MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Az INTERTON Group tervezte és kivitelezte a Magyar Zene Háza audiovizuális rendszereit (6. rész) – Hatásvilágítási rendszerek és videórendszerek

Cikksorozatunk hatodik részében a Magyar Zene Háza koncerttermének és előadótermének hatásvilágítási rendszereit és videórendszereit mutatjuk be. Mindkét terem látványos belsőépítészeti megoldásokkal rendelkezik, a hatalmas egybefüggő üvegfalak különleges atmoszférát teremtenek a nézők számára. Nappal a közönség soraiban ülve olyan érzésünk van, mintha csak a fák lombjai közt ücsörögnénk. Éjszaka lélegzetelállító hátteret kölcsönöznek a produkcióknak a kivilágított épületek és a park. Ebben a környezetben üzemelnek az általunk tervezett és telepített hatásvilágítási és videórendszerek.

A koncertterem és az előadóterem hatásvilágítási rendszerei

Az előadóterem, valamint a rendezvényterem megvilágításához a mai kor zenei színpadjainak, komoly és könnyűzenei koncertjeinek kapcsán elvárt látványvilág létrehozásához szükséges technikai igényeit vettük alapul, a rendelkezésünkre álló lehetőségek maximális kihasználása mellett.

Mivel a koncertterem változtatható színpad elrendezésű, széles tartományban variálható világítási pozíciók kerültek kivitelezésre. A DMX protokollt kiszolgáló kábelezésen kívül kiépítésre került egy ArtNet hálózat is, lehetőséget biztosítva a jelen és jövőbeli korszerű világítási eszközök maximális kihasználhatóságára. 

A fényvezérlő pultok az intézmény igényeit figyelembe véve a legkorszerűbb multifunkciós típusok, széles felhasználási tartománnyal, személyre szabható felületekkel, valamint Wi-Fi-n keresztüli távvezérlési lehetőséggel. A fő fényvezérlő pult 2×512 tetszőleges csatornaszámmal rendelkező eszköz kezelésére alkalmas.

A vezérlőpultok a kezelő számára könnyen áttekinthetők és kezelhetők, alkalmasak az előadásokhoz szükséges világítási beállítások tárolására, valamint azok visszajátszására.

Az erősáramú teljesítmény vezérlő áramkörök is a multifunkcionalitás és a variálhatóság szellemében kerültek kialakításra, a játékterek megvilágítására korlátlan variációt biztosítva.

A koncertterem és az előadóterem videórendszerei

Mindkét teremben projektorok biztosítják a megjelenítést. A termek világosak, a vásznak nagy méretűek, így nagy fényerejű projektorok kerültek telepítésre. A videóátviteli rendszer többek között biztosítja a vezérlőtermek kapcsolatát a színpadi csatlakozófelületekkel, a géptermekkel, a tolmácshelyiségekkel, valamint alkalmas a PTZ kamerák és a vetítővászon vezérlésére. A videójelek digitálisan kerülnek továbbításra, a rendszer a broadcast környezethez könnyen illeszthető.

A termek audiovizuális eszközei LAN-on keresztül a létesítmény QSC Q-Sys rendszerének segítségével vezérelhetők táblagéppel, vagy fali vezérlőkkel is.

INTERTON Group – Szenvedéllyel megalkotjuk, amit megálmodtál
 
Cikksorozatunk következő részében az állandó kiállítás audiovizuális rendszereit fogjuk bemutatni.
 
Ha még nem tetted, olvasd el cikksorozatunk előző részeit is:
1. rész – Bevezető
2. rész – Épülethangosítás
3. rész – Helyi audiovizuális rendszerek
4. rész – Az előadóterem hangrendszere
5. rész – A koncertterem hangrendszere


 

2022. június 24. 06:33

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA