MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

A KIRÁLY HALOTT: „Nagyon sok műfaji elemből építkezünk.”

A 2016 óta aktív Király Halott munkásságára a Down For Whatever frontembere, Diószegi Kiki jóvoltából figyeltem fel, ugyanis egy ideje az ő stúdiójában (Stray Heart Records) kerül sor a számok énekfelvételeire. A pop-rock banda kivétel nélkül izgalmas, minőségi anyagokkal jelentkezik, február közepén pedig megjelent A tiszta lap súlya című, 10 dalt tartalmazó nagylemezük, amelynek többek között az az érdekessége, hogy olyan korábban nem hallott stílusjegyekkel, irányzatokkal is megfűszerezték ezt a munkát, mint a funky vagy éppen a rap.

Srácok, egyből egy klasszikus kérdéssel indítok: Hogyan érkezett az életetekbe a zene, pontosabban az, hogy muzsikálni szeretnétek?

Venyige Balázs: Apukám színész, aki manapság már inkább rendez. Egy időben sok musicalben játszott, borzasztóan sok előadást volt lehetőségem meghallgatni ebből kifolyólag. A hangszerek is korán bejöttek az életembe. Volt egy gitárunk, ami szerintem idősebb, mint én, anyukám vette fiatal korában. Sosem volt rajta megfelelő számú, vagyis hat húr, de egy-két dallamot így is el lehetett vele játszani. Azon pengetgettem néha-néha, komolyabban körülbelül tizenkét éves koromban kezdett el érdekelni a gitározás, amikor az általános iskolás évfolyamomban alakult egy zenekar és felkértek, hogy legyek én a basszusgitáros.

Mile Bence: Körülbelül tizenhárom-tizennégy éves lehettem, amikor is épp PC felújításra akartam elverni minden megtakarított pénzem. Ekkor drága apukám azzal az érveléssel jött, hogy vannak dolgok, amik lehet többre mutatnak, mint egész nap videojátékokat tolni, nem lenne-e több értelme megtanulni… Mondjuk gitározni? Ekkoriban már imádtam a Metallica-t, az lett a célom, hogy megtanuljam az összes dalukat a 83-90 közti repertoárjukból. Ez meg is történt…

Botos Gábor (Tupi): Tizenkét évesen faterom megmutatta nekem a lemez gyűjteményét. Ahogy a Black Sabbath, Led Zeppelin tengelyre értünk, elkapott az az érzés, hogy én is szeretnék hangszeren játszani.

Hámori Dávid (Dáci, Mezítlábas dobos): Tíz évesen egy kórház TV kijelzőjén megláttam, ahogy egy szőkére festett férfi üvölti, hogy “Crawling in my skin…” (Szerkesztői megjegyzés: Linkin Park nótáról beszélünk) Itt minden eldőlt…

És hogy találtatok egymásra?

Balázs: Bencével évfolyamtársak voltunk gimnáziumban. Tupit abból kifolyólag ismertük meg, hogy akárcsak én és Bence, ő is roadként dolgozott egy-két zenekarnál. Ez egyébként a banda összes tagjáról elmondható, szerintünk tök vicces dolog ez… 
Dácival Tupinak volt a legközelebbi kapcsolata, mielőtt belépett a zenekarba. Azt hiszem, ő kérdezett rá, hogy nincs-e kedve csatlakozni hozzánk.

Tudom, hogy egy idő után bosszantó kérdés, nem is szoktam másoknak feltenni… De mióta megismertem a munkátokat, azóta érdekel, hogy miért A Király Halott a banda neve? Konkrét személyről, vagy fiktív karakterről neveztétek el a formációt?

Bence: Az Amíg Élek kislemezünk dalait vettük fel Balázzsal, amikor a zenekarnak még mindig nem volt meg a neve. Eredetileg nekem angol-történelem tanár végzettségem van, a mai napig szoktam bedobogatni néha történelmi vonatkozású tényeket, sztorikat beszélgetésekbe. Egy ilyen felvétel során is bedobtam Balázsnak, hogy pont arról olvastam, hogy a sakkban a “Sakk-Matt” felkiáltás eredetileg valami olyasmi jelentéssel bír, hogy “A király halott’, vagy “a királyt megtámadták”. Ez a dolog úgy megmaradt Balázs fejében, hogy pár nap múlva bedobta a zenekarnak, hogy mi lenne, ha ez lenne a nevünk? A többi ötletet meg se említem inkább, maradjunk annyiban, hogy könnyen belement mindenki, hogy ez legyen a végleges nevünk.

Nemrégiben megjelent 10 tracket tartalmazó „A tiszta lap súlya” lemezetek. Ki támogatta, segítette a korong munkálatait?

Balázs: 2023-ban kettő pályázatnak is a kedvezményezettjei voltunk, az egyik a Hangfoglaló Program, a másik pedig a Petőfi Nagylemez Program. Mindkét pályázat azt a célt szolgálja többek között, hogy az adott zenekarok új dalokat adjanak ki, az egyik pályázat ráadásul ezt egy egész lemez formájában teszi. Ezen kívül Brucker Bence producerként és hangmérnökként dolgozott az albumon, Diószegi Kiki az énekfelvételeket menedzselte le, a testvérem, Venyige Kata borító grafikájában segédkezett nekünk. Továbbá a Music Fashion kiadó tulajdonosai, Balázs Szilvia, Görögh Dániel a lemez kiadásáért feleltek.

Balázs, kérlek, térjünk ki a korong minden dalára!

PRÓBÁLOK NEM GONDOLNI RÁD: Ez az album introja, aminek a címét a második dal egyik sora adta.
TŰNJ EL: A szám egy kapcsolatot mutat be. Ennek a viszonynak az elején mindkét fél számára kifizetődő az együtt töltött idő, egészen addig a pontig, amikor a szöveg alanya elkezdi úgy érezni, hogy sokkal többet ad bele a kapcsolatba, mint amennyit kivesz. A kapcsolat mérgezővé válik, elpazarolt időnek tűnik, az illető pedig azt kívánja, bár meg se történt volna az egész és tűnjön el az életéből…

MOGORVA: Arra az érzésre utal, amikor kicsit besokallunk az emberektől, a körülöttünk lévő nyüzsgéstől, picit sem vagyunk szociális kedvünkben. A dal stílusában óriási elrugaszkodást mutat az előző anyagokhoz képest, hiszen funky hangszerelést és fúvósokat is tartalmaz.

TERMÉK VAGYOK: Fiatal felnőttként időnként nehéz azt éreznünk, hogy a személyünk, a karakterünk, a tényleges értékünk miatt foglalkoztatnak minket. Habár a munkaerőpiacnak nem feltétlen dolga ez, valahol mindannyian arra vágyunk, hogy ne a megtermelt anyagiak, hanem a tudásunk, a személyünk alapján legyünk értékelve.

SZINAPSZIS: Az életben mindenkinek más okoz örömet, minden ember más dolgok által tudja igazán megélni a jelent, viszont maga a boldogság érzése ugyanaz. Ezt az érzelmet, ezt az extázis állapotot próbálja bemutatni a Szinapszis.

A RÉS: Egy kicsit személyes szövegnek érzem ezt a szerzeményt, viszont biztos, hogy nagyon sokan tudnak vele rezonálni. Szerintem, nincs olyan ember, vagy legalábbis nagyon kevés az, aki legalább egyszer ne élt volna át szorongást. Hogy kinek mitől indul be, alakul ki, az egyénenként változik. Nekem személy szerint a halál gondolatától, attól, hogy nem fogjuk tudni időben kiölni a civilizációnkból az olyan rossz tulajdonságokat, mint a környezetszennyezés, a kapzsiság. Ugyanakkor kell, hogy legyen egy dolog az életünkben, amivel az ilyen gondolatoktól, érzésektől el tudunk menekülni, mert ezekben élni sem egészséges. Ezt a dolgot hivatott szimbolizálni A rés, amin átjutva fellélegezhetünk.

S.O.S: Nem véletlen, hogy ez a dal A rés után következik. Ha az előzőekben a jövőtől való félelemről beszéltünk, ez a dal a jövő utáni pillanatot mutatja be, amikor már értelmetlen aggódni, szorongani, mert nem tudunk mit tenni, menthetetlenségig kizsákmányoltuk a földünket és a környezetünket.

CSODA: Az az igazság, hogy bőven megkérdőjelezem Isten létezését, jelenlétét, viszont ami a vallásnál is nagyobb kérdőjeleket szül bennem, az az a jelenség, amikor valaki a megoldást Istentől várja mindenre, legyen az egészségügyi, gazdasági, párkapcsolati, bármilyen téma. Akár létezik Isten, akár nem, szerintem biztos, hogy nem a kívánságainkat hivatott teljesíteni. Szóval tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a saját sorsunk, jövőnk jól alakuljon, jól nézzen majd ki.

ÁSÓ, KAPA, NAGY HARAG: Nehéz szó nélkül elmenni a hatalom nyerészkedése mellett, pláne egy olyan országban, ahol a politika már több száz érzelmi tengely mentén szabdalta fel a társadalmunkat. Fontos lenne megértenünk, hogy odafentről soha ne várjunk segítséget, mert a hatalom felől minden fog érkezni, csak segítség nem. Összefogás, egymás megértése helyett viszont jelenleg csak egymásra mutogatva asszisztálunk az ő játékukhoz és sosem mászunk ki ebből a fiktív gödörből. 

MARADJ! Nem véletlen, hogy ez a dal lett az utolsó darab. Véleményem szerint jól szimbolizálja az első szám mondandójának ciklikusságát, avagy hogy mennyire nehéz egy toxikus kapcsolatból kivergődni, mennyire egyszerű “se-veled-se-nélküledet” játszani. Ez volt a legelső szerzeményünk, ami az albumról megjelent. Hatalmas örömünkre az akkori mércével mérve nagyon-nagy sikert aratott.

Milyen visszajelzéseket kaptatok eddig az albumról?

Dáci: Legnagyobb megdöbbenésemre olyan ismerőseim is rám írtak, hogy mondjanak pár elismerő szót az albumról, akikkel évek óta nem tartjuk aktívan a kapcsolatot. Van, akitől komplett elemzést kaptam a dalokról. Negatív kritika hozzám nem jutott el, bár nyilván ezt az emberek inkább egymással beszélik meg, mintsem velem. Viszont vannak olyan általam nagyra tartott arcok a szakmában, akinek az elismerése mérhetetlenül jól esett.

Március elsején bemutattátok a korongot az Akváriumban! Hogy sikerült az este?

Balázs: Nekem az első pillanattól kezdve átalakult az idő. Noha majdnem az összes dalunkat eljátszottuk, az egész koncert akkora flowban telt el, hogy perceknek tűnt az ott eltöltött közel másfél óra. Ahogy az az egyik bejátszásban is elhangzott, életünk egyik legfontosabb koncertjére készültünk, de az élmény, ahogy a közönség velünk együtt élt, messze felülmúlta a várakozásainkat.

Bence: Életünk egyik legmeghatározóbb tapasztalása volt ez az este. Játszottunk már sok ember előtt, sok helyen jártunk, de számomra ez volt az a pont, amit a zenekar megalakulása óta vártam. Nagyon jó érzés volt végre egy headliner zenekarként felmenni színpadra, olyan közönségnek játszani ezeket a dalokat, akik már ismernek minket, azzal a céllal jönnek, hogy velünk ünnepeljék meg az új lemezünket. Én minden koncerten le szoktam menni a közönségbe megnyitni egy pit-et, vagy csak egy közös tombolásra. Nem meglepő módon teljesen más érzés olyan emberek közé lemenni, akiket már nem kell meggyőznünk arról, hogy megéri eljönni a koncertjeinkre.

Tupi: Messze túlszárnyalta minden elképzelésem a koncert. Katartikus volt az egész este az első hangtól az utolsóig. A megjelent közönséget külön kiemelném, hiszen olyan energiákat sugároztak felém, amiről még álmodni se mertem, nagyon hálás vagyok mindenkinek. Büszke vagyok magunkra, a stábunkra, akik mindent beleadtak, hogy hiba nélkül lemenjen a koncert. Megérte a négy hónapnyi feszes felkészülési idő minden perce.

Dáci: Egy pár mondattal kitérnék a felkészülésre. Húsz éve zenélek, de olyan még nem volt, hogy a koncert hetében mindennel kész legyünk, amivel előre el lehet készülni. Mérhetetlenül büszke vagyok a zenekarra, hogy ilyen alázattal készültünk erre az estére, tényleg minden követ megmozgattunk, hogy a lehető legjobb minőségben tudjuk reprezentálni A Király Halott zenekart. Ritkán vagyok elégedett, de az egész koncert olyan flow-ban ment le, hogy a közel másfél óra körülbelül 20 percnek érződött. Ahogy másnap visszanéztem a videókat, teli vigyorral nyugtáztam, hogy sikerült megvalósítanunk azt, amire négy hónapig készültünk.

Ha valaki eddig nem követte a zenekar munkásságát… Mit szeretnétek, melyik dalotokkal kezdje az ismerkedést?

Bence: Nem szeretem megmondani senkinek, hogy mit hallgasson, így inkább arra ösztönöznék minden érdeklődőt, hogy rakja be az új lemezünket, próbálja meg az elejétől a végéig hallgatni. Nem szokás ez ma már, tudom, de én például így szoktam megtalálni a kedvenc dalaimat.

Tupi: Egyetértek Bence véleményével, szerintem az az izgalmas bennünk, hogy nagyon sok műfaji elemből építkezünk, ezért mindenki tud magának találni olyan számot, amit közel érezhet magához.

Dáci: Szeretjük magunkat pop-rocknak definiálni, de mi is érzékeljük, hogy a skála azért elég széles nálunk. Akihez közelebb áll a pop, szerintem kezdje a Szinapszissal, a Maradj dalunkkal, vagy a Mogorvával. Aki a rock felől érkezik, annak jó szívvel ajánlom a Tűnj el szerzeményt, vagy az Ásó, kapa, nagy harag című dalunkat.

Egy ilyen korrekt lemez után félve teszem fel az utolsó kérdésem. Mire számíthatunk tőletek a közeljövőben?

Tupi: Koncertekre, minél többre! Szeretnénk a jelenlegi lemezt megmutatni minél több embernek országszerte, építeni magunkat, a közönségünket.

Balázs: Nem gondoltam volna, hogy ezt mondom majd, de az említett lemez elkészítése során sokkal jobban megszerettem az alkotás folyamatát. Azért nem gondoltam volna, mert voltak pillanatok, amikor nagyon határozottan ráült a vállamra a határidő terhe, viszont pont emiatt jobban megismertem azt, hogy az alkotási folyamat mely területein vagyok rutinos, jó, és mely szféráin kell jobban odafigyelnem, több időt hagynom magamnak. Pontosan emiatt már most van egy rakat ötletem dalok tekintetében. Ezek még tényleg csak elképzelés szintjén vannak meg, sokkal inkább inspirációs irányzatok, mintsem konkrét dallamok, szövegek.

Írta: Hatos Niki


2024. július 22. 05:11

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA