MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

A holnap hangjai – SFV

A tizenharmadik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2020-2021. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort az SFV zenekarral folytatjuk, ők a Soprock tehetségkutatón érdemelték ki az októberi döntőn való szereplés lehetőségét.

Bemutatnátok röviden a zenekart?

2018 nyarán alakultunk Győrben. Néhány blues és klasszikus rock szám feldolgozása után 2019 tavaszától váltottunk saját számok írására, 2020-ban pedig elkezdtük debütáló albumunk munkálatait. A zenekart alapvetően a 80-as évek glam rock hangzásvilága ihlette meg. A zenekar tagjai: Németh Kolos (basszusgitár, vokál), Sárközi Márton (gitár), Slezák Bálint (dob, vokál), Slezák Csaba (billentyűs hangszerek, gitár, vokál), Szórádi Olivér (ének, gitár)

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

ROKK

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Alapvetően saját örömünkre zenélünk, amit próbálunk minél magasabb szintű önazonossággal és minőséggel csinálni. A kreatív folyamatokból mindannyian kivesszük a részünket, így mindannyiunk karaktere teret kap a zenénkben is.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

A streaming platformok népszerűvé válása szerintünk újra teret ad a szubkultúrák közismertségének; habár a mainstream teljesen más irányba mozog, az eddigi visszajelzések alapján van igény a zenénkre itthon is.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Az alter szubkultúrájának az újra-előtörése számunkra kifejezetten pozitív, az olyan zenekarok sikere, mint mondjuk a Carson Coma, a Middlemist Red, vagy a Platon Karataev egyértelműen azt mutatják, hogy növekszik az igény a mainstreamtől eltávolodó, őszinte zenék iránt.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Igen.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Mivel a zenekar átlagéletkora 20,6 év csupán, így erre a kérdésre nem tudunk releváns választ adni. Régen minden jobb volt, biztosan ez is.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Sok más területen (pl. orvostudomány, fizika és más tudományok) rengeteg példa van a világsiker elérésére – vitathatatlan, hogy a zeneipar epicentrumai fizikailag is messze voltak/vannak országunktól. Habár sokan erre hivatkoznak, szerintünk ez semmiben sem befolyásolja a produkciók minőségét és jövőbeli sikereit.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Alapvetéseit tekintve kifejezetten hasznosnak és kultúraépítőnek tartjuk a tehetségkutatókat – az egy másik kérdés, hogy mely eseményeket lehet valóban tehetségkutatóként definiálni, és melyek szólnak esetlegesen csupán show-műsorról, vagy a helyi művelődési ház forgalmának növeléséről. Az Öröm A Zene sorozat számunkra egy rendkívül pozitív élmény az eddigi negatív tapasztalataink után.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Rengeteg ígéretes tehetséggel találkozunk. A felsőoktatás-szintű továbbképzési lehetőségeket viszont eléggé gyérnek találjuk – kivéve persze ha az ember 1970 előtti zenéket kíván tanulni.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Kifejezetten örülünk a kisebb fesztiválok előtérbe kerülésének. Szerintünk egyértelműen kirajzolódik a tendencia, hogy a közönség egyre jelentősebb része inkább a családiasabb hangulatú eseményeket igényli.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Vidéki zenekarként a lehetőségek hiánya a legszembeötlőbb – nagyon kevés az olyan klubhelyszín, ami nem egy városszéli lyuk, és ezen klubok is sok esetben vagy sokkal nagyobb előadókra, vagy elektronikus zenére támaszkodnak a hétvégi estéken – ez az üzemeltetők oldaláról érthető, induló zenekarként azonban kellemetlen.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Koncertek terén a megfelelő helyszínek, és a támogatás hiányát mondanánk elsődlegesnek. Sok igényes, kisebb koncerthelyszín nem tud életben maradni, mivel az amatőrebb fellépők nem tudnak elegendő fogyasztó vendéget bevonzani – így sok klub bezárásra, vagy mainstreamebb bulik rendezésére kényszerül; ezt a helyzetet a 2021-es általános zenei ízlést figyelembe véve legfeljebb támogatásokkal lehetne ellensúlyozni.

Köszönjük a beszélgetést.


2021. szeptember 8. 05:48

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA