MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

A holnap hangjai - paliék. zenekar

A tizenharmadik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2020-2021. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort a paliék. zenekarral folytatjuk, ők a  balassagyarmati Öröm a zene tehetségkutatón érdemelték ki az októberi döntőn való szereplés lehetőségét. 

Bemutatnátok röviden a zenekart? 

Pali:
A paliék. zenekar 2019 nyarán alakult. Voltak dalaim és ehhez kerestem magam mellé zenekart. Domi és Pogi jelentkeztek. Eredeti terv az volt, hogy mögém állnak session zenélni. Az első próba nagyon gördülékenyen ment és megegyeztünk, hogy ezt együtt kell csinálni! Így kiegészülve Tilhof Petivel (gitár), Latyák Bencével (billentyű) és Tóth Bence ’Csöpi’-vel (basszusgitár) szedjük szét a színpadokat. A zenei stílusunk nehezen definiálható. Leginkább az alternatív zenei világ elemei találhatóak meg a dalokban, de nagymértékben kikacsintgat a modern metál vagy akár pop-punk felé is. A zenekar dolgozik első kislemezének felvételein, amit már idén tavasszal prezentáltak volna, ám a pandémia miatt ezek a dátumok elmaradtak.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Pogi:
Szerintem van. A zene nem sablon polcokra szól hanem a szabadságról. Úgy prezentáljuk ahogy az természetes, s a reakciót is így várjuk és kapjuk. Nem veszünk fel kényszer szerepeket azért, hogy előre jussunk. Ezek vagyunk mi.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Pogi:
Amit említettem az előbb. Ez egy trú, fun zenélés amit amúgy teljesen komolyan veszünk.
Nem feszengünk mert valami nem sikerül, nem várjuk el,hogy minden az ölünkbe hulljon. Egyszerűen csak imádunk zenélni, utazni, szétugrálni a színpadot, de a legjobban interjúkba beletrollkodni,.

Domi:
Ja és amúgy dagadtak vagyunk! :D

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Domi:
Egyre jobban elhízunk. Viccet félre téve, a tömegtermelés, a szóló előadok egy-egy dalos hírneve, egynyaras sztárok, a rádióba kerülés lehetetlensége. A kis zenekaroknak nagyon kevés esélye van ismertséget szerezni, színpadra kerülni, bemutatkozni. Ezért örültünk nagyon ezeknek az Öröm a Zenés fellépéseknek.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Pali:
Én büszkén vállalom, hogy kb. TikTok függő vagyok. Így nyilván találkozom ezekkel a trendekkel. Tök sokat lehet amúgy tanulni, vannak hasznos trendek, zeneileg is. Rengeteg producer fent van akár kezdő akár haladó. én ezt nagyon szeretem. Az egyetlen probléma, hogy előfordulnak olyan témák a platformok ami korosztályfüggő és nincs életkor korlátozás. Ez szerintem hatalmas hatással van a társadalmunk minőségére

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Csöpi:
Meg, de nagyon-nagyon stílusfüggő. Folyamatosan fejlődni kell hozzá és sokszínűnek lenni.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Peti:
Szerintem régen jobb volt a helyzet, azóta romlott. Könnyebb most hangszerhez, zenéhez jutni, kicsit silányult is ez az egész. S páran elég rosszul ítélik meg a zenészeket. Pedig ez egy szakma.

Pali:
Így van ezt aláírom. A covid alatt munka nélkül maradt zenészeket elég sokat savazták emiatt, hogy menjenek lapátolni s én is megkaptam már korábban, hogy egy semmittevő vagyok és soha nem fogom megtudni, mi az igazi munka mert idézem: ’tingli-tanglizom’ csak és akkor tudom meg igazán ha 8 órát a krumpli földön dolgozok majd. Csak ez egy iszonyat primitív gondolkodás mód. Mindenki dolgozik nálunk is a zenekarból azért hogy zenélhessünk. Térköveztem már én is át nyarat azért, hogy legyen lóvé dalokat felvenni. Az, hogy pedig valaki ebből keresi a kenyerét egy természetes dolog. Rengeteg munka van ebben is. Aki ezt nem becsüli, az meg sem érdemli.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Latyi:
Én Filo-t, az OTL egyik oszlopos tagját tartanám esélyesnek. Nagyon egyedi amit tol, ambiciózus figura, nem nagyon találtam ilyet otthon.

Pali:
Ricsárdgír. Meg a RBNGO (Random Band Name Generator Orchestra).

Domi:
Áron András ’Apey’ meg a Lazarvs. Zseni.

Pogi:
Nekem a Cloud9+.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Pali:
Vicces sztori, Mi Latyival X-esek voltunk, Domi, Pogi és Csöppi a Dal2021-ben voltak egy másik formációval. Én pozitívan nyilatkozok erről, nekem kiváló ugródeszka volt.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Latyi:
Én személy szerint bizakodó vagyok, underground körök ígéretesek, van bennük affinitás. Kell már a változás magyar zenének, és van tök sok arc, akik ezt szerintem eléggé útjára indították.

Pogi:
Egy része ugyanolyan siralmas mint volt a másik pedig ugyanolyan zseniális volt. S most sem a tehetségeken van a figyelem.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Domi: Szeretjük őket. Már hiányoztak

Pali: Így van, megyünk is most MiniFishingre!

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Peti:
Szerintem relatív kielégítő. Sok helyen jártam már és feltaláltam magam mindig, ahhoz képest, hogy pár helyen milyen kis büdzséből dolgoznak.

Pali:
Engem azért elszomorít, hogy kisebb városokban azért a ’haverzenekaroknak’ van előnye és mindent ők visznek el, feltörekvő zenekaroknak bemutatkozó lehetőségek csak olyan helyzetekben mikor talán három ember van a klubban. Nyilván kezdők, nem tudnak még megtölteni semmit, ezért kéne lehetőséget adni.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Pali:
Nem tudjuk. Minden perccel változik. Reméljük, majd mi lendítünk! :D

Köszönjük a beszélgetést...


2021. június 15. 15:16

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA