MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

A hangzás íze: a hangtechnika szerepe éttermi környezetben

„A gyomor a karmester, amely érzelmeink nagyzenekarát vezényli.” – Gioacchino Rossini, zeneszerző. Az étkezésnek is van kultúrája. Az ételek világa valamilyen szempontból mindig is közel állt a művészetekéhez, a zenészek igényei pedig legtöbbször a szakácsok igényeihez hasonlíthatók. Alkotásaik életre keltéséhez megfelelő eszközökre van szükségük. A szakácsok és a zenészek kölcsönös szimpátiája is valószínűleg a zene és a konyhaművészet hasonlóságából fakad. Bele lehetne hallgatni az ételekbe? Vagy meg lehetne enni a hangjegyeket? Miért ne. Mindennapjaink egyik leggyakoribb több érzékszervre kiterjedő élménye az ízérzékelés.

Egy-egy különleges íz meghatározott módon, egyedi kombinációt alkotva raktározódik el emlékezetünkben. Azonban miközben egyes érzékszervek (pl. látás és ízlelés) működését alapos vizsgálatnak vetették alá, más érzékek, mint például a hallás, még mindig teljesen feltáratlan lehetőségeket rejtenek magukban. Az étteremben hallgatott zene vagy a hangszóróból érkező természethangok hatással vannak a feltálalt étel fogyasztásához kapcsolódó ízélményre.

Az étterem vendégei az ízletes ételeken túl egy kellemes élményre is vágynak. Az étel a meghatározó, de a helyszín hangulata is nagyban hozzájárul az élmény egészéhez. Ebből a szempontból a fény és a hangok is fontos szerepet játszanak. Ha az étkező vendégek nem tudnak egymással beszélgetni a többi vendég visszhangos beszélgetése, vagy az edények és a poharak csörömpölése miatt, az egész élmény kudarcba fullad.

Ma már tökéletes akusztikai megoldások állnak rendelkezésre, melyek a beltér esztétikájának veszélyeztetése nélkül, könnyedén a környezetbe illeszthetők. Ilyenek például a műalkotásnak is beillő, festett, falra rögzíthető panelek vagy a kiváló hangelnyelő képességű, elegáns függönyök. Fontos, hogy a megoldás megtervezésében profi akusztikai szakemberek vegyenek részt, hiszen az alkalmazott anyagok összetétele, mennyisége és elhelyezkedése döntően befolyásolja az eredményt. A legfontosabb szempont a hallgatási élmény, vagyis az egyedileg elhelyezett hangszóróknak teljes körű hangzásélményt kell létrehozniuk. A K-array nagy becsben tartja ezt az üzletágat, mivel a hangzásélményen keresztül maga is részese lehet az alkotó folyamatnak, és a hangzásszakértőnek van mit mesélnie erről.

Gucci Osteria da Massimo Bottura – Firenze, Olaszország

A Firenze belvárosában található Gucci Múzeumban működik a Gucci Osteria da Massimo Bottura étterem, egy három Michelin-csillagos séf vezetése alatt. A konyháért egy fiatal, ígéretes séf, Karime Lopez, Bottura séf jobbkeze felel. Megkülönböztetett figyelmet szenteltek a Gucci mesterműveket bemutató elegáns vitrinek kialakítására, melyhez kapcsolódóan olyan diszkrét megjelenésű hangrendszert kerestek, amely nem bontja meg a belvilág egységét, mégis elegendő hangerőszintet biztosít a háttérzene számára, kellemes aláfestésül szolgálva a vendégek számára a Gucci archívum, a reklámkampányok és a mesterműveket ábrázoló képek nézegetése, valamint a finom ebéd vagy vacsora elfogyasztása közben.

Elképesztően kompakt mérete miatt a Lyzard-KZ14-re esett a választás. Annak érdekében, hogy az étteremben egyenletes és kellemes háttérzenét biztosítsanak a négy diszkrét megjelenésű Lyzard hangszórót két kompakt Rumble-KU44 mélynyomóval egészítették ki.

Mr & Mrs Bund, Modern Eatery – Sanghaji, Kína

A három Michelin-csillagos francia séf, Paul Pairet, meg kívánta újítani az előző bérlőktől megörökölt, elavult hangrendszert. Amikor a séf megnyitotta a világ 100 legjobb étterme közé sorolt Mr. & Mrs. Bund, Modern French Eatery éttermet Sanghajban, úgy érezte, hogy a hangrendszer hangminősége messze elmarad az ételek által képviselt magas színvonaltól – azonnal érzékelhető volt számára az egyenlőtlenség.

A K-array a Pure Array Technológia (PAT) által kínált valódi line-array tulajdonságokra építve a következő rendszert telepítette az étterem számára: 18 db egyedi festésű, fehér Python-KP52 line-array rendszert, 8 db Rumble-KU210 kompakt mélynyomót és a meghajtásukhoz 3 db Kommander-KA24 erősítőt. A Python hangszórók azon egyedülálló képességének köszönhetően, hogy a hangenergiát egyenletesen terítik a térben, még a helyiség közepén tartózkodók is nagyszerű hangzásélményben részesülnek. Ugyanakkor a hangszórókhoz közelebb ülők számára sem lesz túl magas a hangerőszint. Itt nem a zenéé a főszerep, az csak az étkezés nyújtotta élmény aláfestéséül szolgál.

Kerridge’s Bar & Grill – London, Egyesült Királyság

A híres 2 Michelin-csillagos séf, Tom Kerridge, új éttermében, a londoni Corinthia Hotelben működő Kerridge Bar & Grillben hangulatos atmoszférát kívánt teremteni. A legnagyobb kihívást a nagy belmagasság jelentette. Egy ilyen kialakítású helyiség meglehetősen visszhangos tud lenni. A megoldást a közel-téri megközelítés jelentette: benne a K-array szuperkompakt line-array, valamint kisméretű pontforrás hangszóróival. Ezáltal a hangzás sokkal kontroláltabb és tisztább lett.

A fekete színű Python-KP102 line-array hangszórókat a bár hátsó falának bal és jobb oldalán lévő sötét faburkolatra szerelték, ami ragyogó hangulatot teremt – a hangszórók hangjával a bár teljes területét lefedve, valamint a közép- és magasfrekvenciás hangokat az étterem területének nagy részén szétterítve. A Kerridge’s Bar & Grill étteremben Tom Kerridge és csapata jóvoltából kiváló kulináris élvezetekre számíthatsz – a hozzáillő hangzásélmény kíséretében.

Bővebb információ...


2023. május 12. 06:41

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA