MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

A holnap hangjai – Kingfishers

A tizenhatodik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2023-2024. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort a Kingfishers zenekarral folytatjuk, ők a Komáromi Könnyűzenei szemle tehetségkutatón érdemelték ki az októberi döntőn való szereplés lehetőségét. 

Bemutatnátok röviden a zenekart?

Tauber Krisztián-Basszusgitár Molnár Ákos- Dob Benko Reinold-ének Dräxler Balázs-gitár Nagy Bálint- gitár A zenekarunk idén 2 éves, középsulis zenekarként indultunk (Ákos, Krisztián, Bálint) akkoriban feldolgozásokat játszottunk, nem is voltak fellépéseink, majd több formáció váltást követően Reinold és Balázs csatlakozásával 2022-ben megalakult a jelenlegi formáció ! A zenekarunk stílusa pop-metal, erős ritmusváltásokkal, nem szokványos ütemekkel, az újabb dalokban pedig, elektro/technos elemek vannak a főszerepben! Igyekszünk dallamos, poppos ének dallamokat kicsit keményebb stílusban előadni!

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Balázs: A zenekar felvállalt üzenete egyértelműen a költőiség a dalok mélysége ahova a jégmadár (Kingfisher) stílus biztosan elrepíti a kedves hallgatót! Szeretnénk ha az emberek a mai rohanó világban nem feledkeznének el a zene szövegek fontosságáról! a cél egyértelműen a metal/rock olyan szintű terjesztése, hogy kicsit mainstreamebb legyen. Persze ez nagyon nehéz küldetés , szinte lehetetlen! Mi nem adjuk fel!

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Krisztián: Az első albumunkon igaz még csak kettő, de erősen technos stilusokkal megspékelt dalokk is felbukkannak ! Ez a vonal lesz az irányadó a jövőben hiszen nagyon energikus dalokról beszélünk, és mindezek mellet a dinamika a verszakok nyugodtsága, refrének tökössége a jellemző! Kicsit keményebb sok breakdown-os dalokkal kezdtük, akkoriban ez jellemezte produkciót! A zene szövegek egyedisége, szépsége, ami még egyedivé teszi talán a mi zenénket!

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Bálint: Mi nem panaszkodunk, tavalyi évben abszolút ismeretlen zenekarként volt 6-7 bulink, idén csak nyárra lekötve 12 buli, aztán ősszel turnézunk is előzenekarként egy ismertebb rockzenekar előtt! Egy ennyire ismeretlen zenekarnak mint mi ez nagy szó, már most játsza egyik dalunkat a Petőfi rádió ezért bízunk benne, hogy csak feljebb jutunk, és minden évben megduplázzuk a tavalyi év sikereit! Természetesen nem könnyű bekerülni a fesztiválokra, vagy egyéb rendezvényekre , de van egy oylan stratégiánk, hogy mindenkit is felkeresünk aztán 100 kontaktból ha 10 ember már meghív az is nagy szó!

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Bálint: Én személy szerint hallgatom a mainstream hip-hop, rap, trap előadókat is, még szeretem is őket, nyilván vannak dolgok mint például a több idegen szó keverve a magyar nyelvel, kicsit fura személy szerint nekem, de hát a közönség szereti úgyhogy ez a lényeg! Pozitív példaként pedig azt mondanám, hogy a rock zene elég igényes így 2024-ben úgyhogy ez mindenképp boldogsággal tölt el!

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Ákos: Igen, ma is meg lehet élni a zenélésből, de ez több dologtól is függ. A különböző bevételi források, mint a koncertek, zene streaming, tanítás és szponzorációk mind hozzájárulnak a zenészek anyagi stabilitásához. A zenészek csupán felső néhány százaléka tud megélni kizárólag zenélésből.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Bálint: Hát nagyon sok jó zenész van Magyarországon akik a világon bárhol lezenélnének bárkit, személyes kedvenceim Gotthárd Misi, PETA , Fészek, rágebbi generáció László Attila , Tátrai , de most nem akarok mindenkit felsorolni, mert végtelen lenne a sor! Biztos hogy akikre most azt mondjuk régi zenészek ők már Legendák, aztán 30-40 év múlva a mostani generáció zeneszeiről is úgy fognak beszélni!

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Krisztián: Most az Azahriah tett hatalmas hírnévre azt beszélik, hogy közel van a világhírnévhez! Mindenesetre hatalmas lenne, ha magyar nyelvű dalokkal lenne világsztár valaki! Rammstein példája német nyelvű dalokkal világsztárok!

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Reinold: A TV-s tehetségkutatókat nem tudnám annak nevezni mint aminek indultak. Show műsor és nem tehetségeket, hanem celebeket nevelnek ki, akik aztán vagy maradnak a TV képernyőjén és a köztudatban vagy nem. Bálint: Nagyon sok példa van arra amikor egy Tv-s tehetségkutatón a válogatókon kiesett előadókból híresség válik! Reklámnak persze mindenképp jó, mi is jelentkezünk biztosan valamikor ilyes tehetségkutatóra! A szakmai tehetségkutatók pedig egyértelműen hasznosak és sokat lendíthetnek egy zenekar életén!

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Reinold: Sok kiváló zenekar, előadó van Magyarországon. Utánpótlásból biztosan nem lesz hiány semilyen stílusban. Bálint: Nagyon sok feltörekvő zenekart hallgatok, vagy mondjuk úgy hogy kevésbé ismert zenekarokat! Valójában mindig szerettem a kis különleges világát az underground zenéknek! Büszke vagyok rá, hogy Magyarországon mennyi ilyen kiváló zenekar van, amikor egy-egy zenekar feloszlik akkor meg kicsit mindig gyászolom de persze ez egy kőkemény ipar!

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Reinold: Rengeteg jobbnál jobb fesztivál van hazánkban, de ami elszomorít, hogy mindegy melyikre szeretne elmenni az ember, nagy százalékban ugyanazok a headliner zenekarok vannak mindenhol. Nehéz bekerülni es lehetőséget kapni a fellépésre.

Balázs: Nekünk szerencsénk volt eddig, hiszen a szlovákiai magyar fesztiválok előszeretettel meghívtak, túlzás nélkül minden nagyobb felvidéki fesztiválon játszottunk már, de persze nem olyan könnyű bekerülni ilyes helyekre!

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Ákos: Eleinte mi is csak klubbokban, kocsmákban zenéltünk, egy ilyen helyen zajlott a Kingfishers 'bemutatkozó' koncertje is. Szerintünk a klubbok kiváló lehetőséget nyújtanak a feltörekvő zenészeknek, hogy bemutatkozzanak és kapcsolatot építsenek a közönséggel. A koncert után a szűkkörű közönséggel lehetőség van egy ital mellett beszélgetni, akár a közönség elmondhatja véleményét, kritizálhatja a fellépést.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Krisztián: Nagyon nehéz kérdés, talán elsősorban a gazdasági helyzet fellendülése, hiszen az emberek könnyebben megengedhetnék maguknak egy-egy fesztivál koncertjegy megvásárlását!

Bálint: Én nem tartom rossznak a helyzetet, nagyon-nagyon sok zenekar van és mindeki azért dolgozik, hogy ők legyenek a következő nagy fellépők , naprakészen kell lenni, sokat dolgozni és egyszercsak beérik az a gyümölcs!

Köszönjük a beszélgetést.


2024. július 20. 04:39

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA