MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

A holnap hangjai – Chowteez

A tizenötödik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2022-2023. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort a Chowteez zenekarral folytatjuk, ők a 28. Peron Music tehetségkutatón érdemelték ki az októberi döntőn való szereplés lehetőségét. 

Bemutatnátok röviden a zenekart?

Chowteez zenekar, Fónyad Anna – ének, Ruska Péter – gitár, vokál, Sirkó Martin – dob
Ambient hangzású, gitár- és szinti alapú popzene keveredik rockzenei elemekkel, karakteres női hanggal és magyar nyelvű, mély tartalmú dalszövegekkel - ez a Chowteez.
2022 januárjában indítottuk útjára a zenekart, első körben nem publikus formában. 2023 április végén debütált a zenekar a nyilvánosság előtt.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

A zenekarunk célja eljutni minél több emberhez, akik ugyanazokkal a problémákkal, érzelmekkel élnek együtt, mint mi. Szeretnénk mi lenni az a zenekar, akiknek a zenéje a világot tudja jelenteni egyes embereknek, ahogyan nekünk is vannak ilyen kedvenceink. A zene számunkra nem arról szól, hogy a magánéletünktől legyen hangos a sajtó. Szeretnénk valamit adni a közönségnek, amit senki sem tud elvenni tőlük, a zene élményét és szeretetét. Minden dalunknak saját üzenete van, a dalszövegeinken gondolkozni kell. Mindig mást tud üzenni egy adott dalszöveg. Nyitott szemmel kell járni, nem csak nézni, hanem látni is. A zenében pont az a jó, hogy mindenkinek mást jelent.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Az tesz minket egyedivé, hogy három teljesen különböző stílus keveredik a zenénkben és a szoros kapcsolatunk miatt, ami kialakult a közös zenélés során, ez nem vitát szül, hanem egy karakteres stílust, amiben összefonódnak az egyéniségeink. Mindhármunk benne van ezekben a dalokban.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Látjuk magunk előtt azt a tömeget, aki vágyik egy újszerű mégis hagyományos elemeket felvonultató zenére, zenekarra. Ha elég energiát, időt és hitet fektetünk abba, amit csinálunk, kitartóak vagyunk, akkor előbb utóbb felfigyelnek majd ránk az emberek. A mai zeneipar nem feltétlenül arra törekszik, hogy az alkotó művészeket részesítse előnyben. Fogyasztóként minél több olyan zenére vágyunk, amely megérint és mi is a magunkénak érezhetjük, zenekarként pedig arra törekszünk, hogy ezt meg adhassuk a saját közönségünknek, legyen az 5 vagy 500 ember.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Szerintünk negatív trend az, hogy ha meghallgatod Magyarországon a jelenleg felkapott popzenei előadókat, akkor nagyon egyforma lesz amit hallasz. Hasonló hangszerelések, mondanivalók. Pozitívum, hogy egyre népszerűbb a koncerteken a teljes zenekaros felállás. Úgy látjuk, hogy egyre több szóló produkció is ezt az utat választja.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Ez a kérdés vegyes érzelmeket és gondolatokat vált ki belőlünk. Jelenleg is kizárólag zenei forrásból származnak a bevételeink tagonként, mint zeneoktatás, session, party vagy bár zenélés. Zenekarként abban hiszünk, hogy ha részben vállalkozásként tekintünk a zenekarra, akkor csak a hosszú távú előre megtervezett stratégiával lehet elérni eredményeket. Célunk, hogy önfenntartóvá tudjon válni a zenekar, azaz ki tudjuk termelni az összes kiadásunkat. Eddig ez a fajta gondolkodásmódunk bejött, bízunk magunkban, hogy ezt később is büszkén állíthatjuk.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Azt gondoljuk, hogy régen is és most is jó megítélése volt és van a zenészeknek hazánkban.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Ezt sajnos nem tudhatjuk. Mi beérjük Magyarországgal is :)

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

A szakmai alapokon működő tehetségkutatókról, ahol tényleg az az érdeke mindenkinek mint ami a nevében is benne van, nagyon jó a véleményünk, hiszen egy ilyet nyertünk mi is az imént. Szuper megjelenési lehetőség, nagyon jó élmény, sok szuper zenekarral, ahol mindenki tényleg azért van ott, hogy segítse a zenekarokat. Ajánljuk minden induló zenekarnak, hogy próbálja ki magát egy ilyen rendezvényen. :)

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Ha csak az Öröm a zene tehetségkutatókra jelentkezett több száz zenekarra gondolunk, hisszük, hogy nem lesz gond az utánpótlással. A Peron Tehetségkutatón, ahol mi is megmérettettünk 14 szuper zenekar lépett fel és jobbnál jobb mini koncerteket hallhattunk.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Induló előadóként roppant nehéz nagy hírű komoly fesztiválokra bekerülni akár csak egy kisebb színpadra délutáni idősávra, miközben ez egy remek lehetőség a kis zenekarok számára, hiszen sok ember előtt lehet bemutatkozni. Eddig még csak kistérségi fesztiválokon mutatkoztunk be zenekarunkkal, de mindig sikerül új emberekhez eljuttatni a zenénket. Pozitív visszacsatolásokat is kaptunk már ilyen fellépés után. „Hallottam egy nagyon jó zenekart a fesztiválon… valami csítosz”. :)  Jó látni, hogy az Öröm a zene fordulók során több zenekart is díjaztak fesztivál fellépéssel.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Ezzel a zenekarral még nem volt ilyen tapasztalatunk, reméljük, hogy minél előbb kipróbálhatjuk magunkat ezen a színtéren.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Sok koncert vidéki helyszíneken, tehetségkutatók, pályázatok, fizetőképes és befogadó közönség.

Köszönjük a beszélgetést.



 

2023. szeptember 28. 05:05

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA