MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Akusztikus inspiráció elérhető áron – YAMAHA FG820 Black

Számomra a Yamaha mindig is önálló szintet és önálló hangzást képviselt az akusztikus gitárok világában. Persze – ahogy mondani szokás – ennek ára is van. Az emberek – és különösen a magyar emberek – gyakran alakítanak ki prekoncepciókat, amelyek finoman szólva is az árérzékenység témakörébe tartoznak és amelyektől csak nagyon nehezen tudnak aztán megszabadulni. Mindenesetre most tegyünk egy kísérletet, hiszen kipróbálhattuk az FG820 Black modellt, amely 100.000Ft körüli áron érhető el a legtöbb hazai kereskedőnél, ami mindenképp a megfizethető kategóriába sorolja a Yamaha FG820 akusztikus gitárt.

A küllemét tekintve semmi különöset nem tudok megemlíteni, hiszen a leggyakoribb Dreadnought formáról és fekete magasfényű lakkozásról beszélhetünk... természetesen mindez hibátlan kidolgozással párosítva. Mondhatnám azt is, hogy beleköthetetlen kivitelezéssel.

A játékérzet és a kényelmi komfort egészen kiváló a teljes nyak tekintetében. Olyan könnyedén és kényelmesen kézre áll, mintha eleve nekem készítették volna... nincs is ehhez mit hozzáfűzni, hisz egyszerűen pazar.

A megszólalás tárgyalása előtt nézzük az anyagválasztást, amely javarészt felelős a megszólaló hang tulajdonságaiért. Tömör fenyő fedlap és mahagóni hát, illetve oldal. Nato nyak, rózsafa fogólappal, Die-Cast krómozott hangolókulcsok, amelyek tökéletesen megőrzik a hangolást. A menzúra 650 mm (25.5"), a nyakszélesség pedig 43 mm (1.69"). Mindez YAMAHA minőségben, ami azért nem elhanyagolható tulajdonság, hiszen az a bizonyos önálló szint és önálló hangzás mindenképp megköveteli a minőségi anyagokat és a minőségi megmunkálást.

A megszólaló hang pedig egészen lenyűgözött, hiszen ebben az árkategóriában az ember kevésbé számít arra, hogy egy drága akusztikus gitár hangzását fogja hallani... pedig de. Tökéletesen csilingel és közben olyan mély tartománnyal rendelkezik, amellyel jómagam csak sokkal drágább hangszereknél találkoztam. Mindezt úgy, hogy az a bizonyos összetéveszthetetlen Yamaha akusztikus gitárhang karakter mindvégig jelen van. Szerintem ez iszonyatos nagy fegyvertény, hiszen ebben az árban legtöbbször már annak is nagyon örülhetünk, ha egy egészséges hangú hangszert kapunk. Ám itt lényegesen többről van szó, hiszen egy egészséges és jellegzetesen karakteres hangot kapunk, ami azért jelentős különbség.

A kényelmes játszhatóság és az elbűvölő hangzás miatt szinte észre sem vettem, hogy órákig játszogattam a hangszeren, s teljesen el tudtam merülni a zenében... igazán inspiráló volt az eltöltött idő, amely szerintem az egyik legfontosabb ismérve a jó hangszernek, hiszen az inspiráció az, amely gyakorlásra, alkotásra, teremtésre sarkallja a zenészt. Íme az első ispiráció, amelyet ettől a hangszertől kaptam:

Éppen ezért nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy a Yamaha FG820 Black egy igazán jó hangszer, amelyet minden gitáros kollégámnak őszintén ajánlok kipróbálásra.

Üdvözlettel: Andrásik Remo


2020. augusztus 16. 13:48

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA