MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

A holnap hangjai – möbius

A tizenharmadik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2020-2021. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort a möbius zenekarral folytatjuk, ők a ROXIGET tehetségkutatón érdemelték ki az októberi döntőn való szereplés lehetőségét. 

Bemutatnátok röviden a zenekart? (név, hangszer, stílus, mióta zenéltek együtt)

Bora: Mi vagyunk a möbius zenekar. Kis emmel, mert elrohantunk a gittegylet gyűléséről és elárultuk a grundot. Elég könnyed a felépítésünk, szeretjük azt ami egyszerű: ének, gitár, dobok, basszusgitár, 2 szinti a fronthölgy kezei alatt. Magyar alter zenét játszunk, hogy azon belül mit... Attól függ melyik tagot kérdezi az ember! 2019 októbere óta vagyok a zenekarban mint dalszövegíró énekes, idén kezdtem el a billentyűs karrieremet tavasszal. Szerintem shoegaze-t játszunk (Preoccupations szerűt). Dani (basszusgitár) tavaly június óta, Bence (dobok) idén június óta a zenekar tagja.

Gergő: Nekem a magyar alter rock, progresszívan kísérletező és pszichedelikus vonulatokkal.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Bora: Ha a békák kuruttyolásának az a célja hogy tetsszen lánybékáknak, akkor azt hiszem nekünk is ez a célunk a zenéléssel. A próbateremnél már a tó is nő a folyosón, azt hiszem ez a metamorfózisunk egyik lépcsőfoka…

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Bora: Van két szintink, de alig használjuk együtt a kettőt. Ez igen különleges! Ja meg itt vagyok én is, rám szeretik ezt a szót mondani, bár azokra a gyerekekre is ezt mondják akik tehetségtelenek, vagy nem tudom.

Gergő: Van négy pici gumikacsánk titokban, az egyik szoros viszonyt ápol egy szintetizátorral.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Bora: Szeretném azt látni, hogy van minimum havi 2 klubkoncertünk. Szeretnék egy kis- vagy nagylemezt is már, az elmúlt kacifántos időszakunk dalait valami karámba bele kell terelgetni. Nostradamus sajna nem vagyok, szóval nem tudom a nagy képpel mi lesz a helyzet. De pater noster: ne legyenek lezárások, legyenek koncertek!

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Bora: Szerintem pozitív az, hogy van a zenei rétegeken belül egy kommuna akik saját magukon és egymáson is tudnak mókázni. Meg persze egymással. Ugyebár minek ellenség ha van barát, és a shitposzting pont ilyen. Negatívum meg azok, akik ezt az egészet komolyan veszik és nem tudják a helyén kezelni.

Gergő: Kíváncsian várom a hazai könnyűzene “újrahangolásának” eredményeit, úgy hallottam, hogy vannak már pozitív változások.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Bora: Abból lehet megélni, amiből meg kell. A 'miből lehet megélni itt?' kérdés merült fel a fejemben a kérdés olvastán, és kicsit belül sírva felnevettem hogy idén kezdem a 7. évemet művészeti ágazaton tanulva.

Gergő: Meg, de nem egy zenekarból és inkább többféle területen mozogva.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Bora: Mindenki egyedi akkor senki sem egyedi - ez van. Tulajdonképpen Janus Pannonius idejében jobb volt a helyzet, mert csak egy lant kellett és két láb (meg persze magas túlélési ösztön) és az emberek zabálták amit közölni akartál kb. bárhova is mentél.

Gergő: És régen még mindenki tudott kapálni is, ma már ez komoly hiányosságként van felróva a zenészeknek, egyes mélyebb kultúrkörök által.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Bora: Szeretném ha engem jelölnének erre a posztra, de azt hiszem maradok a kerámiabögre gyártásnál még pár évig.

Gergő: “világhírű vagyok, csak a világ nem tud róla”.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Bora: Megjártunk egy párat, van ami jó volt, van ami összezavart. Van amire viccből és van amire komolyan jelentkeztünk. Összességében okés dolog az elején, meg ha őszinte és jól alátámasztott véleményt formálnak meg a zsűrik. Kaptam már meg hogy bohóc vagyok, és 0 pontot érdemeltünk. Valahol meg komáztak nagyon. Ez van. Élőben viszont jobb, mint online.

Gergő: Nagyon sokféle véleményt kaptunk már, mindegyik tanulságos volt, de nem fogadtunk meg mindent. Színpadi rutinszerzéshez jók, meg lehet haverkodni más bandákkal könnyedén.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Bora: Megfelelő számú barátom van az induló meg elindult fiatalabb zenekarok között és mindegyik koncertjére a legnagyobb szívvel és boldogsággal megyek bugizni. Szeretem a kreatív embereket, sok van, kár hogy nincsenek sokszor figyelembe véve, mert nem olyan az arculatuk, vagy a marketingjük, hogy az a közösségi médián kitűnjön, avagy a zenéjük nem kommerciálisan kedvelhető.

Gergő: Szinte minden héten felkapom a fejem valami tök jó új magyar zenekarra.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Bora: Jók tudnak lenni, főleg a kisebbek és akkor még jobbak, ha valaki meg is nézi a koncertet, amit ad az ember.

Gergő: Nekem az idei nyár egyik legjobb élménye a Minifishing volt. Jó lenne zenélni is ott majdan.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Bora: Jaj, csodás, én jobban kedvelem mint a szabadtéri koncerteket. Lehetne több hely ahol fel lehet lépni, lehetne olcsóbb a fröccs és bárcsak mi is végre előadói szempontból ott lehetnénk mindenhol IS.

Gergő: Azért is szeretek Budapesten élni, mert itt minden este találni valami jó koncertet.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Bora: Prioritások átgondolása. A fogalmakat, hogy milyen zene számít minőséginek, kreatívnak és jelentésileg megfelelőnek megreformálni; majd erősen támogatni azokat akik az új kritériumokon belül alkotnak.

Gergő: Ha szélesebb körrel sikerülne megismertetni azt a rengeteg jó zenekart, akik szembe jönnek velem az interneten.

Köszönjük beszélgetést.


2021. szeptember 3. 08:53

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA