MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

A holnap hangjai - Atrox Trauma

A tizenkettedik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2019-2020. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort az Atrox Trauma zenekarral folytatjuk, ők a szarvasi dobbantó tehetségkutatón érdemelték ki az októberi döntőn való szereplés lehetőségét. 

Bemutatnátok röviden a zenekart?

2008-ban született meg az Atrox Trauma. A jelenlegi felállásban 2019 eleje óta működünk. Zenénkhez a thrash/death metal stílus áll a legközelebb.
A tagok: Székely András – szólógitár, Tábori Gyula – basszusgitár, Győri Gergely - dob, Török Imre – ének, gitár.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Ha gitárt akasztasz a nyakadba, vagy épp beülsz a dobok mögé, azt nyilván nem céltalanul teszed. A dalaink a gondolataink a világról, az életről, az életünkről. Kérdéseket teszünk fel és keressük a választ. Kérdéseinkre lehetséges válaszokat adunk. Mit keresünk az életben? Miért vagyunk itt? Kérdéseket teszünk fel azoknak az embereknek, akik hajlandóak elolvasni a szövegeinket, hajlandóak egyáltalán gondolkodni egy kicsit ezekről a dolgokról. A célunk, hogy ezek a gondolatok eljussanak az emberekhez. Minél több emberhez. Élő koncerten, felvételen, hanganyagon, képanyagon. Mindezt megpróbáljuk úgy előadni, hogy az horzsoljon.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Igyekszünk változatossá tenni a számainkat, hogy ne fulladjon unalomba a sok tekerés meg zúzda. Dallamokat csempészünk ide, oda. Hiszünk a zenénkben, ezért őszintén csináljuk. Elő szokott fordulni, hogy elkeveredik a koncertünkre olyan ember, aki önszántából soha nem tenne ilyet, mert nem szereti a metalt, de a műsor után gratulál, hogy ez igen, ez nagyon tetszett. Ez az élő zene varázsa. Vehetjük úgy is, hogy nincs még egy zenekar, amiben Bandi, Gyuszi, Gergő meg Imi játszik. Ez így ebben a formában egyszeri és megismételhetetlen. Emiatt szeretjük azt gondolni, hogy mindenben egyediek vagyunk.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

A zeneipar mikor, merre tendál, arról nem sok fogalmunk van. Egy zenekar vagyunk az Alföldről, ennek minden jó és rossz tulajdonságával. Hamvas Béla írta, hogy kétféle zene van. Az egyik a mágikus zene. Mágikus, mert mikor hallgatod, vagy játszod, úgy érzed, képes vagy arra, amire egyébként nem vagy képes. Igazából ez egyszerű: a zenének, különösen az élőnek van varázsa. Ha van varázsa, akkor az egészen biztosan mágia. Mágia, mert ha fent vagyunk a színpadon – ami lehet egy kocsma padlója is, ahol még csak egy raklapból tákolt színpad sincs – és játszuk a számaink, játszuk a zenénk, akkor mi is érezzük azt, hogy képesek vagyunk arra, amire egyébként nem vagyunk képesek. Úgy érezzük, el tudjuk érni azt is, ami elérhetetlen. Ez mágia. Nem lehet más. Ez erőt ad. Csináljuk az egészet, amíg van bennünk erő és ha csináljuk, akkor kell, hogy legyen bennünk erő.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Nem.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Van az a szint, ami fölött már elmondhatja magáról egy zenekar vagy előadó, hogy a zenélésből él és munkát ad más embereknek. Ez egy nagyon kis százalék az országban. A nagyon nagy többséget ez különösebben nem vigasztalja. Az szeretetből meg örömből zenél. Vagy kergeti az álmait. Persze kérdés az is, hogy milyen színvonalon akarunk élni.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Az átlag honpolgár fejében valami olyan homályos kép élhet a zenészekről - nincs kivétel, mindenkiről, legyen az bármilyen műfaj –, hogy az nem csinál egyebet, csak elhülyéskedik meg elbohóckodik a színpadon, „neagyisten” a tévében-rádióban. „Miértnemmegyeldógozni” stílusban osztják az észt. Ez régen is így volt, meg így lesz a jövőben is. Amúgy meg ez a régen minden jobb volt dolog elég sánta. Régen is volt egy csomó szarság. Lesz a jövőben is. Most is van. Régen is voltak jó dolgok, meg lesznek a jövőben is. Most is vannak. A régi dolgok már jó esetben megszépültek és jól esik nosztalgiázni. Minél többet nosztalgiázunk, annál idősebbek vagyunk és az elmúló fiatalságunk után sóvárgunk. Ez van. Közben minden halad a maga útján.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Lehet világsztár magyar zenekarból, miért is ne. Tény, hogy nincs olyan futószalag, ami a hazai bandákat szállítaná külföldre. Attól mondjuk, hogy valaki külföldön sikeres, még nem biztos, hogy világsztár lesz, de kell az?

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Összességében pozitív dolog, ha egy zenekar elmegy egy tehetségkutatóra. A hozzáértő szakmai zsűri építő jellegű kritikákat fogalmaz meg. Ez ösztönzőleg hat. Elősegítheti a további fejlődést. Kapcsolatokat lehet építeni. Az estleges nyeremények pedig óriási segítséget tudnak nyújtani egy kezdő vagy feltörekvő zenekarnak.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Mindig lesz olyan fiatal, akit elvarázsol egy hangszer. Vagy kedvenc bandája miatt kezd el zenélni.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Vannak a nagy fesztiválok, ahová minden zenei stílust betömnek, hogy minél több ember menjen pénzt költeni. Ezeken a fesztiválokon kábé mindig ugyanazok a zenekarok járnak körbe, bejutni meg szinte lehetetlen. Ha mégis, akkor meg lehetetlen időpontban. Ez ilyen ördögi kör: nem jöhetsz, mert nem vagy népszerű. Ha nem mutathatod meg magad, hogyan legyél népszerű? Ez nemcsak a fesztiválokra, hanem a klubokra, rádiókra koncert helyszínekre is vonatkozik. Marad a D.I.Y., a csináld magad, marad az underground összefogás.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

A mi környékünkön borzasztó a helyzet ezen a téren. A városunkban gyakorlatilag nincs egy klub sem. Ha akarunk valamit, akkor ilyen-olyan kocsmákban tudunk szervezni koncerteket, úgy hogy mi viszünk minden cuccot. Az hogy legyen egy normális hangosítása a helynek? Hát normális hely sincs, nemhogy hangosítás. Ez a nagy magyar rögvalóság.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Pénz. Sok pénz. Profi klubok, profi hangosítás, ahol meg szólal egy banda. Feltörekvő előadóknak, zenekaroknak több lehetőség, nem pedig azok lehúzása.

Köszönjük a beszélgetést.


2020. augusztus 28. 05:11

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA