MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

A szeretetet mindig érdemes hirdetni!

Interjú Fóris Ritával, A Dal 2022 Akusztik győztes előadóművészével. Fóris Rita és férje, Fóris Attila A Dal 2022 Akusztik versenyének győztes előadóművész-párosa. Rita és férje egy családi zenekart hoztak létre ahol a gyermekeikkel közösen zenélnek, Fouris5 néven. Rita az éneklés mellett zenetanárként is tevékenykedik. Több hangszeren kipróbálta már magát például zongora, hegedű. Beszélgettünk a szeretetről, Isten szeretetéről, amely átszövi teljes zenei munkásságát, és a családi zenekar működéséről. Schranez Rebeka interjúja.

Zongora és hegedű tanulással indult a pályafutásod. Mikor kezdtél el az éneklés felé is fordulni? A zenével való foglalkozás, hogyan kezdődött nálad? Kik inspiráltak, támogattak abban, hogy később a zenei pályára lépj?

Az általános iskolai tanulmányaimat már zenei tagozatos iskolában kezdtem, így 6 éves koromtól fogva valóban a zene intenzív “ölelésében” élek. A két hangszer mellé korán felsorakozott a kóruséneklés is, iskolánk híres gyermekkarának lehettem a tagja. Az éneklés szeretete is itt kezdődött el.  Hetedikes voltam, mikor meghoztam a döntést: konziba felvételizem. Leginkább zenetanáraim és az akkor már Budapestre költözött Bartók konzis nővérem inspirált. Nem tudtam mi lesz a végkimenetele, de biztosan tudtam, a zenét akarom! Az éneklés felnőtt fejjel már más színtéren zajlott, a klasszikus kórust felcserélte a gospel. Elsőként a Gyárfás István vezette Bpa Gospel Team tagjaként, később számos más csapat énekeseként hódolhattam ennek a szenvedélyemnek!

Dalaidat erősen átszövi az Isten szeretet, a keresztény értékrend. Mikor határoztad el, hogy a későbbi zenei karrieredben is ezt az értékrendet fogod képviselni a dalaiddal?

Ez nem feltétlenül elhatározás volt. Úgy gondolom, egy művész abból alkot, ami a bensejét (lelkét, gondolatait, érzelmeit) megtölti (a szív teljességéből szól a száj), nem csoda, ha nekem Isten a fő inspirációm. Szeretek neki és róla énekelni.

Miért tartod fontosnak, hogy az Isten hitedet-, szereteteted kinyilatkoztasd a dalaid által? Találkoztál-e már olyannal, aki a dalaid hatására fordult jobban a vallás felé vagy aki esetleg megtért?

Én magam Istennel kapcsolatos megéléseimet öntöm dal formájába. Ezzel talán mások számára is lehetőséget biztosítok, hogy közelebb kerülhessenek Hozzá. Ez egyfajta küldetés is… Rengeteg visszajelzést kapok azzal kapcsolatban, hogy mennyire sokat jelent egy-egy dalom bizonyos élethelyzetekben. Bátorítást, vigasztalást, erőt merítenek belőle. Ez nem az egymás mellé pakolt szavak és hangjegyek ereje, hanem Isten “mellém társulása”. Ő hozza a hallgatóság szívébe a változást. Igen, azt is elmondhatom, hogy volt már olyan, aki Istenhez közelítő első lépéseit dalom kapcsán tette meg, és Istenhez fordulás lett belőle. :)

A kulcsa a dalaidnak a szeretet. Mennyire lehet ennek a fontosságát hirdetni manapság?

A szeretetet mindig érdemes hirdetni! Ez az alfa és az omega. A szeretetre minden ember vágyik, kimondva, vagy kimondatlanul. Ha van időszak, amikor leginkább kell, az most van. Nehéz időket élünk, járványok, háborúk, eszmeharcok… Fontos küldetésünk az is, hogy a leginkább önmagát szerető fogyasztói társadalom embere (természetesen magamban is tetten érem olykor ezt az attitűdöt) kicsit körbenézzen, és észrevegye azt, hogy van kit szeressen. Odafigyeléssel, empátiával es tettekkel!

A családoddal a Fouris5-val közösen játszotok, több dalt is készítettetek már együtt. Hogy találkoztál a férjeddel, Attilával és mikor döntöttétek el, hogy együtt fogtok zenélni?

Attilával a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárképzőjében találkoztunk. Felettem járt eggyel. Ez egy rendkívül hosszú, izgalmas és romantikus történet :)), de a lényeg, hogy először nagyon aktív beszélgetőtársak lettünk, tulajdonképp az ő hatására, és a rengeteg átbeszélt órának köszönhetően ismertem meg közelebbről Istent. A barátságból végül házasság lett - ennek már 21 éve… :) A közös zenélés ugyanúgy nem döntés volt, mint a dalaim témája. Annyira kézenfekvő, hogy ott vagyunk egymásnak, segítjük egymást, amiben csak tudjuk, ebben miért ne tennénk..? :))

Miben különbözik egy családi zenekar egy hagyományos zenekartól? Okozott-e ez bármilyen súrlódást a családban vagy még inkabb összekovácsolja azt?

Azt gondolom, sajnos és szerencsére mindkettő igaz lehet. Hamarabb és hevesebben odaszólsz például a legközelebbi emberhez, hogy ne telefonozzon a próbán. Talán a hibákat is könnyebben elnézed egy kívülállónak. Ezzel együtt a közös átélések, az általuk együtt töltött minőségi idő olyan sokat adnak, hogy az előzőek eltörpülnek. Az összetartozás, az együtt gondolkodás és ténykedés hihetetlen módon összeforraszt bennünket, és hatalmas erőt ad.

Mit veszel észre, a zenekari közös munka a gyermekekkel mennyiben segít a fejlődésükben? Milyen hatással van rájuk?

Szerintem hatalmas “fór”, hogy kora gyermekkoruktól fogva “csapatban” énekelnek, szólamokat gyártanak, szokják a színpadot, a monitorbeállítást, és sorolhatnám, mi mindent! Már most érződik hónapról-hónapra, évről-évre a fejlődés. Szerintem, ha most nem (de biztos most is :)), később mindenképp hálásak lesznek ezekért a lehetőségekért!

Hogyan működik nálatok egy próba vagy a dalok születése?

A dalok többnyire egyedül születnek, ki-ki a saját hangszere mellett, saját jegyzeteivel dolgozza ki őket.  Persze, olyan előfordul, hogy tanácsot kérünk egy-egy részlettel kapcsolatban, de a próba oroszlánrésze alapvetően az egyéni munka. Nem így a vokál és a szólamok esetében. Azokat együtt próbálgatjuk, vajúdjuk. Túl sok próbánk nincsen, mert nagyon feszített az élet tempónk, de azt a keveset hála Istennek és egymásnak, tudjuk hatékonyan, eredményesen végezni. Mindenki nagyon konstruktívan áll hozzá.

Milyen visszajélzeseket kaptatok eddig a közönség részéről a gyerekek zenekari tagságával és szereplésével kapcsolatban?

Épp a legutóbbi fellépésünk utáni mondatok visszhangoznak a fülemben… Megdöbbentő, hogy mennyire sokat ad a közönségnek, hogy látnak egy családot együtt, egy színpadon, egy ügyért. Ismétlem magam, ebben erő van. És ez nem a mi erőnk. Viszont nekünk is erőt ad, hogy érdemes a fáradozás, a lemondás, mert van akiknek adni tudunk ezzel.

Az Olyan szép c. számotokkal kerültél be a A Dal 2022-be műsorába. Milyen tapasztalatot szereztél a verseny által? Neveznél-e újra esetleg a jövőben is?

Rengeteg pozitív benyomás, élmény ért. Hatalmas öröm volt megtapasztalni a zenészek, a stáb, a technikai személyzet bátorítását, visszajelzését, hogy jó a dal, és, hogy jó, amit csinálunk. Ez a szakmai része. Ugyanekkora öröm volt a közönségtől is hallani, hogy szeretik, és erőt merítenek a zenénkből. Ez a lényeg, ezért tesszük, amit teszünk. A színpadon eltöltött három perc, minden izgalma ellenére egy életreszóló, csodálatos élmény, soha nem fogom elfelejteni.

Tekintve, hogy az idei nevezésem is pengeélen táncolt, mondjuk úgy, egyáltalán nem volt egyértelmű számomra, hogy beadom :), ezért nem gondolom, hogy “rohanok” majd nevezni. Egyáltalán nem zárkózom el tőle, de nem is ezt hajszolom magam előtt. Nem azért írok dalt, és nem azért lesz “ilyen-olyan” egy dalom, hogy versenyre küldhessem. Először van a dal és ha bennem, vagy a környezetem számára alkalmasnak találtatik egy megmérettetésre, akkor jön a nevezés. Nem fordítva!

Maga a dal szövege elég elvont, álomszerű és rejtetten biblikus. Mesélj a dal utóéletéről! Milyen jövőbeni terveid vannak még? Terveztek-e esetleg még biblikus témákat feldolgozni?

Minden olyan témát, ami foglalkoztat, és minden olyan érzelmet, amit mélyen megélek, szívesen (kotta)papírra vetem. Arról tudok csak őszintén írni, ami igazán megérinti a lelkem. És én őszintén szeretnék írni. Legtöbbször egy bibliai igevers, egy üzenet motoszkál a fejemben, és nem hagy nyugodni, úgy, ahogy egy-egy erősebb érzelmi hatás sem. Így született például az ‘Olyan szép’ című szám is.

A vágyam az, hogy olyan dalok jöjjenek létre, amiket igazán a sajátomnak érzek. Ha egy dicsőítő dal, ha Istenről, vagy pedig valamilyen érzelemről szóló is, de az enyém legyen. Nagyon sok Bibliából eredeztethető üzenetet szeretnék még átadni. Egy biztos, hogy a mondanivalómban mindig töreknem kell arra, hogy összhangban legyen Isten természetével, és az Igével.

A mostani háborús helyzet milyen hatással van a dalok témaválasztására? Ti esetleg aktívan részt vesztek-e valamilyen karitatív tevékenységben?

A háború természetesen minket is mélyen megérintett de még ennek a lenyomata nem jelent meg a dalainkban. Viszont az életünk mindennapi részévé vált, és így elképzelhető, hogy nemsokára szövegeinkben is feltűnik majd. Személyesen egyelőre szállásadással tudtunk segíteni.

Schranez Rebeka


2022. március 16. 13:47

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA