kapacitív és nyomásérzékelős érintőképernyővel ellátott, valamint relés eszközöket és szenzorokat alkalmaztunk, illetve fontos szerepet játszanak a feladatban a QSC Core 110f és BrightSign eszközök is. Szintén QSC Core 110f digitális hangközponttal oldottuk meg az Usomo immersive audioguide rendszer vezérlését is, ami csak akkor aktivizálódik, ha a látogató elég közel lép az adott látványossághoz.

A kiállítótérben a hangbejátszást téralapú fejhallgatók valósítják meg, így minden egyes látogató a ritmusához alkalmazkodó élményt kap, hiszen a rendszer képes érzékelni, hogy a látogató pontosan hol tartózkodik a kiállítótérben és az adott látnivalóhoz tartozó hanganyagot játssza be a fejhallgatóba. Szinkronjelet használunk a triggerek és a vizuális tartalmak összhangjának biztosítására, így minden látogató fejhallgatójában szinkronban fut a hang a képpel, függetlenül attól, mikor kapcsolódott be a látványosság megtekintésébe.

A rendszerek együttműködésének köszönhetően a kiállítás látogatói szórakozva tanulhatnak. Az interaktív rendszerekhez tartozó érzékelőket QSC Q-Sys rendszer felügyeli, ami nagy segítséget jelent az üzemeltetés számára az azonnali visszajelzések és a távoli vezérelhetőség miatt.

A telepített rendszerek által biztosított innovatív interaktív impulzusoknak és az egyedülálló tartalomnak köszönhetően a látogató a kiállítás végére érve úgy sajátít el tudásanyagot, hogy közben összehasonlíthatatlan élménnyel töltődik fel a lelke. 
 
INTERTON Group – Szenvedéllyel megalkotjuk, amit megálmodtál
 
Cikksorozatunk következő részében a hangdóm audiovizuális rendszerét fogjuk bemutatni.
Ha még nem tetted, olvasd el cikksorozatunk további részeit is:
1. rész – Bevezető
2. rész – Épülethangosítás
3. rész – Helyi audiovizuális rendszerek
4. rész – Az előadóterem hangrendszere
5. rész – A koncertterem hangrendszere
6. rész – Hatásvilágítási rendszerek és videórendszerek



 

2022. július 1. 08:36

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA