MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Átfogó online útmutatót a 3D-s hangrögzítéshez.

Az audio specialista Sennheiser a héten indította el az AMBEO Music Blueprints weboldalt, amely azt a kérdést hivatott körüljárni, hogy az élőzene rögzítése, keverése és közvetítése hogyan valósítható meg úgy, hogy az magával ragadó 3D-s hangzásélményt nyújtson.

A www.sennheiser.com/ambeo-blueprints weboldalon a hangzás szerelmesei többek között a következőkről tájékozódhatnak: AMBEO 3D felvételkészítés 9.1-es hangfalelrendezéssel történő hangvisszaadáshoz, AMBEO binaurális 3D-s lejátszáshoz normál fejhallgatón, és AMBEO 3D ambiszonikus hangzás VR alkalmazásokhoz. Ezeket egészítik ki különböző szakértői vélemények, eszközbérlési és ingyenes plug-in letöltési lehetőségek, hangzásminták és videóanyagok. A weboldal tapasztalt hangmérnökök, feltörekvő felvételkészítő szakemberek és streaming specialisták segítségével nyújt útmutatást a magával ragadó 3D-s hangzás rögzítését és keverését illetően.

„A zenével kapcsolatos legnagyszerűbb élményeink általában azok az élőprodukciós pillanatok, melyek során teljes mértékben belefeledkezünk a hangzásba és a helyzetbe – legyen szó fesztiválról, koncertről vagy egy partyról” – mondta Véronique Larcher, az AMBEO Immersive Audio igazgatója. „Az AMBEO Music Blueprints segítségével azt szeretnénk bemutatni, hogyan kell rögzíteni és keverni a zenét ahhoz, hogy ugyanolyan pompás, természetes és térszerű hangzást kapjunk, amely az eredeti előadást is jellemzi.”
 
Három Blueprint szegmens – „AMBEO hangfalakhoz”, „AMBEO binaurális lejátszáshoz” és „AMBEO VR (virtuális valóság) alkalmazásokhoz” – kínál lényegre törő információkat a felvételkészítéshez használt összeállításokat és mikrofonelhelyezéseket, a további spotmikrofonokkal történő alkalmazást, illetve a 3D-s hallgatási élményt kínáló átvitelt és lejátszást illetően.
 
„AMBEO hangfalakhoz” szegmens
 
Ez a szegmens közelről vizsgálja meg a új főmikrofon-összeállításokat, melyekkel valódi magával ragadó 3D-s hangfelvételek készíthetők. Az AMBEO Square (négyszög), az AMBEO Cube (kocka) és a Lean AMBEO Cube (döntött kocka) elrendezés mindegyike a hangzástér függőleges kiterjedésének jelentős növekedését biztosítja, melynek eredményeképpen a lejátszáshoz 9.1-es hangfal-elrendezést alkalmazva a hallgatót tökéletesen körülöleli a hang.

„3D-s hangrögzítés esetén a sztereó főmikrofon-párt AMBEO Cube vagy AMBEO Square megoldással helyettesítjük” – mondta Gregor Zielinsky, a Sennheiser egyik hangmestere. „A normál sztereó felvételekhez hasonlóan a főmikrofonok hangját spotmikrofonok alkalmazásával lehet fokozni – az AMBEO Blueprints ismerteti, hogy a legjobb eredmény elérése érdekében mire kell figyelni.”

„A 9.1-es összeállítások elengedhetetlen kelléke az MKH 800 TWIN, egy  olyan kétmembrános RF kondenzátor mikrofon, amely mindkét kapszulájának kimeneti jeleit a keverőpulthoz vagy a digitális audio munkaállomáshoz (DAW) továbbítja. Így a felvételkészítő szakember minden nehézség nélkül be tudja állítani a keverőpulton/DAW-on a kívánt iránykarakterisztikát a felvételkészítés vagy az utómunka során. Annak érdekében, hogy a főmikrofonok kezelése könnyebb legyen (melyek száma akár a kilencet is elérheti), a felhasználók egy ingyenes „MKH 800 TWIN Pattern” plug-int tölthetnek le, egy dedikált oktatóvideó kíséretében, amely bemutatja, hogyan kell a plug-innel dolgozni a digitális audio munkaállomásokon.

Ezt a szegmenst Małgorzata Albinska-Frank és Paul Geluso felvételkészítő szakemberek teszik teljessé, akik megosztják felvételkészítési filozófiájukat a Blueprints látogatóival. Paul Geluso az MKH 800 TWIN megjelenése óta használja az AMBEO Cube megoldást: „A kockaelrendezés nagyon izgalmas 3D-s hangzásképet közvetít, magával ragadó hangzásélményt biztosítva. Képes arra, hogy a valóságosnál nagyobb virtuális hangzásteret és jobb minőségű hangzást hozzon létre.”
 
„AMBEO binaurális lejátszáshoz” szegmens

Egy „régi felvételkészítő barátom” fedezte fel újra: az „AMBEO binaurális lejátszáshoz” megoldás egy Neumann KU 100 műfejet használ, amellyel rendkívül izgalmas 3D-s hangfelvételek készíthetők, a hangzás térhatását pedig spotmikrofonok fokozzák. Ebben a szegmensben az új binaurális kezelési munkafolyamatok is bemutatásra kerülnek.
 
„Az AMBEO binaurális lejátszáshoz” megoldással egyszerűen hozható létre a hallgatók által rögtön élvezhető 3D-s hangzás. Csupán egy normál sztereó fejhallgatóra van szükségük, és el fognak ámulni, ha meghallják, mire képes fejhallgatójuk az „AMBEO binaurális lejátszáshoz” megoldással készített felvételekkel” – mondta Véronique Larcher.
 
Ennél a szegmensnél is megosztják tudásukat a szakemberek a Blueprint-látogatókkal: a Radio France bepillantást enged az olvasóknak a színfalak mögé, a Phonomatik Lab pedig elmeséli a KU 100-zal kapcsolatos élményét: „Amikor legelőször hallgattam a KU 100-at, a hangzás annyira gazdag volt, hogy azt gondoltam, valami tévedés történt és a fejhallgatóm elszállt: kiegyenlített hangok, a dinamika és a zenészek pozíciójának érzékeltetése – minden a helyén volt. Végre megtaláltam a titkos fegyvert, amit mindig is kerestem.”
 
A stúdió- és élő hangfelvételeket készítő hangmérnök, Aziz Berk Erten, az „AMBEO binaurális lejátszáshoz” megoldást nemcsak egy alternatív rock-banda élőkoncertjének hihetetlenül térszerű 3D-s hangfelvételéhez használta, hanem a zenekar tagjai számára is ennek segítségével biztosította azt az érzést, hogy közönségük velük van. Ezt úgy érte el, hogy a monitormixben a zenekarról vett mikrofonjeleket a Neumann KU 100 műfej mikrofonjeleivel keverte. A szakember szavaival: „Azáltal, hogy a zenekar mikrofonjait vegyítettem az „AMBEO binaurális lejátszáshoz” megoldással, egy olyan magával ragadó élmény jött létre, amelyet nem tudtam volna elérni a szokásos atmoszféra mikrofonokkal. Kellemes meglepetés volt látni, hogy a KU 100 használata mellett a zenészek nem vették le fülmonitoraikat, amikor a közönség hangját szerették volna hallani.”

Aziz Berk Erten becslése szerint az általa készített koncert sztereó mixek 60%-át tették ki a spotmikrofonok, 40%-át pedig a KU 100 jelei. Majd hozzátette:: „Ahogy minden kiváló minőségű eszköz esetén, itt is csak azt hallod, amit a KU 100 rögzít, az pedig roppant hatásos és magával ragadó. Az AMBEO Music Blueprints kiváló platform azok számára, akik meg szeretnék érteni a munkafolyamatot és meg szeretnék tenni az első lépéseket.”
 
„AMBEO VR (virtuális valóság) alkalmazásokhoz” szegmens

Ha 3D-s tartalmat szeretnél nézni fejlett VR-szemüvegek és alkalmazások, vagy a facebook 360°-os tartalmait lejátszó mobil VR szemüveg használatával, az élmény csak akkor lesz igazán magával ragadó, ha a hangzás is az.
 
Ez az a pont, ahol a Sennheiser nemrég bemutatott AMBEO VR mikrofonja szerepet kap – az „AMBEO VR (virtuális valóság) alkalmazásokhoz” szegmens bemutatja, hogyan készíthető ennek a megoldásnak a használatával 360°-os hangfelvétel. Ezen túlmenően azt is taglalja, hogyan működik a mikrofon, hol a legjobb azt elhelyezni, valamint hogyan kell a felvevőberendezést beállítani. Az AMBEO VR Mic – ambiszonikus mikrofon lévén – csatornafüggetlen módon közvetíti a gömb alakú hangzásteret, melyet bármely meglévő vagy jövőbeni hangfalösszeállításhoz, sőt még binaurális leképezést használó fejhallgatókhoz is dekódolni lehet.

A hangfelvételek egyedül az AMBEO VR mikrofon jeleire hagyatkozva, illetve visszhangos környezetben a hangszerek hangját, a beszédet, illetve az énekhangot rögzítő további spotmikrofonok vagy lavalier mikrofonok jeleivel kiegészítve is készíthetők. Ez a szegmens taglalja a további audio forrásokban történő keverést szolgáló panorámafelvétel-készítő eszközöket és az ambiszonikus csatornák binaurális leképzését biztosító opciókat (a 3Ds hangzás fejhallgatókban történő visszaadásához), valamint akciós kódokat is biztosít ezekhez a plug-inekhez. Emellett egy linket is kínál a Sennheiser AMBEO A-B formátum átalakító ingyenes letöltéséhez.

Véronique Larcher összegző szavaival: „Ahogyan egyre nagyobb teret hódít a 3D-s felvételek és az élőben közvetített online tartalmak készítése, az AMBEO Music Blueprints tartalma is egyre inkább bővül, központi helyül szolgálva a magával ragadó 3D-s hangzással kapcsolatos átfogó információk számára, valamint hasznos tippekkel és trükköket kínálva a világ legkülönbözőbb hangzás-szakértőitől.”
 
Képaláírások:
 
1. kép (Az AMBEO Music Blueprints weboldal képernyőképe): A Sennheiser AMBEO Music Blueprints weboldala azt a kérdést hivatott körüljárni, hogy a felvételkészítés, a keverés és az átvitel hogyan valósítható meg úgy, hogy az magával ragadó 3D-s hangzásélményt nyújtson
 
2. kép (Mikrofon-összeállítás egy templomban): Az AMBEO Cube a hallgatót körülölelő 3D-s hangzást hoz létre 9.1-es hangfal-elrendezéssel történő lejátszásnál
 
3. kép (MKH plug-in): Az ingyenes „MKH 800 TWIN Pattern” plug-in akár kilenc főmikrofon kezelését is jelentősen leegyszerűsíti
 
4. kép (Az MKH plug-in oktatóvideójáról készült képernyőkép): Az „MKH 800 TWIN Pattern” plug-in használatát bemutató oktatóvideó
 
5. kép (Neumann KU 100): A Neumann KU 100 az „AMBEO binaurális lejátszáshoz” megoldás ideális eszköze (a fotót Aziz Berk Erten bocsátotta rendelkezésünkre)
 
6. kép (AMBEO VR mikrofon A-B konverter): Az AMBEO A-B formátum átalakító ingyenesen letölthető 

2016. december 11. 13:03

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA