MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

A holnap hangjai - Csikk

A tizenötödik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2022-2023. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort a Csikk zenekarral folytatjuk, ők a szarvasi Dobbantó zenei tehetségkutatón érdemelték ki az októberi döntőn való szereplés lehetőségét. 

Bemutatnátok röviden a zenekart?

A Csikk egy régi zenészekből álló új formáció, még nincs két éves, viszont a közös zenei múlt jóval korábbra nyúlik vissza. Négyen vagyunk, „klasszikus” felállásban: ének (Oláh Róbert), gitár (Simon Dénes), basszusgitár (Czuczor Dániel), dob (Kirigucz József). Alapvetően gitárcentrikus rockzenét játszunk, ezt próbáljuk színesíteni mindenféle ötlettel, a lényeg, hogy a végeredményt koherens dalnak érezzük.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Felvállalt üzenet helyett inkább felvállalt álmot írnánk a mi esetünkben. Régóta zenélünk, nagyon sok színpadon láttunk már nagyon sok mindent, de még mindig itt vagyunk és csináljuk azt, amit igazán élvezünk. És úgy tűnik, hogy ez most működik, hitelesnek tartanak bennünket az emberek és szépen növekszik a követőtáborunk, a visszajelzések is nagyszerűek – például ez a győzelem is hihetetlenül jó esik, mert piszok erős volt a mezőny.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

A legtöbben azt szokták kiemelni, hogy nagyon önmagunk vagyunk. Elhiszik az emberek, amit látnak a színpadon, vagy hallanak a lemezeken. És ez valószínűleg pont azért van, mert a saját utunkat járjuk, nem a trendeket figyeljük, hanem a zsigeri muzsikánkat akarjuk átadni. Ettől függetlenül tudatosság is van bennünk, hiszen az ugyan úgy a része az egésznek.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Hát nem felénk. Azonban a trendek jönnek és mennek, szóval ha valaki meg tud maradni hitelesnek, az viheti valamire. A mi feladatunk annyi, hogy a tőlünk telhető maximumot belerakjuk a zenénkbe, a zenekarba, és higgyünk benne, hogy az önazonosság utat tör magának, akár a traptengeren át is.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Maradjunk inkább a pozitív résznél. Jó látni, hogy eltűntek a szigorú műfaji határok és korlátok, így tele vannak különleges ötlettel az új zenék. A muzsikában a meglepetés ereje nagyon fontos, és a mostani közeg teret enged a kísérletezgetésnek. Naponta találunk izgalmas új zenét, és ez nagyon jó. Persze mindig megvan az aktuális fősodor, akik a kondér 95%-át kieszik, de hát lakjanak csak jól, mert nem sokáig engedik oda őket.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Igen, főleg akkor, ha nem szigorúan csak a zenekari zenélést nézzük, hanem mondjuk zenéhez kapcsolódó egyéb foglalatosságokat. Legyen az tanítás, utcazenélés, dalszövegírás, vagy bármi, ami egy kicsit több lábra állítja az embert zenén belül is. De látunk példát arra is, hogy csak a zenekari zenélés elég a megélhetéshez. Persze ehhez azért már nagynak kell lenni.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Kicsit talán azért esett a zenész, mint foglalkozás megítélése, mert manapság már bárki számára hozzáférhető a végtelen tudás, és egy laptop elég ahhoz, hogy dalokat készítsen az ember. A fiatalok pedig ezt ki is használják, mert még az utolsó kavics alatt is lapul valaki egy mac-kel, saját zenékkel. Ám ezek a lányok/srácok ugyan úgy rengeteg munkaórát ölnek bele abba, hogy jók legyenek azokkal a programokkal, és ha valaki jó dalt tud összerakni, akkor őt el kell ismerni, ha játszik hangszeren, ha nem. Bár, ha soha nem fognak hangszert a kezükbe, akkor nem tudják, hogy miről maradnak le, mert az a legjobb része az egésznek. Na meg itt megint előjön az élőzene varázsa, hogy amikor koncerten kell bizonyítani, ott mégiscsak az oldschool arcok a menők.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Azahriah. Szemtelenül fiatal, pofátlanul jó muzsikus és felháborító módon érti és érzi a trendeket. Ha világsztári státuszról beszélünk, akkor szerintem ő lehet az elsőszámú befutó, de rendkívül sok tehetség van, aki nagyra nőhet.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Nagyon jó, hogy vannak. De most a szakmai tehetségkutatókról beszélünk, nem a tévés tragikomédiákról. Kedvenc zenekart is találtunk, ahogy utánanéztünk az egyes tehetségkutatókra nevezett bandáknak. Ráadásul cimborálni is lehet, ami szintén pozitívum, akár a jövőbeli bulik, akár csak egy hajnalig tartó italozás és világmegfejtés miatt is. Nyomni kell őket minden feltörekvő bandának, mert lehetőséget jelentenek.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Amennyiben hangszeres tudást nézünk, talán kicsit másfelé mennek most a trendek, nagyon sokan az elektronikus zenét választják, de egy kézzel fogható hangszer szerencsére mindig szexi lesz, így nem félünk attól, hogy kihal az élőzene. Főleg, amíg nagyszerű iskolák vannak a fiatalok számára – és szerencsére vannak.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Ez már kellemetlenebb kérdés. Az utóbbi évek pandémiás káosza miatt jelenleg szinte az összes fesztivál biztosítani akarja magát és ugyan azokból a nevekből állítja össze az egész lineup-ot. Persze a legnagyobbak mindig is kellettek, de nagyon zárt jelenleg a fesztiválok gondolkodásmódja. Tisztelet a kivételnek, akik azért mernek újat hozni, de sajnos nem ez a jellemző.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Szintén nehéz helyzetben vannak a klubvezetők, akik ráadásul sokkal kisebb büdzséből gazdálkodnak. Ők is biztosra kell, hogy menjenek, rezsiárak, satöbbi, szóval nem irigyeljük őket. Láttunk a közelmúltban komoly bajba került klubot, nem is egyet. Szóval túlélés van mindenkinél, és hát ez egy hozzánk hasonló méretű, még csak feltörekvő zenekarnak bizony nem könnyű helyzet.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

A pénz valószínűleg segítene, mert mindenki abból él. Talán ha több zenekar, klub, rendezvény kaphatna támogatást, az mozdítana a dolgokon, mert ahhoz képest, hogy mennyi jó és ígéretes szereplője van a zenei életnek itthon, nagyon kevesen kerülnek egyáltalán lövőhelyzetbe. Szóval, mivel nem egyszerűek a körülmények, egy kis infúziót kaphatnának a fontos szereplők, hogy tudják vinni a lángot.

Köszönjük a beszélgetést.


2023. június 20. 07:23

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA