MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

A holnap hangjai – THE AGE

A tizenhatodik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2023-2024. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort a The Age zenekarral folytatjuk, ők a DOBBANTÓ tehetségkutatón érdemelték ki az októberi döntőn való szereplés lehetőségét. 

Bemutatnátok röviden a zenekart?

A The Age zenekar egy három tagból álló formáció, mely 2017-ben alakult és a jelenlegi tagokkal 2022-ben véglegesedett. Nehezen behatárolható stílust képviselünk, amivel az ungergorund rock-metál mezsgyéjén lépkedünk.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Célunk egy szabad, saját egyedi ötleteken alapuló zenei világ megmutatása. Dalaink megírásakor saját belső megélésinkből táplálkozunk. Szövegeinket szándékosan angol nyelven írjuk, hogy nemzetiségtől függetlenül bárki számára érthető lehessen.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Zenénk a már ismert normáktól eltérve, a konvenciókat újraértelmezve szól egy egyedi hangon. Zenénk lendületes, elementáris, mégis jelen van benne a játékosság. Szeretjük a változatosságot, ami a dalokon belüli ritmusváltásokban, hangokban, stíluselemek újraértelmezésében is megjelenik, de ami leginkább elmondható, hogy minden dalunk másmilyen, megvan a saját hangja, amin a közönséghez szól.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Szeretnénk minél több helyen és minél nagyobb közönségnek megmutatni magunkat, és idővel külföldre is eljutni, ezáltal rangot szerezni a magyar underground hangoknak. Hisszük, hogy nemcsak a mainstream vonallal lehet sikert elérni, és hogy a zenei sokszínűség stílustól függetlenül egy pozitívum lehet.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Azt látjuk, hogy nagyon sokfajta trend létezik, nem mondható, hogy valamelyik pozitív vagy negatív. Minden területen megvannak azok, akik igazán megérdemlik, hogy ott lehessenek az élvonalban, és szerintünk ez egy nagyon jó dolog. Fontos, hogy mindenki megtalálhassa azt, ami neki a leginkább passzol.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Nehéz kérdés: be kell futni, és akkor igen.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

A mai zenei paletta sokkal szélesebb és színesebb, mint mondjuk 20 évvel ezelőtt. Ennek egyik fő oka az internet és a social media. Tehát sokkal több formáció van, sokkal több anyag érhető el a szélesebb közönség számára. Divat is lett a zene és a zenélés, könnyebben lehet hangszerekhez, hangtechnikához jutni. Viszont talán nehezebb az élő közönség bevonzása, éppen amiatt, mert az interneten már bármi elérhető. Menőnek kell lenni ahhoz, hogy sok ember elmenjen egy koncertre.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Ezt nagyon nehéz így előre megjósolni, szeretnénk mi is tudni. Meg kell találni azt a nemzetközi, érthető nyelvet, amitől működik a dolog.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Mi nagyon örülünk, hogy vannak ilyenek. Egy ismeretlen zenekarnak jó lehetőség, hogy jobban megmutassa magát. Az eddigi tapasztalataink nagyon pozitívak voltak: barátságos hangulat a zenekarok között, ismerkedési lehetőség egymás között, egymás zenéjének megismerése, és – nem utolsó sorban – nagyon nívós szakmai zsűri értékelte a munkánkat.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

A zenekarok mindig jönnek-mennek, és mindig felbukkannak nagyon ígéretesek közöttük.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Már Magyarországon is nagyon nívós fesztiválok vannak, nekünk is álmunk, hogy felbukkanhassunk egyik-másik ilyen fesztivál színpadán.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Szerencsére volt alkalmunk megmutatni magunkat pár hazai klubban, és azt vettük észre, hogy elég változatos, sokszínű klubélet van itthon. Sokkal több kis klub van, mint régen, és ezért sokkal több lehetőség is játszani.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Sokkal több kísérleti befektetésre lenne szükség, több kockázatvállalás a nagyobb befektetők részéről, hogy lehetőséget kapjanak azok az irányzatok is, amik nem a mainstream trendeket képviselik.

Köszönjük a beszélgetést.


2024. június 29. 05:27

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA