MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Az INTERTON Group tervezte és kivitelezte a Magyar Zene Háza audiovizuális rendszereit (5. rész) – A koncertterem hangrendszere

Cikksorozatunk ötödik részében a Magyar Zene Háza  koncerttermének hangrendszerét mutatjuk be. Világszerte is ritkaságnak számít, ha egy koncertteremnek üvegből készülnek a falai, hiszen az akusztika komoly kihívást jelent ebben az esetben. A Magyar Zene Háza kapcsán a feladat megoldására a japán Nagata Acoustics vállalkozott, amely többek között a Los Angeles-i Walt Disney Concert Hall, a hamburgi Elbphilharmonie, a szentpétervári Mariinszkij Színház koncertterme és a Philharmonie de Paris akusztikáját is tervezte. Az INTERTON Group kapta a megtisztelő feladatot, hogy a különleges koncertteremhez méltó hangosítási rendszert tervezzen és kivitelezzen.

A Magyar Zene Háza park szintje az előadóművészeté, itt található a multifunkcionális koncertterem is, melyben a teljes méretben süllyeszthető színpad és részben süllyeszthető nézőtér segítségével eltérő geometriájú belső elrendezés valósítható meg. A különböző elrendezésekhez a terem audiovizuális rendszerei is alkalmazkodnak, ezért a főbb egységek mobil kivitelűek.
A fő hangsugárzó rendszer d&b audiotechnik Yi8 és Yi12 line array hangsugárzókból, valamint Yi subwoofer mélysugárzókból áll, melyek pontos hangvisszaadást és kiváló lefedettséget biztosítanak. A hangsugárzók meghajtásáról D80 és 30D végerősítők gondoskodnak, melyek továbbfejlesztett rendszerfelügyeleti-funkciókat (bemenet- és terhelésfelügyelet stb) biztosítanak és csatornánként processzálhatók. A hangsugárzó-rendszer ponthúzók segítségével emelhető a magasba. A páholy hangosításáért kisméretű d&b audiotechnik 5S szélessávú pontsugárzók felelnek, melyek elképesztő méret/hangnyomás aránnyal rendelkeznek.

A hangrendszer központja a helyiség vezérlőszobájában található Yamaha CL3 digitális keverőpult, mely a gyártó Centralogic koncepciójára alapozva kínál magas szintű hatékonyságot és rugalmasságot. A keverő bármilyen forrást képes fogadni mind a színpadon elhelyezett Yamaha Rio3224-D egységtől, mind a hálózatra kapcsolt további eszközöktől, melyek az épületben megtalálhatók. A teljesítményerősítőket Dante/AES3 interface (d&b audiotechnik DS10) köti össze a digitális keverővel, illetve bármilyen más, a Dante hálózatra csatlakozó eszközzel.

A vezetéknélküli mikrofonrendszer szintén Dante hálózaton keresztül érhető el, irányítása Dante protokoll segítségével integrálható a digitális keverőpult kezelőfelületére. Az épületben lévő összes vezetéknélküli rendszer képes egyszerre és zavarmentesen üzemelni. A koncertteremben csakúgy, mint az előadóteremben szintén elhelyezésre került 3 db atmoszféra mikrofon, melyek jele többek között a CATV rendszert szolgálja ki.
INTERTON Group – Szenvedéllyel megalkotjuk, amit megálmodtál
 
Cikksorozatunk következő részében a hatásvilágítási rendszert és a videórendszert fogjuk bemutatni.
 
Ha még nem tetted, olvasd el cikksorozatunk előző részeit is:
1. rész – Bevezető
2. rész – Épülethangosítás
3. rész – Helyi audiovizuális rendszerek
4. rész – Az előadóterem hangrendszere


2022. június 15. 08:26

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA