MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

A Sennheiser Digital 6000 vezeték nélküli rendszere gyémántként tündökölt Rihanna show-jában, az 57. Super Bowl félidei műsorában

A hét év után először színpadra lépő sztár Sennheiser mikrofonba énekelt a zord rádiófrekvenciás körülmények közepette. Rihanna a Super Bowl történetének második legnézettebb félidei műsorát adta vasárnap. A Fox adatai szerint a show nézettsége 5 millióval haladta meg a Philadelphia Eagles–Kansas City Chiefs labdarúgó-mérkőzés átlagos nézettségét. A várva várt előadás a Sennheiser Digital 6000 vezeték nélküli mikrofonrendszere és az MD 9235 dinamikus kardioid kapszulával szerelt, egyedi gyártású, krómozott SKM 6000 kézimikrofon közvetítésével jutott el a közönséghez. A Sennheiser vezeték nélküli rendszere melletti döntés elhanyagolható részletnek tűnhet, de az előadás minőségi hangosításának biztosítása emberpróbáló feladat volt, mivel a phoenixi State Farm Arena a vezeték nélküli frekvenciák koordinálását tekintve gyakorlatilag az egyik legproblémásabb környezet.

Mivel egyidejűleg több tucat esemény is zajlott a környéken – köztük a 2023-as NFL Honors díjátadó gála, különféle VIP események, szabadtéri koncertek és még sok más –, a Super Bowl hétvégéjén több mint 2000 frekvencia koordinálására volt szükség Phoenixben. Ebből, illetve a vezeték nélküli mikrofonok üzemeltetői számára folyamatosan szűkülő spektrumból adódóan az idei adás hangmérnökeinek és frekvenciakoordinátorainak igencsak nehéz dolguk volt.

„Phoenix egy kihívásokkal teli város, mert ez az egyetlen hely, ahol hivatalosan nincs üres UHF TV-csatorna. Minden csatorna a sugárzást szolgálja, így nagyon kevés spektrum áll rendelkezésre a vezeték nélküli mikrofonok számára” – mondta Joe Ciaudelli, a Sennheiser spektrum- és innovációs részlegének igazgatója. A State Farm Arena nem nyújt számottevő árnyékolást a külső rádiófrekvenciás jelek ellen, ami sebezhetővé teszi az interferenciával szemben. Ciaudelli már régi motoros ezen a területen, és nemzetközi szakértője a spektrum- és vezeték nélküli rendszerek működésének. Közreműködött a Hangmérnökök Társasága (AES) Kézikönyv vezeték nélküli mikrofonokról szóló fejezetének megírásában, valamint magántanácsadó a Nemzetközi Távközlési Uniónak (ITU), az ENSZ információs és kommunikációs ügynökségének, amerikai küldöttségében.

Joe Ciaudelli, a Sennheiser spektrum- és innovációs részlegének igazgatója, a spektrum- és vezeték nélküli rendszerek működésének nemzetközi szakértője.
(Fotó jogtulajdonosa: Joe Ciaudelli)

A helyszín és a körülmények az amúgy is rizikós félidei Super Bowl show-t még emberpróbálóbbá tették az érintett hangtechnikai szakemberek számára. „Találékonyságuknak és körültekintő tervezésüknek köszönhetően a hangmérnökök és az NFL frekvenciakoordinátorai az FCC-n keresztüli speciális ideiglenes engedélyek (STA), valamint néhány egyéb megoldás segítségével idén könnyíteni tudtak a rádiófrekvenciás környezet okozta nehézségeken” – mesélte Ciaudelli. Az STA-engedéllyel rendelkező vezeték nélküli mikrofon-üzemeltetők ideiglenesen hozzáférhetnek a vezeték nélküli mikrofonok számára nem engedélyezett frekvenciasávokhoz. A hangmérnökök a kisteljesítményű vagy távoli TV-állomások által elfoglalt csatornákat is kihasználták, és az irányított antennák ügyes elhelyezésével tovább csillapították a nemkívánt TV-jeleket – mielőtt azokat a vezeték nélküli mikrofonvevők felfogták volna. Ezen tervezés és találékonyság nélkül a teljes műsorközvetítést, benne Rihanna fellépését is interferencia és hangkiesések tarkíthatták volna – hatalmas potenciális veszéllyel fenyegetve a régóta várt show-t.

Azon túl, hogy a vezeték nélküli jelek védelméhez STA-engedélyt és irányított antennákat használtak, a hangtechnikai csapatnak Rihanna vezeték nélküli mikrofonrendszerének kiválasztásánál is átgondoltnak kellett lennie. Nemcsak azért, hogy az énekesnő hangja az évekkel ezelőtti ragyogásában szólalhasson meg, hanem azért is, hogy leküzdjék a problémás rádiófrekvenciás környezetet, és megbízható vezeték nélküli kapcsolatot hozzanak létre. Rihanna hangjának ragyogásáról az MD 9235 mikrofonkapszula, a többiről a Digital 6000 rendszer gondoskodott. Ciaudelli szavaival: „Az MD 9235 kapszulával szerelt Digital 6000 azon túl, hogy nagyszerű hangzású mikrofon, kiváló intermoduláció-elnyomást és tiszta RF-jeleket biztosít. Ez az eszköz olyan környezetben is képes működni, ahol az összes többi csődöt mondana – mind RF, mind hangzás szempontjából egy tervezési csoda. Nem okoz számomra meglepetést, hogy a sztár ezt használta.”

Ciaudelli még hozzátette: „Az idei Super Bowl rávilágít azokra a kihívásokra, melyek a vezeték nélküli mikrofonokhoz rendelkezésre álló megfelelő spektrum hiányából fakadnak, ami miatt az STA-engedélyek intézése szinte minden profi sportesemény fárasztó elemévé válik. Annak ellenére, hogy STA különleges (special) ideiglenes engedélyt jelent, annyira rutinszerűen használják, hogy akár szokásos (standard) ideiglenes engedélynek is nevezhetnénk.” A profi sportesemények sokrétűbbé válásával és a vezeték nélküli hang- és videocsatornák számának növekedésével egyre nehezebb lesz megbirkózni a spektrumhiány okozta kihívásokkal.

Bővebb információ...


2023. március 19. 09:25

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA