MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

A holnap hangjai – Eszes Áron (Sequence)

A holnap hangjai rovatban igyekszünk olyan feltörekvő zenekarok létezésére rávilágítani, akik mindenképp érdemesek arra, hogy felkerüljenek a zenei térképre, s a pályatársak is képet kapjanak róluk, illetve a véleményükről, ami a hazai zenei életet illeti. 

Mivel foglalkozol éppen?

Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi karán tanulok, mint történelem és magyar tanár.

Mik a szakmai terveid a közeljövőre?

Az egyetemet kb. 1 év múlva fejezem be, utána remélem tanárként dolgozhatok, és mellette természetesen minél többet szeretnék a zenekarommal, Sequence-szel koncertezni, zenélni.

Új anyag? Koncertek? Szólótervek? Zenekari tervek?

Idén februárban jött ki a zenekarom első albuma Faith In Me címen, melyet az Universal Music terjeszt digitálisan. Valamint múlt héten jelent meg a legújabb klipünk, amely a Riverside című dalhoz készült 

Szerinted merre tendál a hazai zeneipar?

Én azt látom, hogy az underground reneszánszát éli. Amennyire az elmúlt években nem volt közönsége ennek a zenének, annyira kezdtek mostanában mozgolódni az emberek. Bár is mostanában elég szép számban gyűlnek össze a koncertjeiken. Szeretném azt gondolni, hogy ez valamiféle személyes siker, és nyilván benne van az is a dologban, hogy ahogy egyre többet megyünk mindenfelé, úgy ismernek meg az emberek, de úgy látom, hogy globálisan is valami elkezdődött.

Milyen pozitív/negatív trendeket tapasztalsz?

Egyre többen vásárolnak zenekari merch-et, vesznek cd-t. Nyilván az előző kérdéshez kapcsolódó válaszból is következik ez.

Szerinted meg lehet élni ma a zenélésből - te ebből élsz?

Egy magasabb szinten biztosan meg lehet élni. Az undergroundban szerintem nem. Én sem ebből élek természetesen.

Milyen területről származik több bevétele ma egy hazai zenésznek: koncertből, vagy lemezeladásból, esetleg jogdíjakból?

A legnagyobb pénz a zenekari merchből származhat (póló, cd, egyéb csecsebecsék). Koncertekből akkor jön nagy summa, ha az a zenekar ténylegesen tömegeket mozgat meg. Egyébiránt a klubtulajok, szervezők (jogosan) nem szeretnek nagy pénzeket adni.

Mit gondolsz a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerinted miért?

Pár évvel ezelőtt siralmasabb volt a helyzet, bár itt, Szerbiában. Az elmúlt 2 évben kezdtünk Magyarországon és külföldön (Németország, Csehország, Románia, Szlovákia) zenélni, így ebből az időszakból származik a rálátásom és a véleményem. Úgy gondolom, hogy volt egy 4-5 éves szakasz, amikor nagyon lenn volt az underground „zeneipar” (bármilyen furcsa szókapcsolat is), előtte, és most, utána is jobb a helyzet.

Van-e jelölted, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Jelenleg nem látom úgy, hogy bárkiből is lehetne világsztár Magyarországon. Ott az Ektomorf. Ők nemzetközi szinten ismertek, de a világsztárság még ott sem megfigyelhető.

Mi a véleményed a tehetségkutatókról általában?

Egy kezdő (nem feltétlen a tagok kezdő, csak a zenekar épp akkor állt össze) első évében szerintem hasznosak tudnak lenni. Mi például 80 zenekar közül 4-ek, metál kategóriában pedig elsők lettünk a szarvasi Dobbantó Tehetségkutató fesztiválon, és ezzel egy csomó kapu kinyílt előttünk, nagyon sok jó embert ismertünk meg. Illetve indultunk a romániai GBOB tehetségkutatón (melyet abban az évben sem Szerbia, sem Magyarország nem szervezett, így kerültünk Romániába), ahol továbbjutottunk a román országos döntőbe, onnan pedig a Berlinben szervezendő nemzetközi döntőbe. Szerintem ez igen jó lehetőség mind kapcsolatépítésre, mind zenekari összekovácsolódásra.
Mikor már egy zenekar a 25. tehetségkutatójára megy el, és már több éves tapasztalata van, illetve az undergroundból jön, és az átlagéletkor 30 év, onnantól szerintem kezd kicsit visszás lenni a dolog, de nyilván ez mindenkinek a magánügye. Én nem tervezek több tehetségkutató a zenekarommal. Most töltöttük a 2. évünket.

Mi a véleményed a zenei utánpótlásról?

Csomó jó zenekar van Magyarországon. Szeribában (legalábbis a magyarok lakta területeken) csak mi, és még 1-2 zenekar van, itt egyelőre nem látom az utánpótlást.

Mi a véleményed a fesztiválokról?

Szeretjük, éljük. Az év legjobb bulijai szoktak fesztiválon helyet kapni.

Mi a véleményed a zenei klubéletről?

Ezt is imádjuk, csak ezt más miatt. Mikor együtt izzadsz le az emberekkel, annak van egy sajátságos hangulata. Utána együtt sörözés, barátkozás. Ezért élünk.

Szerinted mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Ha tudnám, akkor már megléptem volna a kellő lépéseket. smiley

Köszönjük a beszélgetést.


2016. november 6. 07:01

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA